Vágólapra másolva!
Két orvos is megszólal a kerékpársport legújabb doppingügyében, de egyik sem tudja, miként kerültek tiltott szerek a Tour de France-on harmadik helyezett litván Raimondas Rumsas feleségének autójába. Az olasz Lampre-Daikin csapat versenyzője ártatlanságát hangsúlyozza, s azt állítja, hogy a felesége a szereket az anyósának szállította volna.

Raimondas Rumsas feleségének kocsijában a vámosok rengeteg doppingszerre - kortikoidra, tesztoszteronra és EPO-ra - találtak még vasárnap este Chamonix-ban. Mivel a profi kerékpársportban az utóbbi években a dopping a főszereplő, és a mostanáig viszonylag ismeretlen, 30 éves Rumsas nagy meglepetésre, a harmadik lett élete első Tour de France-án, a hír rögtön szenzáció lett.

Így hát Rumsas most magyarázkodhat. Visszautasítja a gyanúsítást, hogy tiltott szerrel élt volna, és arra hivatkozik, hogy a verseny közben elvégzett doppingtesztje negatív lett.

"A feleségem nem az orvosom, soha nem kaptam tőle semmilyen szert" - mondta. De ettől még jogos a kérdés, hogy mit keresett az asszony autójában a kereskedelmi mennyiségű doppingszer. "Az anyósomnak vitte, Litvániába" - adta meg a választ Rumsas a Gazzetta dello Sportban. Az olasz sportlap eredetinek tartja a kerékpáros magyarázatát, és felidézi, hogy Gilberto Simoni, a 2001-es Giro győztese lebukása után azt mondta, hogy a körülmények áldozata lett, ugyanis a nagynénje hozott neki valamilyen cukorkát Peruból, abban lehetett valami; a belga Frank Vandenbroucke pedig azzal magyarázta a csomagjában talált clenbuterolt, hogy a kutyájának szánta.

letour.frhttp://www.letour.frKerékpár & Bodrogihttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=34087

A litván kerekes versenyzői jogát a hír nyomán azonnal felfüggesztette a Lampre-Daikin, s Pietro Algeri edző elmondta, ha bebizonyosodik, hogy doppingolt, azonnal kirúgják Rumsast. A csapatorvos, José Ibarguren állítja, hogy ő csak engedélyezett szereket ad a versenyzőinek, ha Rumsas valami mást is beszedett, azt csak saját szakállára szerezhette be.

Megszólalt az egyébként szintén kerékpárversenyző feleség orvosa, a lengyel Krzysztof Ficek is, és azt mondta: ha Edita Rumsasnál valóban doppingszert találtak, azt nem tőle kapta. "Valószínűleg Franciaországban vehette a szereket" - tette hozzá.