Vágólapra másolva!
A müncheni atlétikai Eb-n versenyzőink szerdán egyetlen napon túlteljesítették az egész hétre előírt penzumot (egy-két érem, 18-22 pont), hiszen férfi kalapácsvetésben Annus Adrián első, Kiss Balázs negyedik, Gécsek Tibor hatodik, női távolugrásban Vaszi Tünde harmadik, férfi 100-on Németh Roland negyedik helye együttesen 27 pontot ér. Van két érmünk, az egyik arany, ám arról szó sincs, hogy már lezártnak tekintenénk az eredménysort.

A hét végén sokat várhatunk férfi diszkoszvetőinktől, a világranglista-vezető Fazekas Róberttól, valamint Varga Rolandtól és Kővágó Zoltántól, s női 1500-on az idén harmadik legjobb európai eredménnyel rendelkező Varga Judittól is. A csendesebbnek ígérkező csütörtökön azonban inkább vissza, mint előre tekintettünk: Annus Adrián és Vaszi Tünde sikerének a titkát próbáltuk kideríteni.

- Négy éve a budapesti Eb-n is bejutott a döntőbe, ott azonban csak nyolcadik lett, s Gécsek nyert Kiss Balázs előtt. Ezek szerint most feje tetejére állt a világ?- kérdeztük Annus Adriánt.
- Szerintem egyáltalán nem állt fejre, most ez a világ rendje! Négy éve egyértelműen Gécsek és Kiss Balázs uralta a világot, ám azóta változott a helyzet.

- Hogyan élte meg a döntőt belülről?
- Az első dobásom sajnos beleért a hálóba, így csak 76 méteres lett, ami olyan szempontból kicsit aggasztó volt, hogy tudtam, a tizenkettes döntőből ezzel nem jutok be a nyolc közé. De fejben nagyon erősnek éreztem magamat, és a második sorozatban javítottam is. Utólag már tudjuk, hogy a 78,65-tel biztos döntős vagyok, s a harmadik dobásommal, 80,62-vel is megnyertem volna az Eb-t. Akkor ezt persze még nem tudhattam, s mindenképpen tovább akartam javítani. Amikor a negyedik sorozatban 81,17-et dobtam, a görög srác, Papadimitriou - aki amúgy jó barátom - már mondta, hogy én vagyok az Európa-bajnok.

- És ezt akkor el is hitte?
- Igazából csak kicsivel később, amikor elkezdett esni az eső, ami megnehezítette az ellenfeleim dolgát.

- Azon meglepődött, hogy a világranglista-vezető orosz Zagornij a tizenkettőből nem jutott be a nyolcba?
- Különösebben nem lepődtem meg, mert látszott rajta, hogy a selejtezőben "kidobta" magát, nem maradt tartalékja. S amikor én már indultam a stadionba, ő még papucsban keresgélte a szerelését. Így nem lehet ráhangolódni az Eb-döntőre. Ez azért mégsem egy Grand Prix-verseny a sok közül, az Eb-n jóval több a veszíteni való.