Vágólapra másolva!

Eb előtt a birkózók

A jövő héten Seinäjokiban, egy finn kisvárosban rendezik meg a 2002-es kötöttfogású birkózó Európa bajnokságot, amelyen a megszokotthoz képest jóval nagyobb lesz a tét: a szeptemberi moszkvai vb-n ugyanis kontinensünkről csak azok indulhatnak majd, akik most megszerzik a kvótát.

A Nemzetközi Birkózószövetség (FILA) egy másik, még nagyobb hordejű döntése amúgy is megrostálja a mezőnyt: az eddigi nyolc helyett most először csak hét súlycsoportban osztanak érmeket. Értelemszerűen változtak a kategóriák határai is, legdrasztikusabban a nehézsúlyé, ahol a 130 kg-ról 120 kg-ba kell belekarcsúsodniuk az indulóknak. A döntés életbe lépése óta a különböző versenyeken minden súlycsoportban a bevett gyakorlat szerint "járt" két kiló engedmény, de az Eb-n természetesen már egyetlen dekával sem lehet átlépni a határt.

Ezt szem előtt tartva, Seinäjokiban a következő magyar versenyzők lépnek szőnyegre:
55 kg: Oláh Tibor
60 kg: Bóna László
66 kg: Füredy Levente,
74 kg: Berzicza Tamás
84 kg: Bárdosi Sándor
96 kg: Virág Lajos
120 kg: Deák Bárdos Mihály.

A versenyzők jelenleg a tatai edzőtáborban készülnek Komáromi Tibor szakvezető irányításával. A szakvezetővel a pénteki edzés után beszélgettünk.

- Hadd kezdjem egy kellemetlen kérdéssel. A két évvel ezelőtti Eb-n 58 kg-ban aranyérmes Majoros István, aki a tavalyi patraszi vb-n sem okozott csalódást, teljesen elveszett a birkózás számára?
- A jelen helyzet szerint azt kell mondanom, hogy igen, úgy döntött, hogy abbahagyja a birkózást. Próbáltam meggyőzni, hogy ne tegye, de nem sikerült. S ha valaki nem akar birkózni, akkor nem lehet kényszeríteni. Elképzelhető, hogy mondjuk két év múlva meggondolná magát, de akkor már késő lesz.

- A 74 kg-os súlycsoportban két vb-ezüstérmes, Berzicza és Hirbik Csaba meccselt egymással a csapatba kerülésért. Mi döntött az előbbi javára?
- Az, hogy Tamás megnyerte a római Olasz Nagydíjat. Sajnos úgy alakult, hogy egyetlen versenyen sem birkóztak egymással.

- Berzicának két kilóval az eredeti súlya, 76 kg alá kell fogynia. Most mennyit nyom a mérlegen?
- Még négy kilót kell leadnia. De az egy pillanatig sem fordul meg a fejemben, hogy nem tudja hozni a súlyát.

- Az Eb-n idén először súlycsoportonként az első 15 helyezett versenyző szerez kvótát a világbajnokságra. Ezen a téren hogyan kalkulál?
- A tavalyi Eb-n 33 ország indult, valószínűleg idén sem lesz kevesebb, s úgy számolok, hogy 10-11 csoportba sorolják a versenyzőket. A csoportelsők így automatikusan megszerzik a kvótát, s csak ők mehetnek biztosra. Mert biztosan lesz jónéhány "gyanús" meccs, a volt szovjet köztársaságbeli versenyzők nagyon összetartanak, ha egy harmadikat kell kigolyózni. Például 15-14-es végeredménnyel, hiszen holtverseny esetén az akciópontok döntenek. Azt mondom, hogy öt kvótával nem lehetnénk elégedetlenek, persze a hétre is megvan az esélyünk.

- És az érmeket tekintve mire van esélyünk?
- Egy éremre mindenképpen, s ez arany is lehet.

- Ha azt vesszük alapul, hogy Deák Bárdos Mihály címvédő, a csapatban Bárdosi révén van olimpiai ezüstérmes, Berziczáról szóltunk, Füredy már végigverte a súlycsoportja legjobbjait; szóval több is lehet a csapatban.
- Ez így igaz, de az utóbbi években csak a két évvel ezelőtti moszkvai Eb-n sikerült három érmet szereznünk. Holott mindig erős csapattal utazunk a világversenyekre. S ne feledjük, hogy most már eggyel kevesebb súlycsoport van. Természetesen én is örülnék, ha megint három érmünk lenne, amennyiben minden összejön, szerezhetünk is ennyit. De előre megígérni butaság lenne.

Fábik Tibor

Korábban:

Változó birkózó-súlyhatárok