Vágólapra másolva!
Argentína és Oroszország egy győzelemre áll a továbbjutástól a teniszezők Davis-kupa negyeddöntőiben. Az Egyesült Államok döntetlenre áll a spanyolokkal, úgy, hogy Sampras öt szettben kikapott Corretjától, de nem boldogulnak a címvédő franciák sem a csehekkel. Pauban az eddig százszázalékos DK-mérleggel büszkélkedő Escudét Novak oktatta.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Corretja ritka bravúrt hajtott végre: füvön verte Samprast
Egyesült Államok - Spanyolország 1-1


Rémálmot láthatott a houstoni teniszközönség, amely kilátogatott az Egyesült Államok-Spanyolország Davis-kupa negyeddöntőre. Az amerikai csapat ugyan Andy Roddick sima győzelmével nyitott, ám a hazaiak szemefénye, Pete Sampras 2-0-s szettállásról elbukta mérkőzését a füves specialistának egyáltalán nem nevezhető Alex Corretjával szemben.

Persze, nincsen még semmi sem veszve, hiszen három találkozó vissza van, ebből, ha kettőt nyer az amerikai csapat, már továbbjutott. Nem véletlenül fogalmazott éppen Corretja úgy: "Egy nap, egy mérkőzésen bármi előfordulhat!" A spanyol fiú három óra 56 percet töltött a pályán Samprasszel egyetemben és bár az első két szettet elvesztette, a poraiból feltámadva verte a füves pályák koronázatlan királyát. "Ez karrierem egyik csúcspontja. Mindig nagy öröm, ha nyerek, de mindez Sampras ellen, füvön, kétszettes hátrányból, nem semmi, főleg a Davis-kupában" - lelkendezett Corretja. "Csak magamat okolhatom. Jól teniszeztem, de a harmadik játszma után minden megváltozott. Alex felnőtt a feladathoz, magabiztos lett, nekem meg egy tonna esélyt sem sikerült kihasználnom" - nyilatkozta bosszúsan Sampras, aki füvön pályafutása során másodszor szenvedett ötjátszmás vereséget.

Szerencsére Andy Roddick hozta a hazaiak egyik mérkőzését és egy óra 48 perc alatt lebombázta a pályáról Tommy Robredót. Ma a párosok versenyében Todd Martin és James Blake az Alex Corretja, Juan Balcells kettős ellen lép pályára.

Franciaország - Csehország 1-1
Sebastien Grosjean - Bogdan Ulihrach 6:3, 3:6, 0:6, 6:3, 6:1
Nicolas Escude - Jiri Novak 6:7, 1:6, 7:6, 5:7

Pau városából sem mehettek haza elégedetten a francia szurkolók, miután a címvédő hazai válogatott nyögvenyelősen kezdte a negyeddöntőt. Már a franciák első számú játékosa, Sebastien Grosjean nagyon megszenvedett Bogdan Ulihrach ellen, s 1-2-ről felállva tudott csak nyerni. Az igazi mélyütést azonban Nicolas Escude szerencsétlenkedése jelentette, a Davis-kupában eddig veretlen francia ugyanis kikapott az Australian Openen már villogó Jiri Novaktól. "Szeretek úgy játszani, hogy a csapat 1-0-s hátrányban van" - jegyezte meg kajánul Novak a sajtótájékoztatón, ahol a 2 óra 51 perces csata után a mérkőzésről faggatták. Lehet, hogy ezt a hátrányból felállást még átélheti vasárnap is, persze ehhez az is szükséges, hogy ma a Fabrice Santoro, Michael Llodra kettős legyőzze a cseh Jiri Novak, David Rikl kettőst.

Oroszország - Svédország 2-0
Marat Szafin - Thomas Johansson 6:4, 6:4, 6:4
Jevgenyij Kafelnyikov - Thomas Enqvist 7:6, 6:3, 6:1

Úgy tűnik, Jonas Björkman jóslata tökéletesen beválik. A svédek kiváló teniszezője még hét közepén úgy nyilatkozott, csapatának gyakorlatilag nincs esélye Oroszországban. Nos, a pénteki két egyes után érthető a játékos kétkedése. A nyitóösszecsapáson Marat Szafin visszavágott Thomas Johanssonnnak az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért, és három 6:4-es csatában megszerezte Oroszországnak a vezetést. "A kezdetektől én irányítottam, ellenőrzésem alatt tartottam a mérkőzést" - mondta Szafin. "Marat remeklése engem is jó játékra sarkallt, nem éreztem magamon nyomást, hiszen már vezettünk. Minden a terveim szerint alakult" - értékelt Jevgenyij Kafelnyikov, miután a nap másik összecsapásán 7:6, 6:3, 6:1-re verte Thomas Enqvistet. Amennyiben ma a Kafelnyikov, Szafin kettős győz a Johansson, Björkman tandem ellen, Oroszország már bejut az elődöntőbe.

Argentína - Horvátország 2-0
Gaston Gaudio - Ivan Ljubicic 7:6, 6:2, 6:3
Juan Ignacio Chela - Ivo Karlovic 5:7, 6:4, 6:4, 6:2

Horvátország már tényleg csupán a sérült Goran Ivanisevicben bízhat, pontosabban abban, hogy a komoly vállsérüléssel küzdő teniszező vállalni tudja a mai párost és Ljubicic oldalán győzelemre vezeti a DK-csapatot. A pénteki egyesek után ugyanis Argentína úgy vezet 2-0-ra, hogy a másik reménység, Ivan Ljubicic szettet sem tudott nyerni, ellenben a 208 cm magas ismeretlen Ivo Karlovic fogott egy játszmát Chela ellen. Argentína 1981 óta nem jutott elődöntőbe, ehhez már csak egy mérkőzésnyire van - s a dicsőséget a Lucas Arnold, Guillermo Canas páros arathatja le.

Ami a férfiak challenger-tornáit illeti: Tuniszban kiesett Sávolt Attila, aki a negyeddöntőben a holland Sluitertől kapott ki 1:6, 6:4, 6:4-re.

Eredmények, Férfiak, Tunisz (75 ezer dollár):
Negyeddöntők:
Sluiter - Sávolt 1:6, 6:4, 6:4
M. Lopez - Sukin 7:5, 6:4
Radic - F. Lopez 4:6, 7:5, 6:3
Gross - Blanco 6:3, 6:4

A női WTA-tornák egyikén, Portóban még szombaton is akad magyar érdekeltség, amelyre azért az utóbbi időben nem nagyon akadt példa. Ezúttal Gubacsi Zsófia szállította a bravúrt, a negyeddöntőben a zimbabwei Cara Blacket legyőzve. Zsófi a mai elődöntőben, magyar idő szerint délután háromkor a spanyol Magui Serna ellen lép pályára, ez követi a másik elődöntő Montolio és Matevzic között.

Eredmények, Porto Open (140 ezer dollár):
Negyeddöntők:
Gubacsi - C. Black 6:3, 6:2
Montolio - Daniilidou 6:1, 6:3
Serna - Cervanova 7:5, 6:1
Matevzic - Kostanic 6:0, 6:4

Kialakult az elődöntők párosítása a 140 ezer dollár összdíjazású Sarasota Openen is. Az egyik párban a jugoszláv Jelena Dokic és a szabadkártyával induló francia Virginia Razzano mérkőzik egymással, míg a másik ágon az orosz Tatjana Panova az amerikai Meghann Shaughnessy ellen lép pályára.

Eredmények, Sarasota Open (140 ezer dollár):
Negyeddöntők:
Panova - Husarova 6:4, 4:6, 6:1
Dokic - Schnyder 6:1, 7:5
Razzano - Suarez 6:2, 4:6, 6:4
Shaughnessy - Miskina 3:6, 7:6, 6:4

Pincési László

Korábban:

Fórum:

Tenisz