Vágólapra másolva!
A thaiföldi Paradorn Srichaphan nyerte a 480 ezer dollár összdíjazású Long Island-i férfitenisz-tornát, miután a fináléban 5:7, 6:2, 6:2 arányban legyőzte az Argentínából érkezett Juan Ignacio Chelát. Srichaphan pályafutása első tornagyőzelmét aratta, sikeréért 51 ezer dollárral lett kövérebb bankszámlája. Pete Sampras időközben bejelentette, még három évig játszik a profik között, a Roland Garroson viszont soha többet nem indul.
Forrás: EPA

Srichaphan bárkit megverhet, senki nem mehet ellene biztosra

Fotó: Epa


Ezúttal a Long Island-i viadalon kísérelt meg pályafutása során először tornagyőzelmet szerezni, s szépen, csendben menetelt el a fináléig. Az elődöntőben mondjuk szerencséje volt, Tommy Haas vállsérülése miatt nem állt ki ellene (a némettel kapcsolatos hír, hogy az egyik német napilap hasábjain azt nyilatkozta, ütőjét is alig bírja tartani, fájdalmai szinte elviselhetetlenek), így alaposan rápihenhetett a hetedik helyen kiemelt Chela elleni döntő ütközetre. Az argentin játékos a spanyol Alex Corretját gyűrte le a döntőbe jutásért, parázs csatára volt tehát kilátás.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Három magyar az Open főtábláján/sport/egyeni/tenisz/20020823kapros.htmlA világ legdrágább sporteseménye/sport/egyeni/tenisz/20020823erdekessegek.html

5:5-ig fej-fej mellett haladt a két játékos, Chela ekkor a mérkőzés során először (és utoljára) elvette Srichaphan adogatását, ezt követően pedig sajátját hozta, így elkönyvelhette az első játszma megnyerését. A második szett első négy játékát testvérisen elosztották a felek, ettől a pillanattól kezdve azonban a thaiföldi kezébe került az irányítás. Zsinórban négy játékot nyerve kiegyenlítette a játszmaarányt, rendkívül magabiztossá vált, ki nem kényszerített hibát csak elvétve ütött. Pillanatok alatt jutott a döntő szettben is 5:2-es előnyhöz, majd Chela kettős hibája után három mérkőzéslabdához. Az elsőt még elpackázta, a másodiknál azonban argentin ellenfele segítségére sietett: egy újabb kettős hibával a thaiföldi játékosnak adományozta a győzelmet, aki köszönte szépen és rögvest ünnepeltetni kezdte magát.

"Győzelmemet hazám és Ázsia népének ajánlom" - hangzottak a győztes szavai, aki a mérkőzés közben pólót is cserélt, vörös felsőt öltött magára. "A győzelem színe ez a thai emberek számára, különösképpen vasárnap" - mondta mosolyogva az öltözködés okát firtató kérdésre. "Eleinte túlságosan óvatosan játszottam, mindenképpen meg akartam ugyanis szerezni életem első tornagyőzelmét. Múlt héten, Washingtonban elmulasztottam a lehetőséget, most nem akartam hibázni" - tette hozzá zárásként.

Srichaphan legutóbbi 11 mérkőzéséből 10-et megnyert, bárkire veszélyes lehet a US Openen. Diadalával egyébként az első ázsiai játékos lett, aki az indiai Leander Paes 1998-as, newporti győzelme óta első helyet szerzett.

Pete Samprashttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36440A kiemeltek és az első kör párosítása/sport/egyeni/tenisz/20020823akiemeltek.html

Pete Sampras végre valahára észhez tért, legalábbis legnagyobb rajongói így reagáltak kedvencük legújabb bejelentésére. A 13 Grand Slam-győzelmével csúcstartó amerikai klasszis közölte, soha többet nem indul a Roland Garroson, mert "még egyszer nem akar olyan megalázó helyzetbe kerülni, mint idei katasztrofális szereplése után". A sajtótájékoztatón elmondta, hogy amennyiben nem jön közbe komolyabb sérülés, három évig még mindenképpen járni fogja a profitornákat, mert imádja a játékot. Ha azonban Wimbledonban nyerni tud, az eredményhirdetés után azonnal bejelenti visszavonulását.

Sampras a ma kezdődő, amerikai nyílt bajnokságon négyszer diadalmaskodott, az első fordulóban a spanyol Portasszal méri össze erejét.

Long Island, 480 ezer dollár összdíjazás, döntő:
Srichaphan (thaiföldi) - Chela (argentin, 7.) 5:7, 6:2, 6:2

Koncz Dávid