Vágólapra másolva!
Andre Agassi (6. a világranglistán) Lleyton Hewittal (1.) fog megmérkőzni az amerikai nyílt teniszbajnokságon a döntőbe jutásért, miután mindkét játékos négy szettben abszolválta a negyeddöntőt. A hölgyeknél némi meglepetésre nem az első négy kiemelt jutott elődöntőbe, a kakukktojás Amelie Mauresmo (9.), aki Jennifer Capriatit (3.) verte nagy csatában. Párosban elbúcsúzott Anna Kurnyikova és Martina Navratilova is, továbbá egyetlen juniorunk számára is véget ért az egyéni verseny.
EPA
Legutóbb Hewitt két szettben verte Agassit
Fotó: EPA


Hewittnak a világranglista 20. helyén tanyázó, marokkói el-Ajnaui jutott ellenfélül, akit normál körülmények közepette egy kézlegyintéssel elintéztünk volna, mondván, biztos képtelen lesz megnehezíteni a világelső dolgát. Igen ám, de itt mégiscsak egy Grand Slam-negyeddöntőről volt szó, ahol már nincsenek könnyű riválisok.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Becker bekerülhet a Davis Kupa-csapatba/sport/egyeni/tenisz/20020904becker.html

Hewitt ennek ellenére álomszerűen kezdett, az első játszmában tudása legjavát nyújtotta. Nem ismert elveszett labdát, mindenhova odaért, s az összes játékban győzelemre törekedett. Ennek a mentalitásnak meg is lett a gyümölcse, háromszor vette el a marokkói adogatását, míg a sajátjainál szemernyi gondja sem akadt: Ajnaui fogadóként egyetlen labdamenetet sem tudott nyerni! Szinte hihetetlen, de a 25 perc alatt lezavart szett alatt Hewitt egyetlen ki nem kényszerített hibát vétett, nagyon összeszedettnek tűnt.

Aztán a második játszmában elkezdett könnyelműsködni az auszi, nem koncentrált eléggé. Nem állt oda úgy a labdákhoz, mint addig, szaporodni kezdtek ki nem kényszerített hibái is. A marokkói ráérzett, hogy itt talán még valami keresnivalója is lehet, s hatalmas tenyereseivel nem egyszer az irányítást is átvette. Várható volt, hogy előbb-utóbb lebrékeli az ausztrált, így is történt: 5:4-nél adogathatott a szettért, Hewitt azonban összekapta magát, s egyenlített. Végül rövidítésben döntötték el a játszma sorsát, melyben el-Ajnaui szettlabdát is elpackázott. Hewitt egy fantasztikus fonák elütéssel söpörte be a tie-breaket, s ekkor hallhattuk tőle úgy igazándiból először védjeggyé vált "come on" kiáltását.

Úgy tűnt, a megroggyant marokkói ellen gyerekjáték lesz befejezni a mérkőzést, Hewitt azonban továbbra is sokat hibázott. A nyolcadik játékban három brékpontja is volt ellenfelének, akkor még hárította mindet, 5:4-es hátrányban aztán kettőshibát ütött el-Ajnaui játszmalabdájánál, így túlóráznia kellett. Ettől végleg észhez tért, 6:2-vel fejezte be az összecsapást.

Lleyton Hewitthttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=46430

"2-0-nál azt hittem, már kezemben van a meccs, s hogy innen nem tud el-Ajnaui visszakapaszkodni" - mondta Hewitt. "Az első szettben parádésan játszottam, szervám kifogástalan volt, ezt követően azonban kicsit visszaestem. De nincsen semmi probléma, érzek magamban annyi erőt, hogy újra megnyerjem a US Opent, számtalan önbizalomnövelő találkozót nyertem ebben az évben."

EPA
Agassi harmadszor nyerne Flushing Meadowsban
Fotó: EPA


A tie-breakben 4:1-re, majd 6:3-ra is vezetett a fehérorosz, Agassi innen még visszakapaszkodott 6:5-re. Mirnyij aztán előhúzott a tarsolyából egy 210 km/h-s sebességgel repesztő szervát, mellyel Agassi nem tudott mit kezdeni, így elkönyvelhette az első játszmavesztését az idei US Openen.

A második szettben pontosabbnak tűnt a hazai kedvenc játéka, egyszer elvéve Mirnyij adogatását, kiegyenlített. A harmadik játszma elején mindkét játékos prezentált egy bréket, majd Agassinak 5:5-nél sikerült ez újra. Innen már nem okozott gondot számára befejezni a szettet, így következhetett a negyedik felvonás. Ez már sima volt, Agassi 6:3-ra nyerte, így készülődhet Hewitt ellen. Egymás elleni mérlegüket tekintve az ausztrál 4-2-re vezet, s utolsó három találkozójukat is ő nyerte. Legutóbb a cincinnati Mester-versenyen találkoztak, Hewitt 7:5, 6:3-ra diadalmaskodott. "Nagyot kellett játszanom ma, mert Mirnyij remekül adogatott s röptéje is sokáig kifogástalan volt. Rutinom aztán kisegített a nehéz helyzetekből, s most már teljes erőmmel a Hewitt elleni találkozóra készülök. Fűt a visszavágás vágya" - hangzottak Agassi szavai.

Ki a legszebb teniszezőnő?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29744Dokic nem lesz brit állampolgár/sport/egyeni/tenisz/20020827dokic.html

A hölgyeknél Serena Williams (1.) és Lindsay Davenport (10.) után Venus Williams (2.) és Amelie Mauresmo (10.) biztosította helyét a legjobb négy között. Mauresmo továbbjutása mindenképpen meglepetés, hiszen a világranglista harmadik helyezettjét, Jennifer Capriatit verte meg három játszmában. Az elsőt 6:4-re bukta el, s a második sem neki állt, 6:5-nél a mérkőzésért adogatott ellenfele. Végül rövidítés döntött, melyet a francia nyert meg, csakúgy, mint a harmadik szettet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy meglehetősen gyenge színvonalú találkozót játszottak, rengeteg volt a hiba mindkét oldalon.

Mauresmo az idősebbik Williams-nővérrel, Venusszal küzdhet meg a döntőbe jutásért, miután a második helyen kiemelt amerikai simán, 57 perc alatt intézte el Monica Selest (5.). Nyomát sem lehetett rajta látni a Chanda Rubin ellen bemutatott bizonytalanságnak, bárhonnan képes volt bevágni egy nyerő ütést. Seles nem tudta vele tartani a lépést, így sima vereséget szenvedett. "Mauresmo roppant gyors játékos, erőteljes teniszt játszik" - így Venus. "Remek szezont produkál idén, Wimbledonban is elődöntős volt, vigyáznom kell vele. Ami a mai meccset illeti, nem hiszem, hogy Monica legjobb formáját nyújtotta volna, de boldog vagyok, hogy tettem egy újabb lépést előre." Apró kiegészítés a történtekhez, hogy Seles olyannyira nem nyújtotta legjobbját, hogy az első szettben egyetlen pontot tudott nyerni fogadóként.

Becker a Hírességek Csarnokába kerülhet/sport/egyeni/tenisz/20020829becker.htmlRafter szerint leáldozott Sampras csillaga/sport/egyeni/tenisz/20020831rafter.html

Az amerikai nézők nagy bánatára női párosban is véget ért a veterán Martina Navratilova versenye, az üzbég Tuljaganova oldalán kétszettes vereséget szenvedtek a hatodik helyen kiemelt Gyementyijeva, Husarova orosz, szlovák duótól. Anna Kurnyikova sem most fogja megszerezni pályafutása harmadik Grand Slam-trófeáját, miután Martina Hingisszel párban nem találták az ellenszert a második helyre rangsorolt Ruano Pascual, Suarez spanyol, argentin kettős játéka ellen.

Babos Zsuzsanna számára is befejeződött az egyéni verseny, túl nagy falatnak bizonyult számára az első helyen kiemelt cseh Strycova. 6:3, 6:4-es vereséget szenvedett, párosban azonban még javíthat.