Vágólapra másolva!
Megkapta a hőn áhított szabadkártyát Martina Hingis az amerikai nyílt teniszbajnokság szervezőitől, így annak ellenére, hogy a nevezési határidőből kicsúszott, indulhat az év utolsó Grand Slam-tornáján. A döntést tiszteletére remek győzelmet aratott, a montreali harmadik fordulóban 6:4, 6:2-re verte az argentin Clarisa Fernandezt. A férfiak indianapolisi versenyén kiesett a világelső Lleyton Hewitt, a brit Greg Rusedski győzte le 7:6, 6:4 arányban.

Az Amerikai Tenisz Szövetség tegnap kihirdette, hogy ki az a nyolc női illetve férfi játékos, aki szabadkártyával indulhat a US Open főtábláján. A hölgyek listáján természetesen a verseny 1997-es győztese, Martina Hingis a legnagyobb név, ő ranglistahelyezése alapján mindenképpen főtáblás lett volna, három hónappal ezelőtt elszenvedett sérülése miatt azonban a határidőig nem nevezett a tornára. Azzal a kéréssel fordult a szervezőkhöz, hogy a nyolc szabadkártya közül egyet mindenképpen tartsanak fenn számára, egy ekkora klasszis kérésére pedig nem is illendő nemet mondani. A svájci így biztosan ott lesz Flushing Meadowsban, s reményei szerint kemény ellenfele lesz a Williams-nővéreknek is.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Hingis mellett hét amerikai kapott lehetőséget a bizonyításra, a legismertebb közülük Corina Morariu, aki súlyos betegség után tért vissza nemrégiben a profimezőnybe. Mashona Washington, Ally Baker, Bea Bielik, Ashley Harkleroad, Alexandra Podkolzina, Sarah Taylor a további szerencsések névsora. A férfiaknál csak hazai játékosok kaptak szabadkártyát, Justin Gimelstob neve lehet közülük ismerős a teniszbarátok számára. Prakash Amritraj, Matias Boeker, Alex Bogomalov, Jack Brasington, Mardy Fish, Alex Kim és Brian Vahaly eddig nem hívták fel magukra különösebben a figyelmet, persze azalatt a rövid idő alatt, mióta felcsaptak profinak, erre nem is volt nagy lehetőségük. A nyolc játékos közül hatan ugyanis kevesebb, mint két éve járják csak a profitornákat.

Hingishez visszatérve önbizalomnövelő győzelmet aratott a montreali, 1,2 millió dollár összdíjazású viadal harmadik fordulójában, s bejutott a negyeddöntőbe. Az egykori világelső mindenféle megerőltetés nélkül, 6:4, 6:2-re gyűrte le az argentin Clarisa Fernandezt.

"Nagyon keményen dolgoztam az elmúlt hat hét során, igyekeztem minél jobban visszanyerni a formámat" - mondta Hingis a találkozó után. "Egyelőre még kicsit vicces ennyi ember előtt játszani, a sérülésem alatt elszoktam a nézőktől, de érzem, hogy minden egyes lejátszott mérkőzéssel javul a játékom, s lassan újra a régi leszek. Sokkal jobban játszottam, mint az előző fordulóban, kifejezetten elégedett vagyok."

Sávolt kikapott Meligenitől/sport/egyeni/tenisz/20020815savolt.html

Az osztrák Barbara Schett parádés formát mutat, azok után, hogy a második körben legyőzte a múlt heti, Los Angeles-i tornán első helyet szerzett Chanda Rubint, a negyedik helyen kiemelt belga Kim Clijsterst is eltüntette a mezőnyből. A teljes igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Lleyton Hewitt kedvese nem élete legjobb formájában tündököl, több kínos zakót is begyűjtött az elmúlt hetekben.

Nem lesz büszke persze a világelső Hewitt sem arra a vereségre, amit az indianapolisi torna harmadik fordulójában szenvedett el a britek ászgyárosától, Greg Rusedskitől. Az ausztrál nagyon szeretné megvédeni címét az augusztus 26-án rajtoló US Openen, ilyen vereségeket azonban New Yorkban nem engedhet majd meg magának. "Életemben nem ritörnöztem még olyan rosszul, mint ma" - kesergett Hewitt a 7:6, 6:4-es vereséget követően. "Nem találtam az ütő közepét, csapkodtam a labdákat össze-vissza. Persze azért Rusedski is remekül adogatott, nem emlékszem például, hogy lett volna akár egyetlen kettős hibája is. Van még mit csiszolni a játékomon, ennek ellenére nem utazom rossz érzésekkel az Openre."

Szafin visszalépését követően még egy sztárral lett szegényebb a mezőny, ezúttal az ötödik helyen kiemelt Henman válla makacsolta meg magát. "Nem a legjobb hír ez a US Open előtt, remélhetőleg azonban az elkövetkező napok kúrái segítenek majd megszüntetni a fájdalmat" - mondta a brit játékos. Sérülése nyomán játék nélkül jutott a legjobb nyolc közé a holland Verkerk, a világranglista jelenlegi 143. helyezettje.

Rafter nem tervezi a visszatérést/sport/egyeni/tenisz/20020813rafter.htmlJohansson kihagyhatja a US Opent/sport/egyeni/tenisz/20020813johansson.html

Washingtonban tovább menetelt az első helyen kiemelt Andre Agassi, kiesett viszont a második helyre rangsorolt Andy Roddick. Az ötszörös bajnok Agassi számára nem jelentett problémát a szabadkártyás Brian Vahaly 6:1, 7:6-os legyőzése, Roddick veresége nyomán azonban nem teljesülhet a szurkolók álma, akik amerikai házidöntőt akartak látni. A 19 esztendős címvédőt az a Meligeni verte 6:4, 6:4-re, aki a második körben Sávolt Attilát is legyőzte. "Öt hete folyamatosan járom a versenyeket, kicsit elfáradtam az elmúlt napokban" - panaszkodott Roddick. "Nem vagyok benne biztos, hogy emiatt, de ma mindenképpen pocsékul játszottam. Nem láttam rendesen a labdát, Meligeni pedig jó napot fogott ki. Mikor kellett, akkor mindig előrukkolt egy remek ütéssel." "Ha olyan játékos ellen játszol, aki minden héten pályán van, mentálisan erősnek kell lenned. Azt hiszem, én ezt ma tökéletesen megvalósítottam" - értékelte győzelmét Meligeni, aki a chilei Riosszal meccsel a legjobb nyolc között.

Amennyiben Agassi megszerzi a győztesnek járó trófeát, az ötödik játékos lehet a világon, aki legalább hatszor győzni tudott egy adott viadalon. Nekünk, magyaroknak külön öröm, hogy ezen a listán megtaláljuk Taróczy Balázs nevét is, aki a hilversumi tornán diadalmaskodott hat alkalommal.

Illik megemlékezni még a harmadik helyen kiemelt Schalken búcsújáról, valamint Alex Corretja parádés győzelméről. A spanyol egészen ellenállhatatlan játékot mutatott be a szlovák Karol Kucera ellen, valósággal megsemmisítette ellenfelét. A 6:1, 6:1-es eredmény méltán jogosítja fel vérmes reményekre, mindenképpen a torna egyik esélyesének számít. "Nagyszerű eredményt értem el, elégedett vagyok a játékommal" - hangzottak Corretja szavai, aki hét megnyert mérkőzéssel szemben még egyszer sem szenvedett vereséget Kucerától.

Eredmények:
Montreal, 1,2 millió dollár összdíjazás, 3. forduló:
Hingis (svájci, 6.) - Fernandez (argentin) 6:4, 6:2
Schett (osztrák) - Clijsters (belga, 4.) 6:4, 6:4
Zuluaga (kolumbiai) - Ruano Pascual (spanyol) 6:3, 6:2
Dokic (jugoszláv, 3.) - Stevenson (amerikai) 1:6, 7:5, 6:1
Henin (belga, 5.) - Schiavone (olasz) 6:3, 7:6
Capriati (amerikai, 2.) - Szugijama (japán) 6:1, 7:5
Mauresmo (francia, 7.) - Granville (amerikai) 7:6, 7:6
Hantuchova (szlovák, 8.) - Coetzer (dél-afrikai) 6:1, 6:3

Indianapolis, 800 ezer dollár összdíjazás, 3. forduló:
Rusedski (brit, 14.) - Hewitt (ausztrál, 1.) 7:6, 6:4
Haas (német, 3.) - Kratochvil (svájci, 13.) 4:6, 7:5, 6:1
Verkerk (holland) - Henman (brit, 5.) mérkőzés nélkül
Grosjean (francia, 6.) - Kiefer (német) 7:6, 6:4
Schüttler (német, 9.) - Malisse (belga, 8.) 6:3, 6:2
Mantilla (spanyol) - Pavel (román, 11.) 2:6, 6:4, 6:1
Clement (francia, 15.) - Ancic (horvát) 6:3, 6:4
Di Pasquale (francia) - Santoro (francia, 16.) 7:6, 6:2

Washington, 800 ezer dollár összdíjazás, 3. forduló:
Agassi (amerikai, 1.) - Vahaly (amerikai) 6:1, 7:6
Meligeni (brazil, 16.) - Roddick (amerikai, 2.) 6:4, 6:4
Srichapan (thaiföldi, 14.) - Schalken (holland, 3.) 4:6, 6:2, 6:4
Corretja (spanyol, 4.) - Kucera (szlovák) 6:1, 6:1
Rios (chilei, 5.) - Golmard (francia) 6:3, 6:1
Blake (amerikai, 6.) - Coria (argentin) 6:3, 7:5
Enqvist (svéd, 7.) - Burgsmüller (német) 6:3, 7:5
Nieminen (finn, 8.) - A. Kim (amerikai) 0:6, 6:4, 6:3

Koncz Dávid