Vágólapra másolva!
Kedden kezdődik Münchenben a 18. szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság. A 30 tagú magyar csapat egy-két érem és 19-22 pont megszerzésének a reményében utazik a német városba.

A müncheni Olimpiai Stadionban vasárnap délután harsogó fanfárok közepette megejtették a 18. szabadtéri atlétikai Eb első eredményhirdetését: a férfi 400 méteres gátfutást az olaszok 1999-es világbajnoka, Fabrizio Mori nyerte a francia Diagana és a lengyel Plawgo előtt. Az árbocokra felkúszott a három zászló, felcsendült az olasz himnusz, melynek záróakkordja után a közönségnek integető érmesek még egy közös fotózásra is összeálltak a dobogó tetején. Elvégre mindent a német precizitás jegyében. Mert mindez csak az eredményhirdetési ceremónia próbája volt, s a versenyzőket három csinos német kislány személyesítette meg.

Az Eb, ahogy eddig is tudtuk, majd csak kedden kezdődik, de a leendő főszereplők szép sorban már érkeznek a bajor fővárosba, és elfoglalják helyüket a stadion melletti olimpiai faluban. Majdnem napra pontosan 30 évvel az 1972-es müncheni ötkarikás játékok után ugyanis újra sportolók veszik birtokba a létesítményt. Amely egyébként egyetemi faluként üzemel, de a diákokat két hétre kiköltöztették. Persze nyilván akadnak olyan kiváltságokat élvező nagyságok, akik inkább valamelyik luxusszállodába kvártélyozzák be magukat, ám az Eb szervezőbizottsága minden bizonnyal eléri a célját, nevezetesen: az atléták nagy családja együtt, igazi fesztiválhangulatban töltse el a következő hetet. Erre egyébként a meseszép környezetben, egy erdőben megbújó Olimpiai park remek lehetőséget kínál.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29233Az Eb honlapjahttp://www.european-athletics.org/

A fesztiválhangulat már alakul is, készülnek az esténként fellépő zenekarok, forog a hatalmas óriáskerék, mellette pedig ott a 290 méter magas Olimpiai torony. A 185 méteren levő kilátó teraszához hét méter/másodperces sebességgel röpít fel a gyorslift; így aztán, ha valaki egy kiadós ebéd után akarná felkeresni, annak azt tanácsolom: ne tegye.

Fábik Tibor