Vágólapra másolva!
Magyar sikert hozott a férfi párbajtőrözők egyéni versenye a moszkvai vívó Európa-bajnokságon: Boczkó Gábor aranyérmes lett, Imre Géza és Kovács Iván a harmadik helyen végzett. Szintén bronzérmet nyert a kardozó Nagy Orsolya.

Boczkó az elődöntőben Kovács ellen nyert könnyedén, majd a sydneyi olimpia bajnokát, az orosz Pavel Kolobkovot győzte le nagy csatában. A 3x3 perc lejártakor 10-10 volt az állás, így egyetlen tus döntött az elsőségről. Kolobkov volt a kedvezményezett, Boczkó megszúrta, de nem adták meg a találatot, mert az orosz vívó néhány pillanattal korábban elvesztette az egyensúlyát. A magyar párbajtőrözőt azonban ez sem zavarta, ismét eltalálta ellenfelét.

Boczkó Gábor pályafutása második egyéni Eb-aranyérmét nyerte: 1997 után állhatott ismét a dobogó tetejére. "Kicsit szomorú vagyok, hogy ilyen teljesítménnyel nem tudok bekerülni a vb-csapatba. Igaz, ahhoz világbajnok együttest kellene megbontani" - mondta. "Ami a mai teljesítményemet illeti, már a bemelegítésnél jól ment a vívás, és utána sem volt semmi gondom. A döntőben nem akartam sietni, már csak azért sem, mert Kolobkov a világ legjobbja. Úgy terveztem, hogy türelmes leszek, és ha sikerül egy-két találatnyi előnyt szereznem, igyekszem azt megtartani. A forgatókönyv másként alakult, ő vezetett, egy idő után viszont láttam, hogy fárad, hiszen mindegyik szünetben leült. Szerencsére sikerült egyenlítenem, és az utolsó tust is én adtam."

Imre Géza, aki az elődöntőben 15-5-re kapott ki az olimpiai bajnok Kolobkovtól, azt fájlalta, hogy ilyen sima vereséget szenvedett. "Korábban voltak szorosabb asszóink is" - mondta.

Sokkal jobban örült a harmadik helynek Kovács Iván, akinek másfél éves mélyrepülés után jött össze a dobogó.

Eredmények:
az elődöntőben:
Boczkó Gábor - Kovács Iván 15-8
Pavel Kolobkov (orosz) - Imre Géza 15-5

a döntőben:
Boczkó - Kolobkov 11-10

A kardozó Nagy Orsolya az elődöntőben vereséget szenvedett a címvédő orosz Jelena Nyecsajevától, így a harmadik helyen végzett. Nagy - aki tavaly a koblenzi kontinensviadalon is bronzérmes volt - jó formában versenyzett, amit az is bizonyít, hogy egy fordulóval korábban a világbajnok francia Anne-Lise Touyát búcsúztatta.

Nagy Orsolya magát okolta, hogy nem lett első vagy második. "Korábban, Touya ellen, amikor nagy volt a hátrányom, menet közben kellett stílust váltanom. Az elődöntőben viszont én vezettem, egy idő után mégis mást akartam csinálni. Nem kellett volna, nagy lehetőséget szalasztottam el."

Eredmények:
az elődöntőben:
Jelena Nyecsajeva (orosz) - Nagy Orsolya 15-12
Cécile Argiolas (francia) - Irina Bazsenova (orosz) 15-6

a döntőben:
Argiolas - Nyecsajeva 15-13