Vágólapra másolva!
A tavalyi edmontoni atlétikai vb tízpróba versenyének negyedik helyezettje, az idei európai ranglista hatodik helyén álló Zsivoczky Attila sérülés miatt nem áll rajthoz a jövő heti müncheni Eb-n, amelyen így a tervezettnél egy fővel kevesebb, harminc magyar induló lesz.

Zsivoczky, aki az Eb-n egészségesen mindenképpen pontszerzésre esélyesnek számított volna, a hivatalos orvosi vélemény szerint ülőgumó-gyulladása miatt kényszerült lemondani a részvételt. A legfrissebb, az Eb rajtja előtt öt nappal elkészült európai ranglistán kilenc magyar Eb-induló található versenyszámában az első tíz között: a diszkoszvető Fazekas Róbert első, a kalapácsvető Annus Adrián második, női 1500 méteren Varga Judit harmadik, a kalapácsvető Gécsek Tibor negyedik, a diszkoszvető Varga Roland hatodik, a távolugró Vaszi Tünde nyolcadik, férfi 400-on Szeglet Zsolt ugyancsak nyolcadik, a súlylökő Kiss Szilárd és a diszkoszvető Kővágó Zoltán egyaránt tizedik a rangsorban.

Érdekesség, hogy az első atlétikai Eb-re magyar kezdeményezésre került sor, mégpedig 1934-ben Torinóban. Az olasz városban még csak a férfiak számára rendeztek versenyeket, 22 számban. Négy esztendővel később azonban már a hölgyek is lehetőséget kaptak a megméretésre. Augusztus 6-11. között Münchenben 46 versenyszámban avatnak bajnokot.

A négy esztendővel ezelőtt Budapesten megrendezett Eb-n kiválóan szerepelt a magyar válogatott. Gécsek Tibor Európa-bajnoki címe és az olimpiai bajnok Kiss Balázs ezüstje mellett atlétáink további értékes, döntős helyezéseket szereztek. Münchenben is elsősorban a dobóktól várhatjuk, hogy a dobogóra álljanak. Az idei esztendőre meghatározott szakmai programban egy-két érem és 19-22 pont (1-8. hely) megszerzése szerepel a Magyar Atlétikai Szövetség eredményességi tervében.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29233

Az Európa-bajnokság rajtja előtt egy nappal - augusztus 5-én - Münchenben Németország-Magyarország-Svájc U18 válogatott viadalt rendeznek, csakúgy, mint négy esztendővel korábban Budapesten. A nyolcvan fiatalból álló magyar válogatott a verseny után a helyszínen követheti figyelemmel az Eb-t. Mindezt az teszi lehetővé, hogy négy éve a magyar szövetség vendégül látta a német fiatalokat, s most a németek viszonozzák a szívességet.

Fábik Tibor