Vágólapra másolva!
A gyermeke születését ünneplő és Párizsba visszatérő román Pavel kikapott a spanyol Corretjától a kedden megkezdett és csütörtökön befejezett Roland Garros-negyeddöntőben. A másik félbeszakadt összecsapáson a szintén spanyol Ferrero négy játszmában nyert az amerikai Agassi ellen.

Bár eredetileg arról szóltak a hírek, hogy talán nem folytatja a Roland Garros negyeddöntő-mérkőzését a román Andrej Pavel, a probléma megoldódott. A 20. helyen kiemelt játékos az esőszünetet kihasználva hazautazott Németországban élő feleségéhez, aki szerdán fiúgyermeknek adott életet. Pavel visszautazott Párizsba, ahol befejezte az Alex Corretja ellen kedden abbamaradt találkozót. A mérkőzést a spanyol végül 7:6, 7:5, 7:5-re nyerte. A másik félbeszakadt összecsapáson Agassi ugyan megnyerte a második játszmát, de végül 6:3, 5:7, 7:5, 6:3-ra kikapott a tizenegyedik helyen rangsorolt spanyol Ferrerótól.

Ferrero 2000-ben és tavaly is a későbbi győztes Gustavo Kuertentől kapott ki az elődöntőben, de a brazil idén már a 3. fordulóban kiesett. Ferrero győzelme azt jelenti, hogy a legjobb négy közé 3 spanyol (Ferrero, Corretja és Costa) jutott, ez utoljára 1998-ban fordult elő. Akkor Alex Corretja, Felix Mantilla és Carlos Moyá volt érdekelt az elődöntőben a francia Cédric Pioline mellett. A salakpályás Grand Slam-tornát akkor Moyá nyerte.

Eredmények,
férfiak, negyeddöntő:
Corretja (spanyol, 18.) - Pavel (román, 22.) 7:6, 7:5, 7:5
Ferrero (spanyol, 11.) - Agassi (amerikai, 4.) 6:3, 5:7, 7:5, 6:3

A további program
férfiak, negyeddöntő:
Sebastien Grosjean (francia, 10.) - Marat Szafin (orosz, 2.)
Szafin (orosz, 2.) - Grosjean (francia, 10.) 6:3, 6:2, 6:2

A pénteki elődöntők párosítása:
Corretja (spanyol, 18.) - A. Costa (spanyol, 20.)
Szafin - Ferrero (spanyol, 11.)

nők, elődöntők:
Serena Williams (amerikai, 3.) - Jennifer Capriati (amerikai, 1.) 3:6, 7:6 (7-2), 6:2
Venus Williams (amerikai, 2.) - Clarisa Fernandez (argentin) 6:1, 6:4

Az esőzések ellenére nem maradt izgalom nélkül a teniszvilág. Nicolas Escude, a franciák Davis-kupa játékosa a francia Le Parisiennek nyilatkozva elmondta, aki azt hiszi, a teniszezők nagy része nem doppingol, nagyot téved.

"Azt mondani, hogy a mai tenisz tiszta, egyfajta álomvilágba való menekülés. Amikor salakon játszol, de még az ötvenedik ütés után is úgy áll az ellenfél a másik oldalon, mint akinek kutya baja, és teljesen friss, fitt, miközben te már agonizálsz, felfoghatatlan. A legnagyobb probléma, hogy az ATP vezetői amerikaiak, miközben a játékosok nyolcvanöt százaléka európai és a pénz is a kontinensről áramlik a tenisz világába. Az egész egy maffia. Ha felfedné valaki ezeket a lapokat, minden összeomlana. Amikor azt hallottam, Mark Miles, az ATP főnöke érinthetetlen, nagyon csodálkoztam" - nyilatkozta Escude, aki célzott a korábbi doppingesetekre. Tavaly két argentin teniszező, Juan Ignacio Chela és Guillermo Coria is lebukott illegális szerek használatával, de mindössze három és hét hónapra tiltották el őket.

A csütörtöki elődöntők után eldőlt, hétfőtől a Williams-nővérek vezetik majd a világranglistát: Venus lesz az első, Serena a második. A sportágtörténeti bravúr a fiatalabb klasszisnak köszönhető, aki a tavalyi győztes, s néhány napig még hivatalosan világelső Jennifer Capriati ellen nyert.

A Williams-testvérek szombaton (kezdés: 15 ó) nyolcadszor csapnak össze, a tavalyi US Open után másodszor Grand Slam-torna fináléjában. A mérleg: 5-2 Venus javára.

V. Williams és S. Williams korábbi mérkőzései:
1998: Australian Open (kemény pálya, 2. forduló), 7:6, 6:1, V. Williams-győzelem
1998: Róma (salak, negyeddöntő), 6:4, 6:2, V. Williams
1999: Key Biscayne (kemény, döntő), 6:1, 4:6, 6:4, V. Williams
1999: Grand Slam Kupa (kemény, döntő), 6:1, 3:6, 6:3, S. Williams
2000: Wimbledon (fű, elődöntő), 6:2, 7:6, V. Williams
2001: US Open (kemény, döntő), 6:2, 6:4, V. Williams
2002: Miami (kemény, elődöntő), 6:2, 6:2, S. Williams

Pincési László

Korábban:

Mandula kiesett párosban