Vágólapra másolva!
A müncheni atlétikai Eb egyik különlegessége a sok közül, hogy a dobogósok ólomkristályból készült érmeket kapnak, amelybe 24 karátos arannyal, illetve ezüsttel és bronzzal belegravírozzák a feliratot, valamint az Eb emblémáját. S ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor szerda estére már a magyar csapat is fog rendelkezik ilyen különlegességgel.

Az Eb első napján három kollekció már kiosztásra is várt: férfi súlylökésben és 20 kilométerees gyaloglásban, illetve női 10 ezer méteren. A férfi súlylökők azonban az esti döntőt megelőzően, délelőtt selejteztek is. Sajnos, a két magyar induló mindezt sikertelenül tette. Az országos csúcsot 20,57 méterrel tartó Kiss Szilárd ezúttal csak 19,66-ot ért el, amivel tizenharmadik lett, s éppen lecsúszott a tizenkettes fináléról. A huszonhét fős mezőnyben Bíber Zsolt 18,83-mal a tizenhetedik helyen zárt. A legjobb eredmény a dán Olsen nevéhez fűződik (20,45), ami tehát gyengébb a magyar csúcsnál...

A futópályán szerencsére sokkal kedvezőbben alakultak számunkra a történések. Férfi 100 méteren Németh Roland 10,25 másodperces idővel megnyerte a futamát, s összesítésben a brit Chambers (10,23) és a görög Theodoridisz (10,24) mögött a harmadik legjobb idővel került a legjobb harminckettő közé. Férfi 400-on Szeglet Zsolt 46,23 mp-cel harmadik lett futamában, de ő már egyből a legjobb tizenhat közé, azaz az elődöntőbe került, leggyorsabban a francia Raquil (45,70) futott.

Érdekesség, hogy a férfi hármasugrás selejtezőjét a brit Idowu 17,54 méterrel nyerte, a világcsúcsot 18,29-cel tartó honfitársa, Edwards 16,99-cel jutott a fináléba. A női diszkoszvetés selejtezőjében meglepetésre a görög Vogoli érte el a legjobb eredményt, 61,94 méterrel.

Arra azonban sokkal kíváncsibbak voltunk, hogy a férfiak kezéből meddig száll a kalapács. Nos, Annus Adrián elsőre 77,14-ig, másodszorra 78,34-ig, majd - tovább javítva - harmadik kísérletére 79,82-ig röpítette a kalapácsot, s az első selejtezőcsoportból a második legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a szerdai döntőbe. Csupán az idei világranglista-vezető orosz Zagornij tudta megelőzni (80,16), miközben az olimpiai és világbajnok lengyel Ziólkowski a 79 méteres selejtező szinttől jócskán elmaradva (77,17) tizedik lett, s kiesett. "Nem történt semmi különös, csak hoztam a kötelezőt" - szögezte le gyorsan Annus. "Idén eddig minden versenyemen 79 méter fölé jutottam, szép is lett volna, ha most nem sikerül. Örülök, hogy a második selejtezőcsoport versenye alatt nem kellett izgulnom, mint a tavalyi vb-n történt. Akkor csak az idegeskedés miatt legalább két kilót fogytam."

Utólag már tudjuk, hogy a 78,34 is elég lett volna a tizenkettes döntőbe jutáshoz, a tizenkettedik ugyanis 77,78 méterrel lett finalista. Az összesített listán Annus elé a második csoportból az ukrán Skvaruk (79,96) férkőzött be, de ennél fontosabb, hogy a negyeidk legjobb eredményt Kiss Balázs (79,32), a hatodikat a címvédő Gécsek Tibor (79,03) érte el. A férfi kalapácsvetés szerda délutáni fináléjában tehát három magyar is lesz, valamennyien pályázhatnak a bevezetőben már említett csodás érmekre, de mint Kiss Balázs is megjegyezte: "A selejtezőn mindhárman sikeresen túljutottunk, de a döntő teljesen másik verseny lesz."

Annyi bizonyos, hogy biztatásban nem lesz hiány, a német tábor után ugyanis a magyar a legnépesebb az Olimpiai-stadionban, közel száz hangos torokkal. Még hétfőn, az Eb főpróbáján ugyanis a Bayern München otthonában német-magyar-svájci válogatott ifjúsági versenyt rendeztek - a végeredmény is ezt a sorrendet hozta -, s a házigazdák vendégszeretetét élvezve fiataljaink az egész hetet Münchenben tölthetik az Európa-bajnokságon. Azt, hogy jelen vannak, kedden zászlókat lobogtatva "Szép volt, Adrián! Szép volt, Balázs! Szép volt, Tibi!" csatakiáltásokkal is jelezték.

Kedden pedig megszületett az Eb első aranyérme: a spanyol Francisco Fernandez a zuhogó esőben rendezett 20 kilométeres gyaloglásban magabiztosan végzett az élen. A 25 éves győztes négy éve, Budapesten harmadik volt ebben a számban.

Eredmény:
20 km-es gyaloglás, férfiak:
1. Francisco Fernandez (spanyol) 1:18:37 óra
2. Vlagyimir Andrejev (orosz) 1:19:56
3. Juan Molina (spanyol) 1:20:36

Fábik Tibor