Társoldalunk:

Albert Costa a Roland Garros győztese

A francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjében Albert Costa 2 óra 30 perc alatt nyerte a spanyol rangadót Juan Carlos Ferrero ellen, s így pályafutása első Grand Slam-diadalát ünnepelhette.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Így örült Costa első Grand Slam-győzelmének
Férfi egyes, döntő:
Albert Costa (spanyol, 20.) - Juan Carlos Ferrero (spanyol, 11.) 6:1, 6:0, 4:6, 6:3

A nagy érdeklődéssel várt finálé csak néhány percig hozott kiegyenlített csatát, amelyet 1:1 után eső szakított meg. A mintegy 20 perces kényszerszünet után egyoldalúvá vált a találkozó, Costának szinte minden, Ferrerónak gyakorlatilag semmi sem sikerült. A rutinosabb spanyol 11 játékot nyert sorozatban, és 44 perc alatt jutott kétjátszmás előnyhöz. 

Arra korábban nem volt példa a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjében, hogy egy játékos 6:1, 6:0-val zárta az első két szettet. Az 50 perces harmadik játszma elején Ferrero végre hozott egy game-et, a következő játékban pedig elnyerte riválisa adogatását, a folytatásban azonban nagy csatában azonnal elveszítette sajátját, majd Costa egyenlített.

Az ötödik játékban a rutinosabb salakspecialista négy breaklabdát rontott el, s ez visszaadta Ferrero önbizalmát, aki ekkor már élt is a lehetőséggel, és szépített. A negyedik szettet Costa kezdte jobban, 1:1-nél hetedszer is breakelt, majd 3:1 után ismét elnyerhette volna riválisa adogatását, de három lehetőségéből egyet sem használt ki. Azonban ez sem bosszulta meg magát, mert a legutóbbi két párizsi torna elődöntőse nem tudott fordítani. A győztes 735 ezer (183 millió forint), a vesztes 367 500 dollárt kapott.

Albert Costa: "Gratulálok Juan Carlosnak a tornán nyújtott teljesítményéhez. Nagy játékos, biztos vagyok abban, hogy később nyerni is fog Párizsban. A győzelmet feleségemnek, Christinának és gyermekeinknek ajánlom. Két fantasztikus, felejthetetlen hetet töltöttem itt. Igazán nem gondoltam, hogy nyerhetek." 

Jaun Carlos Ferrero: "Elégedett vagyok, mert döntőt játszhattam. Remélem, egyszer nyerni is fogok, s jövőre már ezért jövök vissza. Ma az első két játszmában gondjaim akadtak, nem éreztem magam formában, Albert viszont csodálatosan teniszezett. Nagyon motivált volt, mindenben felülmúlt engem."

Korábban:

Fórum:

Roland Garros