Társoldalunk:

Kifogyóban Kokóból a tűz

Kovács István nem rejtette véka alá: elege van a jelenlegi helyzetből. A WBO ökölvívó-szervezet egykori pehelysúlyú világbajnoka a jövő héten Németországba utazik, ahol klubja, az Universum Box-Promotion vezetőivel személyesen tárgyal a jövőjéről. Elutazása előtt adott közös, exkluzív interjút az [origo]-nak és a SZTÁR Sportnak.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
- Mondhatjuk azt, hogy az Universumot megzavarta Hamed visszatérése?
- Nem hiszem. Az Universumnak az az üzletpolitikája, hogy a lehető legkevesebb anyagi ráfordítással juttassák a csúcsra bokszolóikat. Ehhez persze taktikázni is kell, ami időigényes. Nekem már nincsen időm, energiám, sőt erőm, hogy egy, másfél vagy még két évig várjak egy kedvező alkalomra. Kilenc hónap alatt sokat vesztettem a hitemből, az akaratomból. Azt kell hogy mondjam, ebből a szempontból többet ártott az eltelt időszak, mint maga a Chacón elleni vereség.

- Tényleg az újságokból tudtad meg, hogy nem bokszolsz Michael Brodie ellen?
- A hivatalos verziót tulajdonképpen igen. Ám január közepén találkoztam edzőmmel, Fritz Sdunekkel, s abban állapodtunk meg, hogy a mostani állapotomban még egy-két felkészülési meccsre szükségem lenne. A britek február közepén már meccset akartak, ez nekem túl közeli volt. Tavasz végén viszont már megfelelt volna. Az lepett meg, hogy eredetileg a találkozó időpontjának halasztásáról volt szó, nem pedig arról, hogy nem lesz mérkőzés. Abban én is hibás vagyok, hogy az elvesztett vb-cím után sokat nyüglődtem, hogy mi lesz, de az Universum nem éreztette, hogy komolyan számol velem, s nyolc hónap alatt egy találkozót sikerült lekötnie.

- Ez nem úgy működik, hogy a menedzsment kikéri a véleményedet egy adott ellenfélről? Megkérdeztek egyáltalán, hogy mit szólsz Brodie-hoz? Elvégre az ő pénzük legfőképpen tőled függ.
- Nem kérdezik meg, kihez mit szólok. Egy címmeccsnél pedig pláne nincsen kérdezősködés, még akkor sem, ha valóban, tőlem is függ, hogy ők mennyit keresnek. Talán a nagy sztárok esetében megkérdezik az illetőt is, de ez az Universumnál nem jellemző.

- A Brodie-meccs meghiúsulását követően az Universum részéről sietve jelentették ki, hogy lesz még ebben az évben vb-címmeccsed, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a klubnál nem te vagy a fókuszban. Ez utóbbi mondat nem üzenet értékű?
- Dehogynem! De én nem vetek a szemükre semmit. Az életem már másképpen működik, mint korábban. Régebben az amatőr pályafutás csúcsáról a profik közé érkezve mindennek alávetettem magam. Volt időm és célom.

- A kérdés ennek tükrében így alakul: időd nincs, viszont van-e célod? El tudod-e hitetni az Universummal, hogy neked igenis vannak céljaid? Másrészt, ha nem kellett volna azon rágódni, hogy akkor most bokszolsz vagy abbahagyod, talán a civil életben is jobban alakultak volna a dolgaid.
- Az éttermem terén biztosan előrébb tartanék, a Kokó-Generali klub is nagyobb sikert hozott volna, ha nem kellett volna a boksszal foglalkoznom. Az is biztos, hogy az iskolában sem éppen csak átmentem volna vizsgákon.

- De egy ilyen klub akkor menne igazán, ha te újra világbajnok lennél.
- Ez igaz, de hadd folytassam: a család egyre fontosabb lett, nekem pedig meg kell alapoznom a jövőmet. S gyorsan hozzáteszem, hogy 31-32 éves korában senkit nem lehet zsarolni. Én már voltam világbajnok, itt tulajdonképpen a búcsú mikéntje a kérdéses. Vb-címmel vagy anélkül, nem mindegy, de ahogyan most mennek a dolgok, ez nem okoz örömet.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
- Az [origo] Társalgójában nemrégiben azt mondtad, hogy nem vagy megélhetési bokszoló. Számomra ez azt jelenti, hogy akkor téged most csak az ökölvívás érdekel, mert anyagilag nem függsz a boksztól. Így van ez?
- Számomra pedig éppen azt jelenti, hogy nem kell a boksznál ragadnom. Mit tegyek akkor, ha nem okoz örömet? Ebben a sportágban nem lehet örökké edzeni. Itt ellenfélre kell készülni. S akkor az egyik bejelenti, hogy megsérült, a másiknak kevés a felajánlott pénz, a harmadik pedig a repülőúttól fél.

- Aztán, amikor senki sem számít rá, bejelentkezik a jó képességű Brodie. De ne vesszünk el a részletekben. Mit teszel most, hogy ügyed elmozduljon a holtpontról?
- Kimegyek Hamburgba, s szeretném konkrétizálni, hogy jól felkészülten belátható időn belül vb-címért bokszoljak. De annyira jól éreztem itthon magam, hogy magam sem tudom, hogy mennyit bírok ki Hamburgban a család nélkül. Lehet, hogy iszkolok haza. Őszinte leszek: jelenleg nem is tudom elképzelni az ottlétemet.

- Így azért nehéz felkészülni, ugyanakkor szerződés is köt az Universumhoz 2003-ig. Nem hiszem, hogy egy profi klubnál szívesen vennék, ha azt mondanád: bocs, de elegem van. Gondolom, egy szigorú szerződésben ennek következményei vannak.
- Az Universummmal kötött szerződésemnek a legfontosabb pontja az, hogy profi ökölvívóként a német klubban kell bokszolnom.

- Szaladjunk végig az Universum menőinek névsorán: Grigorjan hiába védte meg több mint tízszer vb-címét, gyakorlatilag ismeretlen, Michalczewski úgyszintén, s a két Klicskót sem úgy menedzselik, ahogyan az elvárható. Van-e igazi frontembere az Universumnak?
- Van! Német léptékben gondolkodva, Maske visszavonulása óta (őt a másik német istálló, a Sauerland menedzselte - a szerk.) az Universum uralja a piacot. Németországban mindenki ismeri az Universum menőit, nem véletlen például a Klicsko-mánia. Hogy amerikai léptékkel mérve ez mást jelent, az is igaz. Gazdaságilag az Universum nem mérhető egy amerikai vagy egy brit menedzsment erejéhez, de azért nem semmi, amit elértek. Rávették a német tévétársaságokat, hogy pénzt öljenek a bokszba. Már-már rá is fizetnek a tévék, de az emberek imádják ezeket a műsorokat. A Michalczewski-Rocchigiani mérkőzésbe 10 millió márkát öltek, ez volt a legnagyobb összeg, amit valaha Németországban a bokszba  befektettek. De mondok mást: nálunk a fél ország megszerette a bokszot. Az Universum a következőt tudja: veszély nélkül vezet komoly sikerre, amelybe egy-egy vereség is belecsúszhat, amennyiben nem eléggé rutinos egy bokszoló.

- Ez lennél ugye te. Én erre azt mondom, hogy vittek volna ki egyszer Dél-Amerikába, ijesztettek volna ott rád egyszer, rögtön tudtad volna mi a dörgés Chacón ellen. Persze nem ilyen egyszerű a képlet, de nem osztod ezt a véleményt?
- Nyilvánvalóan nekem is megfordultak már ezek a dolgok a fejemben, de nem bírálom az Universumot, megtette ezt a fél ország az interneten, meg mindenütt.

- Rekordösszeg, hogy az Universum ötmillió eurót (1,2 milliárd forint) letesz egy félnehézsúlyú meccsért, ugyanakkor a pehelysúlyú Morales-Barrera mérkőzés összdíjazása négymillió dollár, azaz alig kevesebb ennél (4,4 millió euró). Európában elképzelhető ebben a súlycsoportban egy ilyen - amerikai léptékkel mérve - nem is túl magas díjazás?
- Nem, mert a fizetős kábeltévék sokkal népszerűbbek a tengerentúlon, mint Európában. Ha ötmillió lakásba eljut egy ilyen meccs közvetítése, már nem okoz gondot a pénzdíj anyagi fedezete.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
- Az Universumnál nem látom az olthatatlan vágyat a nagyobb célok megvalósítására. Legyőződ, a WBO-bajnok Chacón például azon a londoni gálán védte meg címét, ahol várható ellenfele, Johhny Tapia is bokszolt. Vlagyimir Klicsko, noha az Universum világbajnoka, tarthatna előrébb is, már ami az ellenfeleket illeti. Várva várt egy Jones-Michalczewski meccs, s ennek keretében - most a formáddal ne foglalkozzunk - egy Gainer-Kokó találkozó is beférne a programba, annál is inkább, mert a WBA pehelysúlyú bajnoka, Gainer éppen Roy Jones pártfogoltja.
- Nem biztos, hogy ezekre a meccsekre lenne igény Amerikában. Hozzátenném, az Universum nem tud letenni akkora összeget, hogy Jonest behálózza, főleg úgy, hogy azért ez nem egyesélyes meccs. Chacónnak pedig, mióta világbajnok, a brit Frank Warren a promótere, aki az egyik legjobb a szakmában. Az Universum speciális helyzetben van, mert egyben rendezi és szervezi is a meccseket, s ebben az esetben még saját érdekei is ütközhetnek.

- Éppen ez az: te maradhatnál úgy is az Universumnál, hogy a meccseidet egy komoly promóter hozza tető alá.
- Már késő. Nem mondhatom azt, hogy voltam már világbajnok, s mivel időm nincs, így minél előbb újra az szeretnék lenni, de most nem vagyok igazán jó formában. Milyen perspektíva ez egy promóternek? Esélytelen bokszolót egyikőjük sem vállal.

- Erdei Zsoltnak mondtad már, hogy komoly veszély nélkül csúcsra érhet, de ilyen menedzselés mellett belecsúszhat egy csúnya vereségbe?
- Madár tökéletes helyen van. Mire profi pályafutása döntő szakaszába ér, az Universum lesz olyan tapasztalt, hogy egy lépcsőzetes menedzselési szisztémával szinte mindenre felkészíti.

Thury Gábor

Korábban:

Fórum:

Üzenet Kokónak