Társoldalunk:

Hewitt ismét legyőzte Blake-et

A világelső ausztrál Lleyton Hewitt bebizonyította, hogy tavalyi sikerét nem csupán a véletlennek köszönhette az amerikai James Blake (26. a világranglistán) ellen, ezúttal nyugodt körülmények közepette is sikerült legyűrnie. Most is öt szettet játszottak, a torna eddigi legjobb mérkőzését láthattuk tőlük. Monica Seles (5.) megint szórakozott, Serena Williams (1.) egyik rajongóját pedig őrizetbe vették. Martina Navratilova eközben női- és vegyes párosban is továbblépett.


Forrás: EPA


Hewitt szerint élete egyik
legjobbját nyújtotta
Fotó: EPA
A tavalyi US Open legemlékezetesebb összecsapását az elsőszámú esélyes Lleyton Hewitt, s az ismeretlenség homályából akkortájt kitörni készülő James Blake vívta a második fordulóban. Nemcsak a játék miatt maradt emlékezetes az a párharc, hanem Hewitt viselkedése miatt is: a kontinensnyi országból érkezett teniszező nem tudta türtőztetni magát, folyamatosan kritizálta a vonalbírók tevékenységét, mígnem aztán egyikük eltávolítását is szükségesnek látta. Az illető történetesen színesbőrű volt, csakúgy, mint riválisa, Blake. Az egyik, számára elfogadhatatlan ítélet után megrohamozta a vezetőbíró székét, minősíthetetlen hangnemben követelte a vonalbíró lecserélését, s fennhangon azt kérdezte, vajon mi a hasonlóság közte és Blake között. Ez volt az a pillanat, mikor a jenkik örökre megutálták Hewittot, a magyar idő szerint tegnap este rendezett találkozón erről az ausztrál is meggyőződhetett: a sors szeszélye folytán ezúttal a harmadik fordulóban akadt össze Blake-kel, s ha azt mondjuk, hogy a közönség nem kifejezetten érte szorított, akkor finoman fogalmaztunk.

Ami a mérkőzést illeti, félelmetes teniszt mutattak be mindketten, káprázatos labdamenetek váltogatták egymást. Nem vitás, hogy a torna eddigi legjobb összecsapását produkálták, Blake mindent megpróbált, hogy visszavágjon Hewittnak a tavalyi zakóért. Az első játszmát hozta is tie-breakben, tombolt a publikum, meglepetésre áhítoztak a derék amerikaiak. Lelkesedésük aztán hamar lelohadt, Hewitt rögtön brékkel nyitotta a második szettet, előnyét meg is tartotta a játszma végéig. A harmadik szett is az ő sikerét hozta, majd a negyedikben is brékelőnye volt már, mikor Blake feltámadt: mindent egy lapra feltéve kezdte bombázni riválisa térfelét, a találkozó során először elvette Hewitt adogatását. A bravúrt még egyszer véghezvitte, így következhetett a döntő játszma, melyben a rutin győzedelmeskedett. Az ausztrál a hatodik játékban lebrékelte Blake-et, előnyére pedig vigyázott, mint a szeme fényére. A meccset egy ásszal zárta, három és fél óra elteltével mehettek az öltözőbe.

"Egészen elképesztő volt ilyen hangulatban teniszezni, mintha egy Davis Kupa-meccsen lettünk volna" - mondta Hewitt, majd sietve hozzátette, hogy belőle ezek a szituációk hozzák ki a legjobb produkciót. "Valahogy sikerült figyelmen kívül hagynom, hogy végig ellenem drukkoltak a nézők, s életem egyik legjobb játékával rukkoltam elő." A rettentő sok, 86 ki nem kényszerített hibát ütő Blake azzal magyarázta vereségét, hogy Grand Slam-versenyeken még nem gyűjtött elég tapasztalatot. "Csak a tapasztalatlanságom miatt kaptam ki" - magyarázta. "Nem sok ötszettes mérkőzést játszottam még, különösen nem a világ legjobbja ellen. Ma ennyire futotta erőmből."

Hewitt a cseh Jiri Novákkal (14.) találkozik a legjobb 16 között, aki a chilei Marcelo Rioson (22.) lépett túl. Mondjuk túlságosan nehéz dolga nem volt, ahogy azt már Riostól megszokhattuk, 0-2-es szetthátrányban, kilátástalan helyzetben feladta az ütközetet. Persze nem kizárt, hogy tényleg volt valami komolyabb baja, de tőle már többször láthattuk, hogy ehhez a nem kifejezetten sportszerű eszközhöz nyúlt, mikor nem ment neki a játék. Ő volt egyébként a kilencedik játékos, aki visszalépett, így új Grand Slam-rekord született: eddig nyolc volt a legtöbb mérkőzés, mely ily' csúfosan ért véget.

Annál jobban ment viszont Andre Agassinak (6.), ahogy azt a vegasitól már megszokhattuk az idei US Openen, ezúttal sem veszített játszmát. Sőt, gémet is alig, másfél óra alatt intézte el a paraguayi Ramon Delgadót (136.). Pedig a dél-amerikai elvette Agassi adogatását, mikor az a mérkőzésért szervált, kiesését azonban csak néhány perccel tudta elodázni. "Játékom minden elemével elégedett vagyok, jól mozogtam, adogattam, támadtam, egy szóval remekül ment ma" - összegzett Agassi. A következő kanyarban nem biztos, hogy ilyen könnyű dolga lesz, a Moya-verő Jan-Michael Gambill (57.) vár rá, aki az argentin Gaston Gaudióval (21.) törölte fel a pályát: mindösszesen két játékot veszített.

Továbblépett a svájci Roder Federer (13.) is, a belga Xavier Malisse-t (19.) verte. Pedig mostanság nem igazán ment neki a játék, de lehet, éppen most alakít majd nagyot. Wayne Ferreira (39.) Costa után egy újabb spanyolt, Tommy Robredót (32.) is elbúcsúztatta, különösebben még csak meg sem izzadt: sima háromban ment tovább. A Sávolt Attilát is legyőző Mirnyijnek (34.) négy szett kellett a továbbjutáshoz, a szenvedő alany a szlovák Dominik Hrbaty (52.) volt.

A hölgyeknél a legnagyobb szenzációt nem a pályán zajló események, hanem egy letartóztatás okozta. A hatóságok őrizetbe vették a 34 esztendős német Albrecht Stromeyert, akit azzal vádolnak, hogy huzamosabb ideje kémkedik a világelső Serena Williams után.

Stromeyer egy kerítés mögé lopódzva leste ki a fiatalabbik Williams-nővér szombati edzését, akinek ez már több volt a soknál, értesítette a rendőrséget. Korábban is akadtak már gondjai a német fiatalemberrel, Wimbledonban is botrányt kavart. Akkor kijelentette, hogy egyszerűen imádja Serenát, s a közelében kíván tartózkodni, amikor csak lehet. Ennek a májusi római tornán is tanújelét adta, a rendőrség azonban első próbálkozása alkalmával kiutasította az olasz fővárosból. Két hónappal korábban egy arizonai hotelbe csörtetett be, s Williams szobája után kérdezősködött. Mikor finoman közölték vele, hogy az információ nem publikus, dühében vetkőzésbe kezdett, csak a kiérkező rendőri egységek tudták megfékezni tombolását.

Békésebb vizekre evezve érdemes szólni az amerikai Monica Selesről, aki hihetetlen bravúrt vitt véghez. 6:1, 5:1-re vezetett a selejtezőből érkezett koreai Cso ellen, mikor elkezdett fölényeskedni s dekoncentráltan játszani. Ennek következtében 7:5-re elbukta a második szettet, így egy harmadikat is játszania kellett. Az ő fizikumát figyelembe véve ez nem elhanyagolható szempont, különösen, hogy a következő fordulóban Martina Hingisszel (8.) fog találkozni. A svájci most már valóban egyre jobb formában üt, két játszmában lépett túl Amanda Coetzeren (33.). Párosban is versenyben van még, Anna Kurnyikovával alkotott egységük simán vette a második akadályt.

Venus Williams (2.) ezúttal sem vacakolt sokat, 41 perc alatt végezte ki a német Martina Müllert (77.). Három forduló alatt csupán csak hat játékot veszített... Az amerikai Amy Frazier (73.) Ai Szugijama után újabb kiemelttel tette szegényebbé a mezőnyt, a bolgár Maleevát (17.) verte három játszmában. Pedig a másodikban nem kisebb tettet vitt véghez, mint hogy egymás után négy kettős hibát ütött. Ezen a szinten ez azért kicsit sok, más kérdés, hogy ezúttal így is győzni tudott.

Végezetül szóljunk az egyéniben és párosban összesen 13 US Open-győzelemmel büszkélkedő Martina Navratilováról, aki újabb Grand Slam-diadalra tör. Az üzbég Iroda Tuljaganova oldalán bejutott a női páros második fordulójába, s vegyes párosban sem tétlenkedett: az indiai Leander Paesszel állt össze, s kezdésként mindjárt az első helyen kiemelt Stubbs, Woodforde duót verték. Minimum ígéretes rajtnak nevezhetjük mindezt, az amerikai közönség roppant hálás lenne, ha egykori kedvencük éppen New Yorkban aratna újabb tornagyőzelmet.

Férfi párosban véget ért a "furcsa páros" menetelése, kikapott a Hadad, Kuresi egység. Pedig a maga nemében kuriózumnak számít társulásuk, elvégre egy zsidó és muszlim egymás mellett szereplése nem mondható éppen megszokott dolognak. A januári Australian Openen újra próbálkozhatnak, most Black és Ullyett találtatott erősebbnek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK