Vágólapra másolva!
Patrasz a maga 200-220 ezer lakosával Görögország harmadik legnagyobb városa, amely Európa térképén szinte elvész, de ha azon az elmúlt évek világversenyeit jelöljük, akkor igazi "metropolisz". Öt éve rsg-Eb-t, tavaly a kötöttfogású birkózó-vb-t rendeztek a Dimitriosz Tofalosz sportcsarnokban, ahol a héten a női-, a jövő héten a férfitorna-Európa-bajnokság lesz soron. 

A görögök a 2004-es athéni olimpiára készülnek igazán, de addig is minden lehetőséget megragadnak, hogy gyakorolják a rendezést. A tornában idén újra összevonták a férfi és női kontinensbajnokságot, de az Eb bizonyos vonatkozásban mégsem lesz csúcstalálkozó. Az olimpiai bajnok női román csapat tagjai ugyanis visszavonultak, súlyproblémákkal küzdenek, vagy - Octavian Belu szövetségi kapitány szavaival élve -ellustultak, és még a sydneyi játékok után begyűjtött dollárkötegeiket számolgatják. (Andrea Raducan például 250 ezer dollárt számolgathat.) Ezért a románok úgy döntöttek, hogy egyetlen felnőtt női versenyzővel sem vesznek részt az Eb-n.

A román férfi torna legnagyobb egyénisége, a lólengésben olimpiai bajnok, s magyarul is kiválóan beszélő Marius Urzica nem lustult el, ő ott lesz az Eb-n, s a férfi szakágat illetően amúgy sem nagyon akadnak hiányzók. Mást ne mondjunk, gyűrűn teljes a névsor: indul az aktuális Európa-bajnok, a világbajnok és az olimpiai bajnok is, azaz a görög Tambakosz, a bolgár Jovcsev és a csapatunk egyetlen éremesélyese, Csollány Szilveszter is. A Honvéd versenyzője a tavalyi genti vb-n, s négy hete a cottbusi Világkupán is Jovcsev mögé szorult, s azt sem szabad elhallgatni, hogy a hazai pályán szereplő Tambakosz nagyon felkészült az Eb-re. Bennünket persze sokkal jobban érdekel, hogy Csollány mennyire készült fel. Meg is kérdeztük tőle. "Tűrhető formában vagyok, remélem jól sikerül majd a gyakorlatom, s utána majd kiderül, hogy mire lesz elegendő" - hangzott a szűkszavú válasz.

A szakvezetésnek ennél természetesen határozottabb elképzelési vannak. S ha sikerül Csollány gyakorlata, akkor bizonyosan meglesz a remélt érem, de persze egy olimpiai bajnok esetében ennek a színe sem közömbös. Ugyanakkor éppen egy olimpiai bajnok számára nehéz újabb motivációt találni. Csollány mellett csapatunkat Jordanov Krisztián, Detrői Zoltán, Fekete Levente és Gál Róbert alkotja. Ami a további esélyeinket illeti, Fekete lólengésben, Gál pedig ugrásban bejuthat a döntőbe, s Jordanov is igen jó nyújtógyakorlatot állított össze. Az utolsó fimomításokat a héten még itthon végzi a társaság, női csapatunk azonban természetesen már a helyszínen edz.

"A felnőtt és a junior csapatot is a 10. hely környékére várom, s ha a kicsiknél Sarkadi Ellának sikerül a csavaros ugrása, akkor ő finálés lehet. Különösebben nagy reményeink nem lehetnek" - ismerte el Maráczi Márta szövetségi kapitány, akinek a csapatnévsor ismeretében valóban nem lehet nagy terhet a vállára tenni. Hiszen az, hogy a Kiss Renáta, Strifler Angéla, Pap Írisz, Szarka Krisztina, Szikora Zsanett névsor a 17 éves átlagéletkorú magyar női torna válogatottat rejti, igazából csak a sportágat belülről ismerőknek mond sokat.

A két évvel ezelőtti Eb-csapatból még hírmondó sem maradt, bár nálunk nem az a magyarázat, mint a románoknál. Az Eb-8. Nyeste Adrienn könyökműtéte után felépült ugyan, de a novemberi, debreceni vb-t szem előtt tartva nem kockáztat. S a "Magyar Csapat" óriásposzterein a tornászokat reprezentáló Reubl Tünde sincs ott Patraszban. "A térdműtétem után még nem nyertem vissza teljesen a korábbi formámat, de az edzőm, Osztie Géza segítségével jó úton haladok, amit ezúton is köszönök neki" - mondta a Postás versenyzője, aki tehát egyelőre itthon nyalogatja a sebeit.

Bízzunk benne, hogy Patraszban nem kapunk újakat.

Fábik Tibor

Korábban:

Csollány második lett Cottbusban