Vágólapra másolva!
Varga Judit futamgyőztesként bejutott az 1500 m vasárnapi döntőjébe a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon. Szintén finalista Kővágó Zoltán és Fazekas Róbert diszkoszvetésben.

A müncheni atlétikai Eb-n a férfi diszkoszvetés pénteki selejtezőjében kétségkívül Fazekas Róbert hajította a legmesszebbre a szert, kétszer is 67 méter fölé. Némi szépséghiba a dologban, hogy mindezt még a bemelegítés során tette. Világranglista-vezetőnk számára, aki idei 11 versenyéből 10-et megnyert, persze maga a selejtező is csak könnyed bemelegítés lehetett a vasárnapi döntőre.

Ha a kalapácsvetéshez hasonlóan "magyar számnak" ígérkező férfi diszkoszvetés 28 fős mezőnyét az idei eredmények alapján rangsoroljuk, akkor a 71,70 méterrel a világranglistát is vezető Fazekas értelemszerűen az első, Varga Roland (67,38) a hetedik, Kővágó Zoltán (65,98) a tizedik a sorban, így a selejtező előtt mindhárom indulónkat megalapozottan vártuk a 12-es döntőbe. A 63 méternél meghúzott szint amúgy sem tűnt ijesztőnek, s utólag már tudjuk, hogy 62,70 is elég volt a fináléhoz. Varga azonban csak 62,14-ig jutott, s 13-ként kiesett... S milyen a sors, utolsó kísérletével, 63,52-vel éppen Kővágó "dobta ki" a döntőből.

Fazekas a bemelegítés során kétszer is 67 méter fölé küldte a diszkoszt - ehhez hasonló produkciót senki mástól nem láthatott az Olimpiai-stadion közönsége -, de amikor már mérték is a távolságot, csupán 59,95-tel nyitott. Második kísérletére 63,41-gyel biztosította a helyét a döntőben, így már nem kellett többet dobnia; s az ellenfelei találgathatják, mire is képes igazából az Eb-n. A selejtező után nekünk elárulta, hogy még nagyon sokra:

"Azután, hogy tavaly a vébén balszerencsés körülmények közepette kiestem a selejtezőben, most nem akartam kockáztatni, kizárólag arra törekedtem, hogy túldobjam a szintet. Az első kísérletemnél túlságosan is figyeltem, nehogy kilépjek a dobókörből. Úgy érzem, hogy nagyon jó formában vagyok, és ha muszáj, szerintem most is képes lettem volna 70 méter környékén dobni."

A Leichtathletik című német szaklap szerint annak ellenére, hogy a világ- és Európa-bajnok Riedel sérülés miatt nem indul, mégis hazai győzelem születik, Möllenbeck nyer. "Nagyon remélem, hogy nem így lesz. Idén egy kivételével valamennyi versenyemet megnyertem, vagyis itt, Münchenben is illene produkálnom."

A selejtezőben egyébként ez legjobban a spanyol Pestanónak (65,27) sikerült, mögötte az észt Tammert (65,10), a litván Alekna (64,54) és a már említett Möllenbeck (63,92) következik. Kővágóé a hatodik, Fazekasé a hetedik legjobb eredmény.

Pénteken délelőtt a diszkoszvetés mellett a női 1500 m középdöntőjére is figyelnünk kellett, legalábbis 4:07,71 perc erejéig. Varga Juditnak ugyanis ennyi kellett, hogy megnyerje a futamát, s biztosan jusson be a döntőbe. Az európai ranglista harmadik helyezettjétől ezt el is vártuk; de hogy ez mennyire nem volt egyszerű feladat, jelzi, a ranglista-második brit Pattinsonnak és a negyedik, ugyancsak brit Holmesnak nem is sikerült megoldania. Meglepetésre viszont ott lesz a fináléban a román Gabriela Sabo. Ami persze csak azért meglepetés, mert az előzetes hírek szerint 5000-en indult volna; az olimpiai és háromszoros világbajnoknő idén még egyetlen versenyen sem állt rajthoz 1500-on!

Bennünket persze most inkább Varga Judit véleménye érdekelt: "Legalább tizenöten pályáztunk közel azonos eséllyel a döntőbe jutásra, így bárki kieshetett volna, akár én is. Mivel a futamok első három helyezettje biztosan döntős, és én soha nem nézek hátra, igyekeztem az élen maradni, hogy ha valaki lehajráz, akkor is továbbjussak. S hogy a döntőben mi lesz? Bármi előfordulhat, lehetek dobogós, de tizenkettedik is. Ám nagyon remélem, hogy nem utóbbi történik!"

Csillag Leventét sajnos már nem kell az esélyekről faggatni, mert a 110 m-es gátfutás előfutamait összesítő tabellán 13,88 mp-es idővel 19. lett, s csak 16-an mentek tovább.

Győrffy Dóra magasugrásban bejutott a vasárnapi döntőbe. A fedett pályás Eb-ezüstérmes, de a szabadtéri idényben a jó teljesítménnyel még adós Győrffy 1,87-ig minden magasságon elsőre jutott túl, majd az 1,90-et másodszorra vitte. A selejtező szint 1,92 volt, de 1,90 után már csak tizenketten maradtak versenyben, így ez is elégnek bizonyult a fináléhoz.

Molnár Krisztina rúdugrásban 4,30 méterrel a hetedik helyen végzett. Az újpesti versenyző a 4,20-at, majd a 4,30-at is elsőre vitte, a 4,40-en - amelyet a selejtezőben teljesített - azonban nem jutott túl. Elképzelhető, hogy az eleredő eső hátráltatta, hiszen júliusban 4,45-tel országos csúcsot ért el.

Az aranyérmet már a döntő előtt ki lehetett volna osztani Szvetlana Feofanovának, csak az volt a kérdés, hogy az orosz atléta megjavítja-e saját Európa-csúcsát (4,78), vagy esetleg megpróbálja megdönteni a világrekordot (4,81) is. A 4,50-et még öten vitték, a 4,60 azonban már csak neki sikerült. Mégis csalódást okozott, mert nem folytatta a versenyt. Ebben a döntésében szerepet játszhatott az is, hogy az Eb-n nem jár pénzdíj sem a győzelemért, sem a rekordért, ellenben a világbajnoksággal vagy a Golden League- és Grand Prix-viadalokkal.

Rúdugrás, nők:
1. Szvetlana Feofanova (orosz) 4,60 m
2. Jelena Iszinbajeva (orosz) 4,55
3. Yvonne Buschbaum (német) 4,50
...7. Molnár Krisztina 4,30

Fábik Tibor