Vágólapra másolva!
Ami azt illeti, nemcsak Lewis és Tyson tudja, hogyan kell az érdeklődést felcsigázni. Másik két egykori nehézsúlyú bajnok, Hasim Rahman és Evander Holyfield sem megy a szomszédba egy kis reklámért. A két színes bőrű bokszoló június elsején lép a kötelek közé, hogy megmérkőzzön egymással, de a híres-hírhedt műsorvezető, Howard Stern műsorában már összemérték erejüket.

A polgárpukkasztó rádiós reggeli műsorában bukkant fel a két nehézsúlyú, s Stern mi másról kérdezte őket, mint a Lewis-Tyson találkozó kimeneteléről: "Szerintem Tyson győz" - vélte Holyfield, aki korábban kétszer is legyőzte az egykori világbajnokot. "Az én karom hosszabb, mint Tysoné, mégsem tudtam elérni Lewist, szerintem a címvédő nyer majd."

Kettőjük jelenlegi párharcában - már ami a súlyukat illeti - Rahman vezet, jelenleg 110 kiló, míg Holyfield csak 98-at nyom. Hogy utóbbi bokszoló miben van előnyben? Nos, Stern - akitől nem áll messze, hogy riportalanyai hálószobatitkait is kiteregesse - megállapította, hogy Holyfield a fürdőszobák tekintetében jobban áll, mert míg házában tizenhét fürdőszoba található, addig Rahmanéban csak öt van. Van azonban ennél komolyabb téma is a meccsel kapcsolatban, s ez nem Stern, hanem az IBF "agyszüleménye". Nevezetesen az Atlantic Cityben sorra kerülő találkozó győztese nem a szervezet ranglistájának első helyét szerezné meg, csupán a másodikat. Az IBF-bajnok Rahmanék meccsének időpontjában is még Lewis lesz, ám a ranglista első helyezettje továbbra is Chris Byrd maradna.

Holyfield 1999 óta - amikor is vesztett Lewis ellen - azt szeretné, hogy életében még egyszer elnyerje az egyesített világbajnoki címet. Nehéz helyzetbe került, ugyanis győzelme esetén sem hívhatná ki a Lewis-Tyson csata győztesét, de ez Rahman sikerére is igaz. Mi több, a 39 éves, anyagi gondokkal nem éppen küzdő Holyfield számára kockázatos is a találkozó, mert egy esetleges vereség esetén örökre eltűnhetne a nehézsúlyú profiboksz forgószínpadáról.

Az IBF-szervezet ügyvivője, Joe Dwyer a következő logikával magyarázta, hogy a Holyfield-Rahman mérkőzés győztese miért csak a rangsor második helyére kerül: a meccs győztesének 2003-ig is várnia kellene, hogy Tysonnal vagy Lewisszal bokszolhasson, ha ugyanis Lewis győzne, neki Byrd ellen kell kiállnia, mert ezt garantálta neki. Az idő alatt, míg ez összejönne, a Rahman-Holyfield meccs győztese bokszolhatna, csak éppen a ranglistán nem jutna előbbre. Az sem kizárt, hogy a Lewis-Tyson meccset visszavágó követi - vagy egy-két felvezető meccsel közbeiktatva, vagy leghamarabb 2002 végén. A visszavágó mellett mindenképpen anyagi szempontok szólnak, s nem mellékesen az is, hogy Lewisnak veresége esetén opciója van a visszavágóra. Ha a felek a visszavágó mellett döntenek, akkor az IBF bajnoki övéért a Rahman-Holyfield találkozó győztese Byrddel mérkőzhetne. A jelenlegi helyzetben tehát Byrd áll a legjobban abból a szempontból, hogy egy éven belül neki így is, úgy is jut majd egy világbajnoki címmérkőzés.

Thury Gábor