Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legeredményesebb magyar sportágának, a kajak-kenunak a képviselői két nagyon fontos eseményre készülnek az idén. Június közepén Szegeden rendezik meg az Európa-bajnokságot, augusztus végén, szeptember elején Sevillában lesz a világbajnokság. Emellett augusztusban Zágrábban első alkalommal rendeznek - magyar javaslatra - EB-t a 23 év alatti junioroknak.

Szombaton és vasárnap Szolnokon lesz az első válogató, amelyen két versenyszámban már a csapatba kerülés is eldőlhet. Angyal Zoltán szövetségi kapitány ugyanis két olimpiai számban a tavaly világbajnok aranyérmeseinek kedvezményt adott. Így Vereckei Ákosnak (K1 500 m) és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettősnek (500 m) elég egy válogatót megnyernie a kettőből. Ha tehát nekik vasárnap délelőtt sikerül győzniük, akkor már csapattagok mindkét világversenyen.

A válogatási szabályok szerint két válogatót kell nyerni - a második válogató az országos bajnokság keretében június 14. és 16. között Szegeden lesz - a csapatba kerüléshez, ha a két válogatón más-más versenyző vagy egység nyer, akkor közöttük szétlövés dönt. Mindez az egyes és páros számokra vonatkozik, a négyeseknek külön válogatójuk lesz június 28-án.

Az első válogatón számos versenyző több számban is próbálkozik, s több új összeállítású páros is bemutatkozik majd.

Faludi Gábor

Korábban: