Vágólapra másolva!
Három férfi és három női tenisztornával folytatódik az idei szezon, ám sajnos az erősebb nemet Sávolt Attila korai búcsúja miatt már nem képviseli magyar játékos. A hölgyek közül Kapros Anikó bravúrral kezdett Memphisben, miután az első körben 6:4, 6:4-re verte a nyolcadik kiemelt amerikai Irwint.

Magyar szempontból a hét legérdekesebb tornája a 425 ezer dollár összdíjazású Buenos Aires-i Copa AT&T lehetett volna, ám a selejtező első kiemeltje, Sávolt Attila két sima játszmában kikapott a szabadkártyával induló argentin Mariano Delfinótól. A verseny két nagy esélyese egyébként dél-amerikai: a brazil Gustavo Kuerten címvédőként indul (tavaly Acasusót verte 6:1, 6:3-ra), a második kiemelt pedig az argentin Guillermo Canas.

Hollandiában az ABN/AMRO elnevezésű tenisztornán Rotterdamban gyűlt össze a mezőny. A 713 ezer dollár összdíjazás megtette hatását, hiszen olyan nagyságok vesznek részt a viadalon, mint az első kiemelt spanyol Juan Carlos Ferrero. Mögötte a kiemelési sorrend: Jevgnyij Kafelnyikov, Marat Szafin, Sebastien Grosjean, Tomas Johansson, Tim Henman. A tavalyi győztes francia Nicolas Escude, aki akkor a selejtezőből indulva nyert - a döntőben a svájci Federert verve - szintén rajthoz áll, ám balszerencséjére éppen Ferreróval kezd.

A memphisi Kroger St. Jude elnevezésű, 725 ezer dollár összdíjazású tenisztorna fennállása óta először lesz "kétnemű", azaz megrendezik a férfiak és a nők versenyét is. A férfiaknál az első kiemelt a német Tommy Haas lesz, de rajthoz áll majd az amerikai fiatal nemzedék színe-java (Andy Roddick, Jan-Michael Gambill, James Blake, Mardy Fish, Robbie Ginepri, Taylor Dent), csakúgy, mint a belga Xavier Malisse és az orosz Nyikolaj Davidenko. Az idősebbeket a címvédő ausztrál Mark Philippoussis mellett a kétszeres győztes Todd Martin, és 1997 bajnoka, Michael Chang képviseli. A tavalyi fináléban Philippoussis az olasz Sanguinettit verte 6:3, 6:7, 6:3-ra.

A hölgyek első két kiemeltje a dél-afrikai Amanda Coetzer és az amerikai páros-specialista, Lisa Raymond. Utóbbit azért érdemes megemlíteni, mert lehet, hogy ő lesz Gubacsi Zsófia második fordulóbeli ellenfele, feltéve, ha a magyar teniszező túllép még ismeretlen, selejtezőbeli ellenfelén. A már a második fordulóba jutott Kapros Anikó ellenfele a Jill Graybas (amerikai)-Anca Barna (német) találkozó győztese lesz.

A dubai 585 ezer összdíjazású tornáról hiányzik majd a címvédő svájci Martina Hingis, aki tavaly 6:4, 6:4-re verte a fináléban a francia Nathalie Tauziat-t. Ennek ellenére nem gyenge a mezőny, hiszen az első kiemeltek között található az amerikai Venus Williams, Szeles Mónika, a francia Amelie Mauresmo és Sandrine Testud, valamint az orosz Anna Kurnyikova is. A magyar színeket Mandula Petra képviseli.

Kuti Kis Rita a héten Kolumbiában próbál szerencsét, ahol Bogotában a Copa Colsanitas elnevezésű, 170 ezer dolláros viadalon kell megvédenie tavalyi világranglista-pontjait. Rita egy esztendeje ugyanis a fináléig menetelt, ám ott kikapott az argentin Paola Suáreztől (6:2, 6:4). Most az első fordulóban a japán Rika Fujiwara lesz az ellenfél, ha továbbjut, akkor a Maja Palaversic (horvát)-Fabiola Zuluaga (kolumbiai) mérkőzés győztesével meccsel.

Pincési László

Ajánlat:

Tenisz

Könyvajánlat:

Teniszezni jó