Vágólapra másolva!
Sávolt Attila relatíve könnyebb, Mandula Petra és Gubacsi Zsófia nagyon nehéz sorsolást kapott a hétfőn kezdődő wimbledoni teniszbajnokságon. Mandula a második fordulóban összekerülhet Serena Williamsszel, míg Gubacsi a dél-afrikai Coetzerrel kezd. A selejtezőből sajnos egyik magyar versenyző sem tudott feljutni a főtáblára.

A kiemelések alapján az ausztrál Lleyton Hewitt és az amerikai Venus Williams indul a legjobb pozícióból a hétfőn kezdődő angol nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál az orosz Marat Szafin, az amerikai Andre Agassi és a brit Tim Henman van ott a legjobbak között. A 13-szoros Grand Slam-győztes, és hétszeres wimbledoni bajnok Pete Samprast meglepetésre az előkelő hetedik helyen rangsorolták.

A hölgyeknél először fordul elő, hogy Grand Slam-tornán a két Williams testvér az első két kiemelt. Mögöttük Jennifer Capriati és Monica Seles szinté az amerikai fölényt képviseli, a belgák és a franciák egyaránt két-két játékost tudhatnak a legjobb tízben Clisjters és Henin, illetve Mauresmo és Testud révén.

A főtáblán alanyi jogon három magyar indulhat: a férfiaknál Sávolt Attila, a hölgyeknél Mandula Petra és Gubacsi Zsófia. Sávolt az első fordulóban a hazai pályán játszó brit Barry Cowan ellen kezd, ha túljut rajta, akkor a Jamie Delgado (brit) - Nicolas Lapentti (ecuadori, 22.) mérkőzés továbbjutója következik.

Mandula Petra az olasz Francesca Schiavone ellen kezd, de a sorsolás szeszélye folytán a második fordulóban már Serena Williams lehet az ellenfele. Gubacsi Zsófiának sincs szerencséje, ellenfele a 32. helyen kiemelt dél-afrikai Amanda Coetzer lesz. A múlt heti bécsi torna párosversenyének győztese, Mandula Petra és az osztrák Patricia Wartusch a nyitó körben, a 32 közé jutásért, a Jennifer Capriati, Daniela Hantuchova amerikai, szlovák kettős ellen lép pályára.

Rajtuk kívül hárman a selejtezőben próbáltak szerencsét - de sikertelenül. Az első fordulójában mindegyik magyar versenyző kiesett.

női egyes, selejtező, 1. forduló:
Szafina (orosz) - Nagy Kyra 7:6 (7-5), 6:1
Morigami (japán)-Kapros Anikó (3. kiemelt) 6:0, 7:5
Lubiani (olasz) - Marosi-Aracama Katalin 6:4, 6:4

Az ötödik helyen kiemelt német Tommy Haas visszalépett a hétfőn kezdődő tornától. A 24 éves klasszis azért döntött így, mert szülei június 8-án motorbalesetet szenvedtek az Egyesült Államokban, és mellettük kíván maradni. "Wimbledon egy egészen különleges verseny. Szeretek ott játszani, de a családom mindennél fontosabb" - mondta a teniszező.

Bőrgyulladás miatt nem indul Alex Corretja, a Roland Garros elődöntőse sem, aki az elmúlt tíz évben mindössze háromszor állt rajthoz a világ legjelentősebb füves pályás viadalán: 1994-ben és két évvel később a második, 1998-ban az első fordulóban esett ki. "Nagyon sajnálom, hogy nem indulhatok, de az utóbbi időben rosszabbra fordult az állapotom" - mondta a világranglista egykori második - jelenlegi 29. - helyezettje.

A német és a spanyol játékos mellett korábban a címvédő horvát Goran Ivanisevic, a francia Sebastien Grosjean, a brazil Gustavo Kuerten, az ausztrál Patrick Rafter és két spanyol, Carlos Moyá és a francia nyílt bajnokságon diadalmaskodó Albert Costa mondta le a részvételt.

Ajánlat:

Korábban: