Vágólapra másolva!
A nevezési határidő lezárása után eldőlt, hogy a jövő heti müncheni szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon 47 ország közel 1300 versenyzője vesz részt. Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) egészen pontosan 1304 benevezett atlétát regisztrált, ám ez a létszám a keddi megnyitóra némileg csökken majd. Több ország ugyanis egyes versenyszámokban a maximálisan megengedett három induló helyett négyet nevezett, s csak az utolsó napokban szűkíti le a listáját.

A magyar szövetség is négy diszkoszvető nevezését küldte el, de a debreceni ob-n már eldőlt, hogy Fazekas Róbert, Varga Roland és Kővágó Zoltán indul, Máté Gábor pedig itthon marad. Az azonban valószínűsíthető, hogy Münchenben megdől az Eb-k részvételi rekordja, amit az 1998-as budapesti kontinensviadal tart 1259 indulóval.

Az Eb-re a legnépesebb csapattal, 102 fővel a házigazda németek neveztek, a sorban utánuk az oroszok következnek 97 nevezéssel. Az ellenpont Albánia, Andorra, Monaco, San Marino és Gibraltár, mindegyik ország egy-egy versenyzővel képviselteti magát a bajor fővárosban. Az európai szövetség 49 tagállama közül csupán Luxemburg és Liechtenstein nem indít versenyzőt.

A nevezések alapján elmondható, hogy az Eb-n színvonalas versenyek várhatók. Az Olimpiai-stadionban a férfiak között rajthoz áll a brit Edwards (hármasugrás) és Jackson (110 m gát), a görög Kenterisz (200 m), a dán Kipketer (800 m), a cseh Sebrle és Dvorak (mindkettő tízpróba), valamint Zelezny (gerelyhajítás), a német Schumann (800 m), a svájci Bucher (800 m), a lengyel Ziólkowski (kalapácsvetés), a litván Alekna (diszkoszvetés).

A nőknél az orosz Feofanova (rúdugrás), Kotova (távolugrás) és Jegorova (5000 m), a román Szabo (1500 és 5000 m), a német Drechsler (távolugrás), az ír O'Sullivan (5000 és 10000 m) és a lengyel Skolimowska (kalapácsvetés) a legnagyobb név.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29233

A magyar szempontból talán legnagyobb érdeklődéssel várt két számban, a férfi kalapácsvetésben és diszkoszvetésben egyaránt 31 induló száll harcba az érmekért. Kalapácsvetésben rajtunk kívül az oroszok, az ukránok és a németek, diszkoszvetésben az észtek és a finnek indítanak még három versenyzőt.

A 31 fős magyar Eb-csapat névsora az ob után már nyilvánosságra került.

A magyar Eb-csapat:
férfiak: Németh Roland (100 és 200 m), Szeglet Zsolt (400 m), Csillag Balázs (5000 m), Csillag Levente (110 m gát), Kiss Szilárd, Bíber Zsolt (súlylökés), Fazekas Róbert, Varga Roland, Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Annus Adrián, Gécsek Tibor, Kiss Balázs (kalapácsvetés), Horváth Gergely (gerelyhajítás), Zsivoczky Attila, Kürtösi Zsolt (tízpróba)

nők: Szabó Enikő (100 és 200 m), Petráhn Barbara (200 és 400 m), Varga Judit, Tóth Lívia (1500 m), Papp Krisztina (5000 m), Kálovics Anikó (10 000 m), Földingné Nagy Judit (maraton), Vári Edit (100 m gát), Győrffy Dóra (magasugrás), Molnár Krisztina, Szabó Zsuzsa (rúdugrás), Vaszi Tünde (távolugrás), Ajkler Zita (távol- és hármasugrás), Szabó Nikolett (gerelyhajítás), Marx Lívia, Tudja Júlianna (kalapácsvetés).

Fábik Tibor