Vágólapra másolva!
Akár találós kérdésként is fel lehetne tenni: ki az, aki labdasportban a viágranglistán a 3. helyen áll, egyébként többszörös BEK-győztes együttes meghatározó tagja, mellékesen sportága legszűkebb európai elitjének év eleji versenyét is megnyerte. Ráadásul magyarul (is) beszél. A megfejtés: a Statisztikában játszó horvát válogatott Boros Tamara asztaliteniszezőről van szó.

Név:

Boros Tamara
Születési idő, hely: 1977. december 19., Zenta
Magasság: 171 cm
Súly: 62 kg
Egyesületei: Zenta (1985-
1991), Lyckeby (1991-93), Mladost Zagreb (1993-97), Statisztika (1997-)
Eredményei: egyéniben Eb-2.
és párosban Eb-3. 1998-ban. Eb-3. egyéniben és párosban 2000-ben. Top 12-győztes 2002-ben, ifi Európa-bajnok egyéniben 1995-ben.

- A világ legjobbjait mostanában elszipkázzák a gazdag német csapatok. Téged nem kerestek meg?
- Németországból egy klub keresett, de a Statisztika olyan feltételekkel hosszabbított velem, hogy nem mondtam nemet. Szerintem egyébként a legtöbbet most a franciák fizetik, de a legmegtisztelőbb ajánlat Kínából érkezett.

- Ki lehet ezt hagyni, főleg az olimpia előtt, amikor a legnagyobb ellenfelekkel tudtál volna készülni?
- Egyedül nem bírnám ki Kínában, még úgy sem, hogy a kínai bajnokságot két kéthónapos részletben, május-júniusban és augusztus-szeptemberben rendezik. Pedig hihetetlenül jó pénzt ígértek.

- Akkor még egyszer felteszem a kérdést annak függvényében, hogy elsősorban téged és a román Steffet tartják képesnek arra, hogy sorozatban legyőzze a kínaiakat. Márpedig erre gyakorolni Kínában lehet a legjobban.
- S gyorsan tegyük hozzá, hogy ezt nem ajánlják fel csak úgy mindenkinek. Tóth Krisztát tavaly keresték meg, s ő is hasonló okok miatt mondott nemet, mint most én. Ám az is igaz, hogy az európai versenyeken ott indulok, ahol akarok, tehát azzal, hogy nem igazolok Kínába, nem szigetelődöm el.

- Mondhatom azt, hogy tulajdonképpen véletlenül kerültél 1997-ben a Statisztikához?
- Az atlantai olimpia előtt az európai versenyzők edzőtáborában ott volt Fülöp István is, akiről köztudott volt, hogy a válogatott mellett a Statisztika edzője. Az én trénerem, Neven Cegnar is ott volt, s egyszer csak kettőjük között felvetődött, mi lenne, ha a Tamara a Statisztikában folytatná. Fülöpöt ez nagyon érdekelte, s az olimpia utáni évben már a Marczibányi téren játszottam.

- Hol laksz, ha Budapesten vagy?
- Ott a csarnokban, az egyik vendégszobában.

- A Vajdságban születtél, horvát állampolgár vagy, s remekül beszélsz magyarul. Soha nem jutott eszedbe, hogy a magyar állampolgárságot válaszd? Képzeld el, hogy remegne a kínaiak keze, amikor asztalhoz állnának a Boros, Bátorfi, Tóth összeállítású válogatott ellen!
- Tudod, hányszor mondták már ezt nekem? Nos, Zentán jugoszláv állampolgárként születtem, de a háboró alatt apu behívót kapott, s a család meg sem állt Svédországig. Két évig voltunk ott, én '91 és '93 között egy svéd csapatban játszottam hetente két-három alkalommal. Azt azért tudni kell, hogy a Mladost Zagrebbel 1991-ben aláírtam egy szerződést, de menekülni kellett. Mivel a horvátoknál képzeltem a jövőt, fel sem merült bennem, hogy az amúgy rendkívül erős magyar asztaliteniszben próbálkozzam.

Fülöp István, Boros Tamara edzője: "Tamara öt éve van nálunk, amikor idekerült, Ormai Laci bácsival úgy láttuk, hogy jó kis játékost lehet belőle faragni, s ez a Statisztikának is az előnyére válik. Ő az edzők álma, pedig nem tartozik az istenadta tehetségek kategóriájába. Ezt ő maga is tudja, tudatosan készül, fut, kondizik a lábmunka javítására. Néha viszont lehetne több önbizalma. Egy-két év kell, hogy teljesen beérjen, de vigyáznia kell. Ezt a 2-3 éve elkezdett tudatos felkészülést nem lehet a végtelenségig végezni. Visszaigazolásként kellene egy-két kiugró eredmény. A vb-érem vagy az olimpiai dobogós helyezés benne van. Nem a menő kínaiaktól féltem, hanem a hátulról váratlanul az élvonalba kerülő fiatal ázsiaiaktól."

- Mondják, jobban jártál a horvát válogatottsággal, mert mindent megkapsz.

- Hallottam, fájt a lábad, s a 200-300 márkás talpbetét árát is kifizette az olimpiai bizottság.
- Így van, ez is a támogatás része, de a pontosítás miatt: ez a betét nem valamit orvosol, hanem megelőzi a túlterheltséggel járó fájdalmakat.

- A pszichológus is jár?
- Igen.

- Jobb vagy tőle?
- Egyértelműen. Utólag örülök is neki, hogy pszichológushoz fordultam.

- Pedig azt gondolná az ember, hogy Európa legjobbbjának nincs szüksége lelki segítségre.
- A sportolók nagy része azt mondja, neki nem kell pszichológus. Én is így voltam vele, de a sydneyi olimpia után nem tudtam feldogozni a kanadai Geng Lijuantól elszenvedett vereséget. Kimentem, s az első fordulóban kikaptam. Szégyelltem magam, dühös is voltam, aztán 2000 októberében pszichológushoz fordultam. Most is kint volt velem a Top 12-n. Hogy miben segít? Például másként fogom fel az elvesztett pontokat, s a koncentrációm jelentősen javult.

- A Pro-Tour-sorozat idei döntőjében Vang Nan a döntő szettben 7-4-es előnyről vert meg. A 11 pontos játszmákban ez több mint luxus. Vagy netán a kínaiak ellen gátlásaid vannak?
- Egyáltalán nem, bár az is igaz, hogy az összes menőjüket legyőztem már, kivéve éppen Vang Nant.

- Szerencsére az áprilisi a zágrábi Eb-n nem indulnak a kínaiak. Jó vagy rossz neked, hogy éppen Zágráb a házigazda?
- Nekem rossz, de egyébként jó, hogy ott lesz az Eb. Komolyra fordítva, rajtam nagyobb teher lesz, mint más versenyeken, de erre mentálisan készülök. Meg sok Pro-Tour-verseny volt már ott, úgyhogy a hazai közönség nem zavarhat. Az is jó, hogy a sportág népszerűsége is nő.

- Te is elég népszerű vagy, mert az év sportolója voltál - igaz, csak egy napig.
- Azt hiszem, három évvel ezelőtt történt, hogy szóltak, én leszek az év sportolója a nők között, de másnap sűrű bocsánatkérések közepette azt mondták, hogy a röplabdázó Jelic kapja a díjat.

Thury Gábor