Vágólapra másolva!
Ma délelőtt a Római Teniszakadémián kezdődik meg a Budapest Open elnevezésű, 110 ezer dollár összdíjazású nőitenisz-torna, amelyen hat magyar versenyző is helyet követelt magának a főtáblán. Sávolt Attila a monte-carlói Masters Series-viadalon főtáblára jutott, miután a selejtezőben legyőzte osztrák és francia ellenfelét is.

Nagyon kevesen képesek arra, amit Venus Williams vasárnap véghez vitt. Az amerikai teniszezőnő már-már a kiütéses vereség határára érkezett, amikor úgy gondolta: elég volt! Az Amelia Island-i Bausch & Lomb Championships elnevezésű torna fináléjában a belga Justine Henin az első játszmát 6:2-re nyerte, majd a másodikban 4:0-ra és 40-15-re vezetett - Venus innen állt fel. "Ellenfelem remekül játszott, engem végig védekező pozícióban tartott. Egyfolytában pozitívan próbáltam gondolkodni, mert még sohasem kaptam ki 6:2, 6:0-ra" - nyilatkozta Williams, aki végül drámai küzdelemben 2:6, 7:5, 7:6-ra győzött.

Bausch & Lomb Championships, Amelia Island:
Döntő:
V. Williams - Henin 2:6, 7:5, 7:6

Estorilban a spanyol Magui Serna élete első WTA-diadalát aratta, miután a fináléban 6:4, 6:2-re legyőzte a selejtezőből felkerült német Anca Barnát. A férfiaknál a két meglepetésdöntős közül az argentin Nalbandian bírta jobban, és végül 6:4, 7:6-ra verte a finn Nieminent.

Estoril Open (140 ezer dollár):
Női egyes, döntő:
Serna - Barna 6:4, 6:2

Férfiak, döntő:
Nalbandian - Nieminen 6:4, 7:6

Grand Prix Hassan II, Casablanca (400 ezer dollár):
Döntő:
El Aynaoui - Canas 3:6, 6:3, 6:2

Ami a hét tornáit illeti: a Római Teniszakadémián ma megkezdődik a Budapest Open elnevezésű 110 ezer dollár összdíjazású verseny. A selejtezőkből nem sikerült feljutnia újabb magyar versenyzőnek, így a főtáblán hatan folytathatják: Kapros Anikó (ellenfele a francia Beigbeder), Marosi Aracama Katalin (Noorlander, holland), Németh Virág (Loit, francia), Kuti Kis Rita (Bes, spanyol), Gubacsi Zsófia (M. J. Martinez, spanyol) és az erőnyerőként rajtoló Mandula Petra. A tavalyi viadalt egyébként a bolgár Magdalena Maleeva nyerte, a fináléban a luxemburgi Anne Kremer ellen diadalmaskodott (3:6, 6:2, 6:4).

Budapest Open (11 ezer dollár):
Selejtező, 2. forduló:
Obziler - Földényi 6:0, 6:3
Casanova - Nagy 6:1, 6:4
Zdenovcova - Koukalova 6:4, 6:3
Kuznyecova - Martincova 6:4, 7:5
Fislova - Schaul 7:5, 7:6
Prusova - Vaskova 4:6, 6:3, 6:0
Benesova - Roetsch 5:7, 6:4, 7:5
Kurhajcova - Csakvetadze 6:1, 6:2

A dél-karolinai Charlestonban 1,2 millió dollárt osztanak szét a szervezők a Family Circle Cup elnevezésű viadalon, ahol természetesen az amerikai versenyzők jelentik a rangot. Az első helyen Jennifer Capriatit emelték ki, de indul Monica Seles, Serena Williams, vagy az európaiak közül a belga Justine Henin vagy az orosz Anna Kurnyikova, párosban pedig pályára lép a tenisz nagyasszonya, Martina Navratilova is. Tavaly a döntőben Capriati a svájci Martina Hingist verte 6:0, 4:6, 6:4-re.

A férfiak egyetlen komoly versenyét Monte-Carlóban rendezik, ahol a mestersorozat következő állomásán, immáron a május végi Roland Garrosra való felkészülés jegyében a legjobbak lépnek pályára. A sérültek száma azonban így is beárnyékolja a versenyt: emiatt nem indul az amerikaiak két nagyágyúja, Andre Agassi és Pete Sampras, a brit bombázók, Tim Henman és Greg Rusedski, vagy a műtétje után lábadozó brazil Gustavo Kuerten. A torna első számú kiemeltje az ausztrál világelső, Lleyton Hewitt, de indul a spanyol Ferrero, az orosz Kafelnyikov és Szafin, valamint a német Haas is. És ne feledkezzünk meg Sávolt Attiláról sem, aki sikerrel vívta meg a selejtezőt és feljutott a főtáblára. Sávolt a kvalifikáció első fordulójában az osztrák Jürgen Melzert 6:4, 6:3-ra, majd a francia Anthony Dupuis-t 5:7, 7:5, 6:2-ra győzte le, és jutott a legjobbak közé.

Pincési László

Korábban: