Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt a női négyesek 1000 méteres számának előfutamaival kezdődik Sevillában a 32. kajak-kenu vb, amelyen a magyarok a számok zömében éremre, sőt győzelemre esélyesek, s különleges nehézséget csak az okozhat, hogy mindenki őket akarja megverni.
Forrás: EPA
Kovács Katalintól sokat vár a magyar kapitány
Fotó: Epa


A mostani előjelek - tekintettel a tavalyi poznani vb tizenhat dobogós helyére (nyolc arany, négy ezüst, négy bronz), illetve a júniusi szegedi Eb csodás sorozatára (10, 7, 2) - felettébb sokat ígérőek. Olyannyira azok, hogy a sikersportág irányítói nem győzik óva inteni a túlzottan derülátókat: "tíz aranyat nyerni egyszer az életben lehet, csodák nem naponta történnek, így mindenki maradjon a realitásoknál, és legyen majd nagyon elégedett, mondjuk, hat-hét elsőséggel" - mondják a vezetők.

A magyar válogatott összetétele kifejezetten szerencsés, hiszen akadnak az elitben olyanok, akik már a kilencvenes évek második felében is rendre főszereplők voltak (Kolonics, Fehérvári, Hegedüs, Horváth, Storcz, de - ritka kivételként - Borhi Zsombor már 1994-ben világbajnokságot nyert), s jócskán vannak, akik legfeljebb akkoriban ültek, térdeltek először hajóba (főleg a lányok között). Vagyis megalapozottan kijelenthető: az Eb- és vb-sikerek közben alakul az athéni olimpiai csapat.

Kajak-kenuhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=17023

E tekintetben Angyal Zoltán, aki öt esztendeje dirigál eredményes szövetségi kapitányként, szűkszavúan csak annyit mondott: három olimpiai számban vár győzelmet versenyzőitől. Főleg a K-1 500 méter két sztárjától, Kovács Katalintól és Vereckei Ákostól, az olimpiai elsősége óta nem igazán villogó férfi kajak négyestől, valamint az örökifjú Kolonics Györgytől reméli a "minőségi elsőséget".

Maga a vb sok szempontból tartogat újdonságokat. Eddig az 1998-as szegedi és a tavalyi poznani vb vitte el pálmát 54-54 résztvevő országgal, Sevillában vélhetően megdől ez a rekord, mert a nemzetközi szövetség 16-18 "kis" országot hívott meg és lát vendégül, s ez a gesztus eleve 65-70-re növelheti a résztvevők nemzetek számát. A másik premier szombat délelőtt kilenc óra tíz perckor lesz: ekkor kerül sor a C-1 1000 m B döntőjére, azaz a 10-18. hely sorsának eldöntésére - ilyesmire sem volt eddig példa. Azért ezt a pluszt némi óvatossággal kezelik az illetékesek: a nem túl népszerű számokban (női K-4 és a C-4, mindhárom távon) őrzik a hagyományokat, és csak A döntőt bonyolítanak le.