Vágólapra másolva!
Egy arany és három bronz után megvan az első magyar ezüstérem is a moszkvai vívó Európa-bajnokságon: a női tőrcsapatok versenyében a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin, Varga Gabriella összetételű négyes a lengyelek mögött a második helyen zárt.

Szabó Bence szövetségi kapitány az Európa-bajnokság előtt a magyar szereplést illetően úgy fogalmazott, hogy három éremmel, ha közte arany is van, már elégedetten jönne haza. Nos, ez alapján a szakvezető már az Eb második napja után elégedetten hazajöhetett volna, hiszen szerdán a férfi párbajtőrözők egyéni versenyükben teljesítették a komplett válogatott elé kitűzött célt: Boczkó Gábor arany-, Imre Géza és Kovács Iván pedig egyaránt bronzérmes lett. De ne feledjük Nagy Orsolya bronzérmét a női kard egyéniben sem. S a dicsőségtablóra csütörtökön újabb nevek kerültek: a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin, Varga Gabriella összetételű női tőrcsapatunk a dobogó második fokára állhatott.

Egy éve a koblenzi Eb-n az akkor Mohamed, Knapek, Varga K., Lantos Gabriella összeállítású négyes meglehetősen váratlanul végzett a 2. helyen, a szakágban egyeduralkodónak számító, olimpiai és világbajnok olaszok mögött. Mivel a címvédő két legjobbja, Vezzali és Trillini nélkül érkezett Moszkvába, a trónkövetelők is esélyt kaptak, s ezzel a döntőbe vezető úton - immár nem meglepetésre - Mohamedék is éltek. A 16 között Nagy-Britanniát 45-26-ra, majd a 8 között Fehéroroszországot az újonc Varga Gabriella vezérletével hasonlóan simán, 45-27-re győzték le.

Két könnyebb ellenfél után azonban a döntőbe jutásért már nagyon nehéz rivális következett, az atlantai egyéni olimpiai bajnok Badeával felálló Románia. Ám a fiatal magyar csapat ezt az akadályt is megerőltetés nélkül vette, s 45-29-re nyert! A csapat legjobbja Knapek volt, a BHSE vívónője 12-vel több tust adott, mint amennyit kapott. A másik ágon a sydneyi olimpiai ezüstérmes lengyelek jutottak a fináléba, akik szintén kiemelkedő formában vívtak, hiszen az elődöntőben 44-26-re verték a tavalyi nimes-i vb-n második helyen zárt oroszokat.

A női tőr csapatverseny döntőjének két résztvevője a tavalyi Eb-n is találkozott egymással, s akkor a negyeddöntőben 45-40-re a magyarok győztek. Ezúttal sajnos az újdonsült egyéni Európa-bajnok Gruchalával felálló lengyelek "tökéletesen" visszavágtak, s kiélezett, nagy csata után 45-40-re megnyerték a finálét.

"Tudom, hogy az ezüst is szép eredmény, de mégis szomorú vagyok, mert nagyon közel voltunk az aranyhoz" - mondta a döntő után Knapek Edina.

Szabó Bence csak dicsérni tudta a lányokat: "Az egész nap folyamán nagyon jól vívott a csapat, s az olimpiai és világbajnokokkal kiálló románok legyőzése nem akármilyen fegyvertény. A döntőben végig egy-két tus különbség volt a két együttes között. Sajnos a végén nem a mi javunkra, de az Eb előtt ezt az ezüstérmet én látatlanban elfogadtam volna, s azt hiszem, a lányok is."

A férfi tőrcsapatok versenyében a Juhász Bence, Marsi Márk, Berjozkin Anton összeállítású magyar együttes először 45-43-ra kikapott a britektől, majd 45-25-re legyőzte a fehéroroszokat, végül 45-37-es vereséget szenvedett a románoktól, s a 10. helyen végzett. Ám a hagyományosan leghaloványabb magyar szakágban ez is elfogadható eredmény.

S nem győzzük hangsúlyozni, hogy vívóink összességében már túlteljesítették a kitűzött célt. Úgy, hogy női párbajtőrözőink és férfi kardozóink még nem is kezdték el a versenyeiket.

Eredmények:
női tőr, csapatverseny:
a 3. helyért: Oroszország-Románia 45-34
a döntőben: Lengyelország-Magyarország 45-40

végeredmény:
1.Lengyelország
2. Magyarország
3. Oroszország
4. Románia

férfi tőr, csapatverseny:
az elődöntőben: Olaszország-Lengyelország 45-40
Franciaország-Németország 45-38
a 3. helyért: Németország-Lengyelország 45-41
a döntőben: Olaszország-Franciaország 45-34

végeredmény:
1. Olaszország
2. Franciaország
3. Németország
4. Lengyelország

Pénteken a női párbajtőrözők és a férfi kardozók egyéni versenyére kerül sor.

Fábik Tibor