Vágólapra másolva!
Újabb tiltakozó akciókat szerveztek a vívók. Továbbra is támadják a nemzetközi szövetségnek azt a döntését, amely törölte a kardozók és a női tőrözők csapatversenyét a 2004-es olimpiáról. A NOB végrehajtó bizottsága május 23-án véglegesíti az athéni programot.

A vívók továbbra sem nyugszanak bele a nemzetközi szövetség kongresszusán hozott döntésbe, amely szerint a női kard olimpiai programba kerülése miatt 2004-ben nem rendezik meg a kardozók és a női tőrözők csapatversenyét. Mint ismeretes, a kongresszus nem vállalta annak felelősségét, hogy két számot töröl a műsorból, ezért sorsolással hagyták ki a két fegyvernem csapatversenyét.

A döntés nagy felzúdulást váltott ki, főleg a vezető vívónemzetek tiltakoztak. Az akciók a hét végén folytatódtak, így a padovai kard Világkupa-versenyen is. A 64-es tábláig levívták a mérkőzéseket, utána viszont már nem léptek pástra a versenyzők. Kovács Tamás, a szövetség főtitkára elmondta: a csapatvezetői értekezleten ő vetette fel, hogy az eddigieknél drasztikusabb tiltakozásra van szükség.

Korábban az egyik csapatversenyen fekete karszalagot viseltek a vívók, máskor Vezzali és Bau sorsolással döntötte el az első hely sorsát, de ezeket a megnyilvánulásokat Kovács Tamás súlytalannak ítélte. Azt javasolta, hogy a Világkupa-versenynek a selejtezők után legyen vége, de mivel több ország számára válogató volt a Vk-forduló, egy nem hivatalos verseny keretében döntsék el a helyezések sorsát.

A kardozók azonban ennél is tovább mentek: kijelentették, hogy nem folytatják a versenyt. Sőt úgy határoztak, hogy a következő Vk-versenyekre, Madridba és Varsóba már el sem utaznak. Két hete a magyarok nyolc ország szövetségi elnökeit hívták meg budapesti megbeszélésre - akkor nyílt levélben kérték Jacques Rogge NOB-elnököt, hogy maradjon érvényben a sydneyi program -, azóta a demonstrálók tábora egyre nő, és csatlakoztak többek között a vívásban egyre nagyobb szerepet játszó kínaiak és a dél-koreaiak is. Párizsban a női tőr Világkupa-versenyen sem vívtak a 64 között, sőt a férfi tőrözők sem vettek részt a csapat Vk-n, bár az ő olimpiai szereplésüket nem érinti a döntés.

A vívóknak nincs sok idejük, ha el akarnak érni valamit, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis május 23-ai ülésén véglegesíti az athéni programot, és egyelőre a nemzetközi szövetség kongresszusának döntése a hivatalos álláspont. Kovács Tamás szerint azonban óriási a felháborodás, bírálják az olimpiával kapcsolatos döntést és magát René Roch elnököt. Főleg ő erőlteti a női kardot - az amerikaiak ebben készséges partnerek -, és most, a visszalépések után, szankciókkal fenyegetőzik. A magyar főtitkár szerint azonban ennek nincs realitása, a világ teljes élmezőnyét nem tudja leparancsolni a pástokról, mert akkor érdektelenné válna a vívás. Bár az olimpiai program módosítását a kongresszus fogadta el, vagyis többségi szavazás döntött, Kovács Tamás úgy látja, mostanra megváltoztak a körülmények, és annak az elgondolásnak van nagyobb tábora, amely szerint változatlanul kellene hagyni a sydneyi programot, és a női kard leghamarabb 2008-ban kerülhetne a műsorba.

Kamuti Jenőt, az európai szövetség elnökét is támadta Roch a L'Equipe-ben megjelent interjújában, és a bojkott egyik szervezőjének nevezi. Kamuti viszont hangsúlyozza, hogy az ötlet nem a vezetőké - a versenyzők maguk választották a tiltakozásnak ezt a formáját. Az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagjai ezen a héten folytatnak véleménycserét telefonon, faxon, e-mailben, és ha a többség úgy dönt, akkor az elnök összehívja az európai szövetség rendkívüli kongresszusát, hogy megpróbálják rábírni a nemzetközi szövetséget a döntés megváltoztatására. Kamuti Jenő azt mondja, továbbra is bízik abban, hogy a NOB végrehajtó bizottsága velük fog egyetérteni, és az olimpiai műsorban marad a két hagyományos csapatverseny.

Lépesfalvi Zoltán

Korábban: