Vágólapra másolva!
Esőszünet miatt egyelőre nem mutatkozhatott be egyesben Gubacsi Zsófia a portói tenisztornán. Jól kezdett viszont Kapros Anikó az ITF dubai viadalán, ahol francia ellenfelét legyőzve jutott tovább. A magyar hölgy még egy sikert elkönyvelhetett: a WTA honlapján a szavazók 37 százaléka őt várja az esztendő meglepetésének. Kuerten visszatérne.

Egyesben még nem léphetett pályára Gubacsi Zsófia a Porto Openen. A magyar teniszező eredetileg kedden az egyes pálya negyedik összecsapását vívta volna, ám a csúszás, valamint az esőszünet miatt várhatóan csak szerdán mutatkozhat be a portugál közönségnek. A jelenlegi program szerint először a görög Eleni Danilidou és a spanyol Nuria Llagostera Vives fejezi be mérkőzését, amely 6:3, 3:2-nél szakadt félbe, és ezt követi majd Gubacsi meccse a szlovén Tina Pisnik ellen. A nap többi találkozója közül a legváratlanabb eredményt a spanyol házimeccs, a Lino-Torrens Valero összecsapás szolgáltatta, amelyen a még ismeretlen Lino 6:3, 6:4-re verte a torna második kiemeltjét.

Porto Open (140 ezer dollár), egyes, első forduló:
Lino - Torrens Valero 6:3, 6:4
Cervanova - Piedade 6:0, 6:2
C. Black - Müller 6:3, 4:6, 6:0
Loit - M.J. Martinez 3:6, 6:2, 6:2
Kuznyecova - Beigbeder 4:6, 6:2, 6:3
Kanepi - Sassi 6:3, 6:2

Győzelemmel tért vissza hosszú sérüléséből Mary Pierce. A franciák Grand Slam-győztes teniszezője a Sarasota Openen lépett pályára, és hazai környezetben 6:3, 6:3-ra verte a japán Szugijamát. Igen, nem tévedés, a Meadows Country Club salakja hazai pályának számít, hiszen Pierce már évek óta sarasotai lakos... Pierce, aki 1995-ben a Roland Garroson, 2000-ben pedig Melbourne-ben nyert Grand Slam-tornát, idén egyszer már megpróbálkozott a visszatéréssel, de az Australian Open nyitófordulójában 0:4-es állásnál feladta a mérkőzést az amerikai Craybasszal szemben.

A kiemeltek közül azonban nemcsak Szugijama búcsúzott. Kiesett a nagy sztárként beharangozott, harmadik kiemelt spanyol Sanchez-Vicario is, akit a szlovák Jeanette Husarova könnyedén oktatott (6:4, 6:1), de nem jutott tovább az első körből az ötödikként rangsorolt thaiföldi Tanasugarn sem, őt a spanyol Virginia Ruano Pascual győzte le (6:1, 6:3).

Sarasota Open (140 ezer dollár), első forduló:
Ruano-Pascual - Tanasugarn 6:1, 6:3
Leon-Garcia - Majoli 6:3, 6:7, 6:4
Razzano - Dechy 6:3, 6:4
Pierce - Szugijama 6:3, 6:3
Panova - Craybas 6:1, 3:6, 6:2
Shaughnessy - Hopkins 3:6, 7:5, 7:5
Suarez - Irvin 6:2, 6:0
Husarova - Sanchez-Vicario 6:4, 6:1

A nagy WTA-tornák mellett a kisebb szervezet, az ITF égisze alatt is zajlik néhány viadal. Ezek egyike a dubai verseny, ahol három magyar is részt vesz. Közülük Kapros Anikó már túl van a bemutatkozáson: simán verte a francia Ghiradit (6:4, 6:0). A nap legnagyobb csatáját a fehérorosz Barabanscsikova és a marokkói Mouhtassine csatája hozta, amelyet végül az egykori világranglista-48., (jelenleg 433.) belorusz hölgy nyert meg - a 6:7, 6:3, 6:4-es összecsapás 145 percig tartott.

A másik két magyar teniszező szerdán két cseh ellen lép pályára, Marosi Katalin Ondraskova, Nagy Kyra pedig Krejcova ellen meccsel. Párosban a Kapros, Nagy duó a távol-keleti Jeon, Tong (koreai, hongkongi) kettős ellen szerepel, míg Marosi igeiglenesen átvállalta Mandula helyettesítését az osztrák Wartusch oldalán, ők a cseh Martincova, Vaskova kettőst "fogadják".

ITF Dubai (75 ezer dollár), első forduló:
Kapros - Ghiradi 6:4, 6:0
Wartusch - Pennetta 4:6, 7:5, 6:3
Barabanscsikova - Mouthassine 6:7, 6:3, 6:4
Szisszojeva - Tong 6:2, 6:4
Widjaja - Osztrovszkaja 6:1, 6:1
Noorlander - Basting 6:2, 6:2
Kukalova - Barna 7:5, 6:3
Blahotova - Vaskova 6:3, 6:3

Érdekes szavazást rendezett a női világszervezet, a WTA, amelynek honlapján a következő kérdést tették fel: ki lesz az év meglepetése? Az öt lehetséges válaszból az egyik Kapros Anikó volt, aki a 23 500 szavazó közül 37 százaléknyi voksot kapott. A világranglista 127. helyén álló Kaprosnál egyedül a wimbledoni juniorbajnok indonéz Widjaja (129.) kapott több szavazatot, 38 százalékot, míg a vert mezőnyben végzett az argentin Salerni (97.), a svájci Mikaelian (67.) és a szlovén Matevzic (75.).

Ami a férfiakat illeti, Sávolt Attila a tuniszi challenger-versenyen még ellenfél nélkül áll, csütörtökön játszik. Visszatérne viszont a versenysorozatba az egykori világelső brazil Gustavo Kuerten, akinek öt héttel ezelőtti csípőműtétje a hírek szerint jól sikerült. Kuerten egy Santa Catarina-i újságnak nyilatkozva jelentett ki, jól érzi magát, és a legszívesebben azonnal ütőt ragadna.

Pincési László

Korábban:

Kuti Kis és Gubacsi is kikapott Portóban

Fórum:

Tenisz