Társoldalunk:

Kokó visszavonul

Kovács István, az Universum Box-Promotion egykori pehelysúlyú világbajnoka, amatőrként olimpiai s kétszeres világ- és Európa-bajnok öklöző budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette visszavonulását. Azonban még egyszer a kötelek közé lép: április 20-án Gdanskban - a félnehézsúlyú Dariusz Michalczewski címvédő mérkőzése keretében szervezett gálán - utoljára húz kesztyűt.

Fotó: HavariaPress
"Sok lehetőség áll előttem a civil életben" - mondta Kokó
"Köszönöm a nyolc hónap türelmet. Hosszú tűnődés után meghoztam a döntést: befejezem sportolói pályafutásomat" - mondta Kovács István budapesti sajtótájékoztatóján, majd kijelentette, egy bokszoló ne az asztal mellett, hanem a ringben fejezze be a pályafutását, ezért az Universum Box-Promotion (UBP) április 20-i, gdanski gálája után akasztja szögre a kesztyűt.

"Nem érzem magam felkészültnek egy címmérkőzésre" - folytatta Kokó. "Nem kertelek, nem éreztem már jól magam Németországban, az elmúlt időszakban egyre több olyan dolog foglalt le, ami helyettesíti az ökölvívást. Úgy rohantak el a napok, hogy nem hiányzott a boksz. Most kezdek igazán megkönnyebbülni, hogy erről beszélek."

Kovács elmondta, az utóbbi időben már nem érezte jól magát Hamburgban, főleg a múlt év december 15-i találkozója után. Ekkor még igazán hitt a visszatérésben, de az azt követő huzavona megingatta hitében. Ugyanakkor Kokó nem kritizálta klubja menedzselési metodikáját, de azért többször szóvá tette, hogy a visszatérést másképpen képzelte el. Egy hibát említett: hogy az UBP nem képzelte magát az ő helyzetébe, de hozzátette, hogy ugyanakkor megérti ezt. A múlt héten már bejelentésre készen utazott Németországba. Kovács február eleje óta érezte, hogy ez így nem megy tovább, de a végleges döntést 3-4 nappal ezelőtt hozta meg. A családjával elvonult, hogy semmi és senki ne befolyásolhassa döntését.

Fotó: HavariaPress
Nem volt könnyú a búcsú
"A tavaly júniusban elvesztett meccs után a közvélemény nyomására is adtam magamnak egy esélyt, de utána már szembesültem azzal, hogy a visszatérésem körül a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogyan reméltem. Fogalmam sem volt, ki lesz az ellenfelem, végül a december 15-i meccsemen győztem ugyan, de nem voltam jó formában. Nem láttam a lehetőséget, hogy a közeljövőben győzelmi eséllyel vegyem fel a harcot a legjobbak ellen. Ha most azt mondanák, hogy álljak ki a legjobbak, Hamed vagy Barrera ellen, bevallom, nemet mondanék. Szakmailag nem vagyok felkészült, de ami nagyobb baj, hogy a hitemet is elvesztettem. Itt az idő, hogy ezt a döntést meghozzam."

"Tizennyolc évi boksz után be kell látnom, hogy a világ legjobbjai nemhogy közelednének hozzám, hanem távolodnak tőlem" - jelentette ki a WBO ex-világbajnoka. "Tudomásul kell vennem a korlátaimat, azt, hogy van egy határ, amit nem lehet túlteljesíteni." Kokó azt is elmondta, hogy az elmúlt nyolc hónapban semmi olyan nem történt, ami motiválta volna, ennyi idő alatt egy mérkőzés nagyon kevés. Ráadásul rettenetes honvágy gyötörte, mint mondta: "Feleségem és gyermekeim szinte minden nap arra ösztökéltek, hagyjam abba a bokszot, és minden alkalommal, mikor hazatértem, egyre kevesebb kedvem volt visszamenni Hamburgba."

Kovács István ugyanakkor a ringben szeretne elbúcsúzni a közönségtől, ezért április 20-án, Dariusz Mihalczewski profi címmérkőzésének gáláján még egyszer utoljára kötelek közé lép, Gdanskban. (Könnyen elképzelhető egyénként, hogy a Tigris is búcsúzik Lengyelországban). "Azért választottam a lengyel várost a búcsú helyszínéül, mert 14 évvel ezelőtt ott nyertem első komoly versenyemet, a junior Európa-bajnokságot."

Fotó: HavariaPress
Egyedülállóak a sikerei
Kokó tavaly június 16-án Budapesten vesztette el profi világbajnoki övét, miután az argentin Julio Pablo Chacón a hatodik menetben kiütötte őt. Kovács az újrakezdéstől kategorikusan elzárkózott, kijelentette, jól átgondolta, miért döntött így. "Döntésem végleges, április 20-a után többé nem bokszolok."

Kokó elmondta, az üzleti életben vagy a média világában képzeli el a jövőjét, viszont politikával nem áll szándékában foglalkozni - emlékeztetett, hogy a tényleges visszavonulása csak a választások után következik be.

Kovács nem hibáztatta klubját a kialakult helyzetért, de azt megjegyezte, egyre csökkent az "akarása", ahogy sorban hiúsúltak meg a mérkőzései, legutóbb az UBP lemondta a Michael Brodie elleni Európa-bajnoki összecsapást. Kokó szerint most már nem volna értelme címmérkőzést tervezni, mert sem az edzettségi állapota, sem a küzdőkedve nem elegendő a sikerhez.

Klubja, az Universum Box-Promotion képviseletében Rainer Koppke sajtószóvivő már korábban úgy vélekedett, hogy Kokó nem folytatja, s bejelenti visszavonulását. A hamburgi egyesület délutánra ígérte hivatalos állásfoglalását, de Dámosy Zsolt, Kovács menedzsere elmondta, a klub vezetője, Peter Hanraths "rendkívül szomorúan" fogadta a hírt. A klub igazgatója svájci elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni Budapestre, de azt üzente, Kovács döntését tiszteletben tartják. Dámosy sikeresnek ítéli bokszolónk pályafutását. "Karrierje előtt aláírtam volna, hogy ezt a sikeres profipályát fussa be" - mondta, majd mosolyogva fordult az ökölvívóhoz: "A Chacón elleni meccset kivéve, ugye, te is aláírtad volna?"

Fotó: HavariaPress
Dámosy szerint a németek példaértékűnek tartják Kokót
Kokó nem volt tréfás hangulatában, így aztán válasz nem érkezett, viszont Dámosy megjegyezte, cége legfontosabb projektjét vesztette el. Dámosy reményét fejezte ki, hogy Erdei Zsolt Kokóéhoz hasonló pályát fut be, és Kokó még hozzávette Kótai Mihályt is, remélve, hogy tanácsaival segíteni tudja a jövő magyar bokszvilágbajnokait.

[thury-mécs]

Ajánlat:

Videofelvétel Kokó sajtótájékoztatójáról

Korábban:

Fórum:

Hajrá Kokó!

Nem hiányzik a könyvtárából?

Kokó a király