Vágólapra másolva!
Az elmúlt heti müncheni atlétikai Európa-bajnokságon versenyzőink már szerdán elérték a kitűzött célt (egy-két érem, 18-22 pont), de a csoda itt nem ért véget, kitartott egészen vasárnapig. A magyar csapat két arany- és egy bronzéremmel, 50,5 ponttal zárt, és túlszárnyalta a négy évvel ezelőtti, budapesti kontinensbajnoki szereplést is.

Holott az is felettébb dicséretes volt, hiszen a férfi kalapácsvetést Gécsek Tibor nyerte Kiss Balázs előtt, míg a nemzetek versenyében 53 ponttal a tizedik helyen zártunk. Ám ne feledjük, hogy akkor a Népstadionban felduzzasztott mamutcsapattal indultunk, Münchenben pedig csupán harminc fővel.

Tizenketten a pontot érő első nyolc között zártak: Annus Adrián (kalapácsvetés) és Fazekas Róbert (diszkoszvetés) első, Vaszi Tünde (távolugrás) harmadik, Kiss Balázs (kalapácsvetés), Németh Roland (100 m) és Varga Judit (1500 m) negyedik, Szeglet Zsolt (400 m) ötödik, Gécsek Tibor (kalapácsvetés) hatodik, Molnár Krisztina (rúdugrás), Csillag Balázs (5000 m) és Kővágó Zoltán (diszkoszvetés) hetedik, Szabó Nikolett (gerelyhajítás) pedig nyolcadik lett. A felsorolásból kitűnik, hogy futóink sem a "futottak még" kategóriába kerültek, ami bizony az elmúlt években gyakran megesett. Annus és Fazekas Eb-címe pedig különösen értékes, hiszen a dobószámokban gyakorlatilag Európa jelenti a világot. Ugyanakkor, mondjuk, a 3000 méteres akadályfutás Európa-bajnoka aligha lenne dobogós a kenyai bajnokságban, s a leggyorsabb sprintereket vagy hosszútávfutókat sem a kontinensünkön kell keresni.

Az Európa-bajnokság éremtáblázatán az oroszok végeztek az élen (7-9-8), megelőzve a briteket (7-1-6) és a spanyolokat (6-3-6). Magyarország a kilencedik lett (2-0-1), és ugyanúgy két aranyunk van, mint a németeknek (2-9-7). A nyerni szinte képtelen házigazdák pechszériája vasárnap a 4x400-as férfi váltóban csúcsosodott ki, melynek során a második futójuk elesett egy lökdösődésben. Az egyéniben győztes Ingo Schultzcal felálló első számú favorit németek így még dobogóra sem kerültek. Pedig az Eb rendező bizottságának elnöke valószínűleg nem azért jelentkezett be díjátadónak, hogy brit, orosz és francia futók kezeit szorongassa.

S ha már a rendezők szóba kerültek, ne hallgassuk el, hogy mennyire szokatlan volt az Eb "túlbiztosítása". Az Olimpiai-stadionba érkezőket tetőtől talpig megmotozták, beleértve a 10-12 éves gyerekeket is, és ezek után szükségtelen mondani, hogy minden táskát átkutattak. Az Olimpiai-parkban a kezükben öntudatosan géppisztolyt szorongató rendőrlányok és lovas rendőrök ügyelték a rendet. Ám a csúcs az volt, hogy a versenyzők szálláshelyét az olimpiai faluban a szögesdrótkerítés előtt páncélos szállító járművek védték. A jelek szerint erősen kísértett a múlt borzasztó emléke: az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák itt támadtak rá az izraeli sportolókra. Csak remélhetjük, hogy a jövőben nem lesz szükség hasonló intézkedésekre semmilyen világversenyen.

A teljesség igényével: a nemzetek pontversenyét is Oroszország (225) nyerte, Németország (185,5) és Spanyolország (153) előtt, Magyarország (50,5) ebben a sorban a tizenegyedik helyet harcolta ki. Az Eb krónikájából illik kiemelni, hogy a lengyel Korzeniowski 50 kilométeres gyaloglásban 47 másodpercet javított a világ eddigi legjobb idején, a brit Radcliffe pedig női 10 ezer méteren 12 másodperccel javította meg az Európa-rekordot.

Konsztantinosz Kenterisz 200-on győztes idejével csupán görög rekordot ért el, de az ellenszélben futott 19,85-je így is csúcsteljesítmény! Mint ahogyan az a britek két "öreg legényének" a produkciója is. Colin Jackson 110 m gáton, Steve Backley gerelyhajításban sorrendben negyedik Eb-aranyát nyerte, ami a négyévenkénti rendezés miatt különösképpen megsüvegelendő. A britek legnagyobb sztárja, a 36 éves Jonathan Edwards viszont hármasugrásban csak harmadik lett, a svédek új csillaga, a 22 éves Olsson 17,53 m-rel nyerte a számot. Sokak szerint most véglegesen megtörtént az őrségváltás, ám az elnyűhetetlen Edwards nem osztja a véleményüket. Nos, arra a kérdésre, hogy kinek van igaza, nemsokára választ kaphatunk, mert csupán az Eb ért véget, az atlétika "utazó cirkuszában" hamarosan következnek az újabb fellépések a Golden League-versenyeken.

Fábik Tibor