Társoldalunk:

Pontozói botrány maffiasegédlettel

Újabb - felettébb bizarr - fordulatot vett az olimpiai történelem legsúlyosabb pontozói botránya. Mint ismeretes, a Salt Lake City-i téli játékokon hatalmas skandalum robbant ki, amikor kiderült: Marie-Reine Le Gougne francia pontozóbíró a jégtáncban a francia szövetség elnökének utasítására az orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettőst hozta ki győztesnek a kanadai Jamie Salé, David Pelletier duó előtt, s éppen az ő döntése következtében kapott 5:4 arányú többséget az orosz egység az aranyéremre. Amikor kipattant a csalás, a kanadai kettősnek is aranyérmet adományozott a NOB. Az ügy hullámai azóta sem ültek el, s szerdán Olaszországban letartóztatták Alimzan Tohtahunov orosz maffiafőnököt, akinek a vádak szerint - sok más bűntény mellett - a pontozói csalás megszervezése is a számláján van.

A feltételezések szerint a Le Gougne által gyakorolt "szívességet" a párosban viszonozták volna az oroszok, ahol a francia Peizerat, Anissina egységnek "kellett" elnyernie az aranyat az Averbuh, Lobacseva orosz pár előtt. Az ügyet elősegítette volna az orosz pontozónő, Sekjovceva döntése, akinek elvileg Peizerat-ékat kellett volna az első helyre tenni honfitársai előtt. A franciák olimpiai bajnokok is lettek, a kilenc pontozó közül öten őket, négyen az oroszokat tették az első helyre, ám - fura módon - Sekjovceva Averbuhéket favorizálta. Más szóval: lehet, hogy "le volt vajazva" a végeredmény, de ha igen, akkor ehhez nem az orosz bírónő szavazatára volt szükség...

Ami Tohtahunovot illeti: ő már februárban, a játékok idején képbe került, hiszen az ügyben - Pelletier-ék feljelentése alapján - az FBI is nyomozni kezdett. Folyamatosan lehallgatták a közép-ázsiai származású gengsztert, aki - James Comey manhattani államügyész szerint - egy szabályos hoci-nesze ügyletet talált ki. "Az oroszok elviszik az aranyat jégtáncban, a franciák párosban, s közben nekem is csurran, cseppen valami" - áll abban a telefonbeszélgetésben, amit a maffiózó folytatott a francia szövetség egyik, egyelőre meg nem nevezett vezetőjével. Tohtahunovnak az "csurrant, cseppent" volna, hogy beutazási engedélyt kap Franciaországba, ahol korábban élt, de ahonnan időközben kitiltották.

Le Gougne még Salt Lake City-ben - a botrány hatására - bevallotta, hogy Didier Gailhaguet, a francia műkorcsolyázó szövetség elnöke parancsolt rá: az orosz táncospárra kell szavaznia. Később ugyan visszavonta vallomását, de ettől függetlenül kizárták a nemzetközi pontozóbírók táborából, s a francia elnököt is felfüggesztették.

Tohtahunovot szerdán egy liguriai üdülőhelyen, Forte dei Marmiban tartóztatták le. Ha a vádak bebizonyosodnak, öt év börtön és 250 000 dollár pénzbírság vár rá. A maffiózó állítólag a drogkereskedelemben és lopott autók forgalmazásában is sáros, sőt a kilencvenes években oroszországi szépségversenyek eredményét is befolyásolta némi csúszópénz mozgatásával.

Az egyik hangfelvétel tanúsága szerint a gengszter azt mondta egy francia műkorcsolyázónő édesanyjának: "Ha akarja, mi akkor is olimpiai bajnoknőt csinálunk a lányából, ha nem ő a legjobb." Hogy kiről van szó, azt most még nem hozták nyilvánosságra.

Ch. Gáll András

Előző
  • 1
  • 2
Következő