Társoldalunk:

Botrány Torontóban

Kis híján ökölcsatába torkollott a hárommillió dollár összdíjazású torontói férfitenisz-torna második fordulójában rendezett Roddick - Lapentti mérkőzés. A két játékost a rendezőknek kellett szétválasztaniuk, miután Lapentti csalással vádolta meg amerikai ellenfelét a találkozó után. Az esélyesek mindeközben tovább menetelnek, csupán Moya és Ferrero, valamint Johansson kényszerült búcsúra a nagyobb nevek közül.

A profi férfi teniszezőket tömörítő szervezet, az ATP illetékeseinek kellett közbeavatkoznia Torontóban az amerikai Andy Roddick és az ecuadori Nicolas Lapentti második fordulóban rendezett mérkőzése után. Az észak-amerikai 6:4, 3:6, 7:6-os győzelmével véget ért találkozó után a két játékos heves üvöltözésbe kezdett egymással, félő volt, hogy akár egymásnak is esnek. A rendezők azonban lehűtötték a kedélyeket.

A 2 óra 18 perces, rekkenő hőségben rendezett összecsapás után az ecuadori azt vágta Roddick fejéhez, hogy a harmadik játszmában, saját szempontjából 5:4-es állásnál az amerikai eltúlozta lábsérülésének mértékét, s csak azért kért ápolást, hogy összeszedhesse és kipihenhesse magát. Persze Roddick sem volt rest, azzal vágott vissza, hogy próbált volna meg Lapentti akkora fájdalmakkal játszani, mint amilyet ő érzett a lábában. A hálónál folytatott szópárbaj közepén a rendezők az üvöltöző pár közé álltak, s elvonszolták onnan a dühtől fortyogó ecuadorit.

Magáról a mérkőzésről egyébként csak annyit, hogy végül döntő szett rövidítésben dőlt el, Roddick 4:2-es hátrányt dolgozott le. Az utolsó hat labdamenetből ötöt megnyert, s végül huszadik ászával fejezte be az ütközetet.

"Úgy vélem, a tenisz olyan sport, ahol mindenkinek úriemberként kell viselkednie" - füstölgött Lapentti. "Andy nagyszerű játékos, ezt meg is mondtam neki, ugyanakkor hozzátettem, hogy nem kellene ahhoz szimulálnia, hogy győztesen hagyja el a pályát. Nem ez volt az első alkalom, mikor ehhez a sportszerűtlen tetthez folyamodott, korábban is láttunk már tőle hasonlót. Biztos vagyok benne, hogy valóban voltak fájdalmai, de korántsem akkorák, mint ahogy ő azt megjátszotta. Fiatal még nagyon, van mit tanulnia ebben a világban, remélhetőleg kioktatja majd valaki a helyes viselkedési formulákról."

"Nem akartam bolondot csinálni Nicolasból, nem volt semmi szándékos abban, amit tettem" - vélekedett a 19 éves amerikai. "Szerintem csak rajtam akarta levezetni a mérkőzés elvesztése miatt érzett csalódottságát. Egy-két héten belül, nyugodt körülmények között biztosan megtbeszéljük majd a történteket."

Továbbra sem találja a fonalat Pete Sampras. A 13 Grand Slam-győzelemmel rendelkező amerikai klasszis nagyon megszenvedett a selejtezőből érkezett koreai Livel, 3:6, 7:6, 6:2-re tudott csak nyerni. Nem is fukarkodott az önkritikával: "A második játszma közepéig Li egyértelműen jobb volt nálam, gyakorlatilag lelőtt a pályáról. Félelmetes önbizalommal játszott, minden rutinomat össze kellett szednem a fordításhoz. A folytatásban sokkal jobban kell szerválnom."

A kiemeltek közül csak két spanyol, Carlos Moya és Juan Carlos Ferrero, valamint a svéd Thomas Johansson búcsúzott, különösebben azonban nem kell ezen meglepődni. A hispánok a salakos pályákat koptatják előszeretettel, s noha Moya játszott már döntőt az év végi világbajnokságon és az ausztrál nyílt bajnokságon is, nem nevezhető egyikük sem kemény pályás specialistának. Johansson az ausztrál nyílt bajnokság megnyerése óta botladozik, nem aratott komolyabb sikert.

A tenisz világához kapcsolódó hír még, hogy kisfia született Patrick Rafternek, az ausztrálok világklasszis, kétszeres Grand Slam-győztes játékosának. A gyermek 3000 grammal egy queenslandi magánklinikán jött világra. "Szerencsére mindketten jól vannak" - mondta Rafter, aki az idén már egyetlen viadalon sem indul.

Eredmények:
Torontó, három millió dollár összdíjazás, 2. forduló:
Roddick (amerikai, 12.) - Lapentti (ecuadori) 6:4, 3:6, 7:6
Sampras (amerikai, 13.) - Li (dél-koreai) 3:6, 7:6, 6:2
Rios (chilei) - Moya (spanyol, 16.) 7:5, 7:5
Koubek (osztrák) - Ferrero (spanyol, 8.) 7:5, 6:3
Grosjean (francia, 11.) - Nieminen (finn) 6:2, 6:4
Dent (amerikai)-Mantilla (spanyol) 7:6, 7:5
Haas (német, 3.) - Schalken (holland) 6:3, 3:6, 6:3
Martin (amerikai) - Johansson (svéd, 9.) 7:6, 6:3
Nalbandian (argentin, 15.) - Robredo (spanyol) 7:6, 6:3
Canas (argentin) - Srichaphan (thaiföldi) 6:2, 6:1
Henman (brit, 4.) - Blake (amerikai) 6:3, 6:3
Stepanek (cseh) - Spadea (amerikai) 7:6, 7:6
Kafelnyikov (orosz, 5.) - El Aynaui (marokkói) 6:7, 6:4, 7:5
Novak (cseh, 14.) - Zabaleta (argentin) 6:1, 6:3
Santoro (francia) - Pless (dán) 4:6, 6:2, 7:6
Szafin (orosz, 2.) - Pavel (román) 6:3, 7:6

San Diego, 750 ezer dollár összdíjazás, 2. forduló:
V. Williams (amerikai, 1.) - Husarova (szlovák) 6:4, 6:1
Srebotnik (szlovén) - Bedanova (cseh, 11.) 6:4, 3:6, 6:2
Davenport (amerikai, 3.) - Mikaelian (svájci) 6:3, 6:0
Clijsters (belga, 5.) - Daniilidu (görög) 6:3, 6:1
Szugijama (japán) - Hantuchova (szlovák, 7.) 6:4, 1:6, 7:5
Kurnyikova (orosz) - Hopkins (amerikai) 6:2, 6:4
Kremer (luxemburgi, 15.) - Arn (német) 5:7, 6:3, 6:0
Martinez (spanyol) - Panova (orosz, 16.) 5:7, 6:2, 7:6
Malejeva (bolgár, 10.) - Dechy (francia) 7:5, 7:5
Shaughnessy (amerikai, 13.) - Tu (amerikai) 6:1, 6:2
   
3. forduló:
Smashnova (izraeli, 12.) - Gyementyijeva (orosz, 8.) 6:2, 5:7, 7:6
Dokic (jugoszláv, 6.) - Miskina (orosz, 9.) 6:3, 6:4

Koncz Dávid

KAPCSOLÓDÓ CIKK