Vágólapra másolva!
Az összetettben vezető, címvédő amerikai Lance Armstrong nyerte a Tour de France profi kerékpáros körverseny Lannemezan és Plateau de Beille közötti 198 km-es tizenkettedik szakaszát, s ezzel megőrizte az élen állónak járó sárga trikót. Az utóbbi három év győztese mögött két spanyol, Roberto Heras és Joseba Beloki végzett a második, illetve harmadik helyen.

Bodrogi László számára - sok más kerekessel együtt - hatalmas gondot okozott a második hegyi szakasz. A Mapei Quick-Step magyar versenyzője 40:32 perces hátránnyal a századik helyen ért célba, összetettben a negyvennyolcadikról a nyolcvanhetedik helyre csúszott vissza, 55:16 perccel marad el az éllovas amerikai Armstrongtól.

Lance Armstrong, a Tour de France háromszoros győztese az idei verseny második hegyi szakaszán tudatosította a trónkövetelőkkel, hogy gyakorlatilag nincs esélyük. A US Postal világsztárja a csütörtöki etaphoz hasonlóan a befutó előtti utolsó 10 kilométert csapattársa, a spanyol Roberto Heras, valamint Joseba Beloki (ONCE) társaságában kezdte, majd elképesztő ritmusváltás után őket is simán elhagyta. "Újra ki kell emelnem csapatomat, társaim fantasztikus munkát végeztek. Milyen pompás segítőim vannak! Azt viszont leszögezem: még semmi sem dőlt el, hiszen mégiscsak a Tour de France-ról van szó. Számtalan fárasztó emelkedő vár ránk, több kemény szakaszt kell megtennünk. Ráadásul bármikor közbejöhet egy baleset."

Alain Garnier európai szekcióigazgató után Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke szerint is doppingolásnak tekinthető a Touron harmadik helyen álló Igor Gonzalez Galdeano esete. A spanyol kerekesnél a hatodik szakasz után elvégzett ellenőrzés hozott pozitív eredményt, a tiltólistán szereplő salbutamol-érték a megengedett 1000 nanogramm helyet 1360 volt. A nemzetközi szövetség (UCI) azonban a negatív vizsgálatok közé sorolta az ONCE csapat klasszisának tesztjét, mivel a doppingútlevelében az szerepel, hogy asztma elleni gyógyszert használ, s ez tartalmazza a salbutamolt.

"Az ügyben az UCI dönt, de a WADA és a NOB egyetért abban, hogy pozitív tesztről van szó" - hangsúlyozta Pound. Garnier azt állította, az 1360-as érték túl magasnak számít, ezt a terápia önmagában nem indokolja. Szerinte a 28 éves spanyol sztár tabletta formájában vette be a gyógyszert, s ezt az UCI szabályai is tiltják, asztma esetén kizárólag inhalálás alkalmazható. "Valakik bajba akarnak keverni, de ez nem fog sikerülni" - reagált a vádakra Gonzalez Galdeano.

A versenybíróság kizárta Jacky Durand-t, mert a korábbi háromszoros szakaszgyőztes francia versenyző egy kísérőkocsiba kapaszkodva "utazott". Honfitársa, Francis Moreau és a spanyol Carlos Sastre fejenként 20 másodperces büntetést és 400 svájci frankos bírságot kapott, mert a kedvezőbb pozícióért folyó harcban a 107. kilométernél összeverekedtek egymással.

Tizenkettedik szakasz, Lannemezan-Plateau de Beille, 198 km:
1. Armstrong (amerikai) 6:00.29 óra
2. Heras (spanyol) 1:04 perc hátrány
3. Beloki (spanyol) azonos idővel
4. Botero (kolumbiai) 1:11 p. h.
5. I. Gonzalez Galdeano (spanyol) a. i.
6. Rumsas (litván) 1:23 p. h.

Az összetettben:
1. Armstrong 46:47.47 ó
2. Beloki 2:28 p. h.
3. I. Gonzalez Galdeano 3:19 p. h.
4. Rumsas 5:15 p. h.
5. Botero 5:44 p. h.
6. Serrano (spanyol) 7:14 p. h.

Szombaton a Lavelanet és Béziers közötti 171 kilométeres etap vár a mezőnyre, a rajt 13.10 órakor lesz.