Vágólapra másolva!
Soha nem fordult még elő a magyar férfi tenisz Davis-kupa csapattal, hogy kikapjon Luxemburg ellen, sőt a korábbi két találkozó egyaránt 5-0-s magyar sikerrel zárult. Ennek és a világranglista-helyezések tükrében hatalmas meglepetés, hogy vasárnap már tét nélküli egyéni mérkőzésekre kerül sor, mert a törpeállam válogatottja a szombati páros megnyerésével 3-0-ás, behozhatatlan előnyre tett szert.

Ha azt mondjuk, a szégyen kategóriáját súrolja pénteki és szombati teljesítményével a magyar férfi Davis-kupa válogatott az euro-afrikai zóna második csoportjában, akkor nem állunk messze az igazságtól. Magyarország eddig kétszer mérkőzött történelme során Luxemburggal, s eddig még nem vesztett mérkőzést, mindkét alkalommal 5-0-lal lépett tovább. Ezúttal - sajnos - csoda történt. Előbb a világranglista 388. helyén álló Mike Scheidweiler 6:7, 6:2, 6:2, 7:5-re verte Bardóczky Kornélt, majd a 71. helyen álló Sávolt Attila is kikapott a mindössze 466. Gilles Müllertől. A vesszőfutás szombaton is folytatódott: noha kettősünk az ötödik játszmában kétszer is a győzelemért adogatott, de Kisgyörgy Gergely, majd Sávolt Attila is elveszítette szerváját, s a Muller, Scheidweilera páros végül 5:7, 6:3, 3:6, 6:4, 11:9-re hozta a meccset. A magyar csapat július 12-14-én a bennmaradásért játszik a jugoszláv - dél-afrikai párharc vesztesével.

Nem sokáig örülhetett a francia Julien Boutter a címvédő Novak elleni győzelmének, miután a müncheni BMW Open negyeddöntőjében 6:4, 7:5-re kikapott a hatodik kiemelt marokkói Younes El Aynaouitól és kiesett. Nem volt szerencséje Tommy Haasnak sem, a német már a Juzsnyij elleni összecsapás első játszmájában megsérült, s végül 2:6, 0:2-nél feladta a küzdelmet. Az elődöntő másik ágán a cseh meglepetésember, Stepanek és a német Schüttler csatázik majd a fináléért.

BMW Open, München (381 ezer dollár)
Negyeddöntők:
El-Aynaoui - Boutter 6:4, 7:5
Juzsnyij - Haas 6:2, 2:0-nál Haas visszalépett
Stepanek - Lapentti 7:6, 6:2
Schüttler - Clavet 4:6, 6:4, 6:1

Nem tenne jót Gustavo Kuertennek, ha a párizsi nyílt teniszbajnokság most kezdődne. A sérüléséből felépült Roland Garros-győztes brazil egyelőre nincsen csúcsformában, salakon talán még soha nem szenvedett el 6:0-s játszmavesztést. Most a Mallorca Open negyeddöntőjében igen, az argentin Gaudio nem kegyelmezett neki és 7:5, 6:0-lal lépett tovább. "Fizikálisan még nem értem magam utol, ráadásul régen játszottam salakon. Gaudio jelenleg az egyik legjobb salakjátékos" - mentegetőzött a korábbi világelső. Az argentinok egyébként tarolnak a spanyol viadalon, hiszen Gaudio mellett elődöntőbe jutott Calleri és Zabaleta is. Egyetlen kakukktojás a finn Nieminen, ő a szlovák Hrbaty ellen nyert

Mallorca Open (381 ezer dollár)
Negyeddöntők:
Calleri - Rochus 6:3, 0:6, 6:1
Gaudio - Kuerten -7:5, 6:0
Zabaleta - D. Sanchez7:5, 6:3
Nieminen - Hrbaty 6:4, 7:6

Kis kivételtől eltekintve majdnem a papírforma érvényesült a hamburgi WTA-torna negyeddöntőiben, ahonnan az első három kiemelt, Venus Williams, Kim Clijters és Martina Hingis mellett egyedül a negyedikként rangsorolt belga Justine Henin nem jutott be az elődöntőbe, igaz, őt az ötödik kiemelt jugoszláv Jelena Dokic búcsúztatta két, rövidítéses játszmában.

Betty Barclay Cup, Hamburg (585 ezer dollár)
2. forduló:
Hingis - Hantuchova 7:5, 6:4
Clijsters - Schett 6:4, 6:2
V. Williams - Sanchez-Vicario 3:6, 6:4, 6:1
Dokic - Henin 7:6, 7:6

Amíg Hamburgban a kiemeltek brillíroznak, addig a horvátországi Bol városában már csupán a negyedik kiemelt horvát Iva Majoli van versenyben a végső győzelemért. A nagy esélyes orosz Gyementyijeva ugyanis kikapott az olasz Garbintól, míg a félig-meddig hazai pályán szereplő hetedikként rangsorolt szlovén Pisnik a svéd Svenssontól szenvedett vereséget.

Bol Ladies Open, Bol (140 ezer dollár)
2. forduló:
Garbin - Gyementyijeva 5:7, 7:5, 7:5
Svensson - Pisnik 7:5, 6:1
Majoli - Zvonareva 6:2, 6:0
Prusova - Diaz-Oliva 6:1, 4:6, 6:2

Nehéz, de nem legyőzhetetlen ellenfél, Argentína ellen kell kiharcolnia a Fed-kupa Világcsoportjában maradást a magyar női teniszválogatottnak. Az esélyeket növeli, hogy a pénteki londoni sorsoláson eldőlt: július 20-21-én hazai pályán szerepel az együttes.

A bennmaradásért zajló mérkőzések:
Magyarország-Argentína
Ausztrália-Hollandia
Csehország-Kanada
Kolumbia-Japán
Kína-Oroszország
Szlovénia-Ukrajna
Svédország-Svájc
Egyesült Államok-Izrael

A Magyar Tenisz Szövetség szerdai elnökségi ülésén foglalkozik a helyszín kijelölésével, s május 24-ig kell véglegesítenie azt. Valószínűleg a jövő héten határoznak arról is, hogy a második gyermekét váró Temesvári Andrea helyett ki lesz a válogatott kapitánya júliusban.

A múlt heti első körben a magyarok 4-1-re kaptak ki Almeirában a spanyoloktól. A Mariana Diaz-Oliva, Paola Suarez, Clarisa Fernandez, Maria Emilia Salerni összeállítású argentin válogatott szintén a Világcsoport nyitányán, Buenos Airesben vesztett 3-2-re a franciákkal szemben.

Pincési László

Korábban:

Kurnyikova menetrendszerűen esett ki

Fórum:

Tenisz