Vágólapra másolva!
Az Universum Box Promotion stuttgarti bokszgálája keretében Erdei Zsolt tizedik alkalommal lép a kötelek közé, ellenfele a rutinos amerikai Anthony Stephens. A szombati gála fénypontja Vlagyimir Klicsko és Francois Botha nehézsúlyú címmérkőzése a WBO-szervezet világbajnoki övéért. A programban bokszol Juan Carlos Gomez, aki a nehézsúlyúak között igen előkelő helyen áll.

A stuttgarti Hans-Martin Schleyer sportcsarnokban a tervek szerint nyolc pár bokszol. Vlagyimir Klicsko harmadik címvédő meccsén lép a ringbe, ellenfele a dél-afrikai Francois Botha. Klicsko mérlege 37 győzelem (35 KO, TKO.), 1 vereség. ,"Botha a legjobb nehézsúlyúak egyike, de biztos vagyok benne, hogy megvédem a címem. Ellenfelem nagy tapasztalattal rendelkezik, Tyson elleni veresége alkalmával is kiválóan bokszolt. Nem fogom lebecsülni" - nyilatkozta Klicsko.

Botha Németországban ismert ökölvívó, 1995 decemberében a Sauerland-istálló menőjével, Axel Schulzzal mérkőzött, s a dél-afrikai Fehér Bölény vitatható pontozással győzött, elnyerve az IBF övét. Botha akkor is a Hans-Martin Schleyer Halléban mérkozött, s a találkozó után a nézők üvegeket és pénzérméket dobáltak a pontozók felé. Bothától címét később doppingvád miatt visszavonták.

Bothának 44 győzelme mellett mindössze 3 veresége és 1 döntetlenje van. Ez a negyedik címmeccse, Schulz mellett Moorerrel, Lewisszal és Tysonnal bokszolt, sikertelenül. A dél-afrikai jelenleg tizedik a WBO rangsorában, legutóbbi négy mérkozését megnyerte. Az mondta, hogy nekiesik Klicskónak és kiüti... Ellenfele 1999 decemberében bokszolt Schulz ellen, az ukrán kiütéses vereséget mért a németre. Klicsko az amerikai Chris Byrdtől szerezte meg a WBO övét 2000 októberében, tavaly Derrick Jefferson és Charles Shufford ellen védte meg címét.

Gomez a nehézsúlyban is a csúcsra tör

Nagy várakozás előzi meg a korábbi cirkálósúlyú világbajnok, Juan Carlos Gomez nehézsúlyú mérkőzését. A kubai hírnevét jelzi, hogy a WBC ranglistáján azonnal a hetedik helyre tette Gomezt. "A kubai 34 meccsen veretlen, megdolgozott érte, hogy ilyen előkelően jegyezzük" - nyilatkozta Jose Sulaiman, a szervezet elnöke. "Köszönettel tartozom, hogy a WBC ilyen magasra taksál, élni szeretnék a lehetőséggel, s ebben a súlycsoportban is világbajnok szeretnék lenni" - így Gomez.

A kubai tíz alkalommal védte meg címét egy súlycsoporttal lejjebb, tavaly novemberi védését követően a WBC Szuper-világbajnok címmel jutalmazta a 28 éves bokszolót. Eddig négyszer lépett a kötelek közé nehézsúlyúként, s négyszer nyert KO-val. Ellenfele az amerikai Ken Murphy lesz. Hans-Peter Kohl, az UBP első embere elmondta, Gomeznek minden esélye megvan, hogy bajnok legyen, de keményen kell dolgoznia. Evander Holyfield is cirkálósúlyúból lett egy súlycsoporttal feljebb világbajnok. "Juannak minden esélye megvan, hogy megismételje Holyfield bravúrját. Igazából most kezdi meg karrierje második szakaszát." Gomez az Univrsum nyolcadik nehézsúlyú versenyzője.

Madár nem fog kapkodni

Félnehézsúlyban Erdei Zsolt az amerikai Anthony Stephens ellen lép a kötelek közé. Madár tizedik alkalommal bokszol a profik között, hétszer idő előtt befejezte meccsét. A 27 éves Erdeit tavaly a szurkolók az Universum legreményteljesebb öklözőjének választották a szavazatok 54 százalékával. Ellenfele nem ismeretlen, 43 találkozójából 30-szor nyert, 11-szer vesztett, 2 döntetlenje van. Korábban váltósúlyban és nagyváltósúlyban neves ellenfelekkel bokszolt, de címmeccsein kikapott. Erdei a mérlegelésen kereken 79 kilót nyomott, ellenfele 81,2 kg.

Madár jólsikerültnek ítéli a felkészülését: "Kimondottan jót tett, hogy ledobtam néhány kilót, bár nem ment könnyen, oda kellett figyelnem. Ellenfelem egy meccsét láttam videón, sajnos az utolsó mérkozése csak másfél menetig tartott, így sokat nem állapíthattam meg. Stephens rendkívül dörzsölt pali, nagyon figyelnem kell. Nem szabad kapkodni, nyolc menetre tervezek. Aztán, ha előbb sikerül befejezni, az hab a tortán. Az a taktika, hogy ballal megelőzzem, s a helyzettől függően folytassam a bunyót."

A gálára 35 és 843 euró (8600-207 000 forint) közötti áron lehetett jegyet vásárolni.

Thury Gábor

Korábban: