Vágólapra másolva!
A Nemzeti Sportcsarnokban vasárnap a magyar válogatott nyerte az Eximbank-kupa női párbajtőr csapat Világkupa-viadalt. Igaz, a győztesnek járó serleg Franciaországba került. A magyarázat azonban csak annyi, hogy a kupát a Franciaországban, Rennes-ben élő Király Hajnalka vihette haza.

"Amikor a csapat nyer egy serleget, általában kisorsoljuk, hogy melyikünké legyen. De most a lányok azt mondták, hogy ne sorsoljunk, legyen az enyém, mert én vívtam a legjobban" - mondta el Király Hajnalka, aki valóban a válogatott vezéregyéniségének bizonyult. A fehéroroszok elleni elődöntőben például 4-7-ről 11-9-re fordított az álláson, a franciák elleni fináléban pedigveretlen maradt, legyőzte az atlantai olimpiai bajnok Flesselt is, a szombati egyéni Vk-verseny, a Martini-kupa győztesét.

A nap folyamán egyébként a 19 csapatos mezőnyben válogatottunk (Király Hajnalka, Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka) kiemeltként a 16 között kezdett. Ebben a körben 45-22-re verte Ausztriát, majd 44-24-re az olimpiai és vb-ezüstérmes Svájcot kiejtő Kanadát. Az döntőbe jutásért az olaszokat búcsúztató Fehéroroszország, s egy igen nehéz mérkőzés következett. Ezen a találkozón Király mellett a Tóth Hajnalka helyére becserélt Mincza Ildikó is kitűnően vívott, egyetlen mérkőzését 5-0-ra nyerte, s csapatunk végül 37-33-ra győzött.

A fináléba a másik ágon a franciák jutottak be, akik a 8 között az olimpiai és világbajnok oroszokat, majd a döntőbe jutásért - egyetlen tussal - a németeket győzték le. Az első helyért vívott találkozón 7-5-ös magyar vezetés után Flessel 6-3-ra verte Hormayt (azaz a Martini-kupa döntőjének visszavágóján nem történt visszavágás), de Mincza 5-4-re legyőzte Baradjit, majd Király 8-5-re Nisimát, s a franciák már nem tudtak fordítani. Igaz, a találkozó vége váratlanul izgalmasan alakult, mert Mincza 35-26 után zsinórban hat tust kapott, mi több 23 másodperccel a vívóidő letelte előtt már csak két tus volt a különbség (39-37). Ám Mincza hajrázott jobban, s válogatottunk végül 45-39-re győzött.

"Elégedett vagyok a lányok hét végi szereplésével, hiszen egyéniben Hormay Adrien ezüstérme is értékes eredmény, csapatban pedig annak ellenére sikerült nyernünk, hogy az influenza az elmúlt napokban szinte az egész válogatottat elkapta. Ha a következő héten a férfi kardozók is ilyen jól szerepelnek, akkor elmondhatjuk, hogy nagyon jól kezdtük az évet" - fogalmazott Szabó Bence szövetségi kapitány.

Az Eximbank-kupa eredményei:
negyeddöntők: Fehéroroszország - Olaszország 45-36, Magyarország - Kanada 44-24, Franciaország - Oroszország 45-41, Németország - Ukrajna 45-36;
elődöntők: Magyarország (Mincza +5, Király +3, Hormay +1, Tóth-5) - Fehéroroszország 37-33, Franciaország - Németország 38-37;
a 3. helyért: Németország - Fehéroroszország 45-31;
a döntőben: Magyarország (Király +5, Hormay +3, Mincza-2) - Franciaország 45-39.

A végeredmény: 1. Magyarország, 2. Franciaország, 3. Németország.

Ajánlat:

Szalay Gyöngyi ott akar lenni az olimpián

Fábik Tibor