Társoldalunk:

Csak a nők szereztek aranyérmet Sevillában

Magyar győzelemmel kezdődtek a sevillai kajak-kenu vb-n a 200 m-es döntők: aranyérmes lett a Janics Natasa, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Paksy Timea négyes.

A legrövidebb távú vetélkedések nyitánya már-már a papírformát igazolta, hiszen a magyar nők ezen a vb-n eddig mindössze egyszer, az 1000 négyesben találtak legyőzőre. Már féltávnál az élen haladtak Fábiánné Rozsnyói Katalin tanitványai, s a végén - a sprintszámban nem lehet nagyobb különbséget várni - 167 ezreddel bizonyultak jobbnak a spanyoloknál, a németek viszont már messze (1.374 mp-cel) lemaradva követték őket.

Érdekesség: a kvartett címvédőként remekelt, de a tavalyi győztesek (Dékány, Fazekas, Viski, Kovács) nincsenek az ismétlők között. Ez is a magyar női kajakozás hihetetlen erejét, széles bázisát mutatja. Egyáltalán nem mellesleg: Szabó Szilvia és Bóta Kinga negyedik sevillai aranyát gyüjtötte be!

Az orosz Opaljevnek alig több, mint 39 mp-re és 49 igencsak hatásos lapátolásra volt szüksége a kenusok versengésében a második vb-győzelméhez. A kajakos Fehérvári Vince csapásszáma 89 volt a hatalmas sprint közben, de ezt nem kísérte hasonló szerencse, csak 6. lett. Jellemző a centiken eldőlő összecsapás szoros kimenetelére, hogy a magyarok korábbi hatszoros világbajnoka a győztes német Rauhétól 786, bronzot szerző litván riválisától mindössze 260 ezermásodperccel maradt le. Az egyetlen magyar B-döntős, a kenus Malomsoki Sáándor nyerte futamát, így az összesítésben a 10. hely az övé.

Csupa dobogóközeli helyezés után a férfi kajaknégyes (Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedüs Róbert) bronzérmet érő lapátolásával ért véget a vb. Ez volt a magyarok 11. érmes produkciója! A befejezés méltó volt az egész, felettébb színvonalas világbajnoksághoz, hiszen a spanyolok  és a szlovákok között a célfotó sem tudott dönteni, s holtversenyt hírdettek ki. A két éllovas után következett a magyar egység. 

Előttük mintha átok ült volna a csapaton: sorban egymás után a kajakosok közül Janics Natasa, a Fehérvári, Hegedüs és a Kovács K., Paksy duó, valamint a Kolonics, Malomsoki, Vasali, Iván kenus kvartett maradt le épphogy a harmadik helyről. Fehérváriéknak és Kovács Katalinéknak mindössze egyetlen tized hiányzott az éremhez. A Malomsoki, Vasali kenupáros is dobogóra tört, de féltávnál megbillent a hajójuk, s ők végül ötödikek lettek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK