Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Kreml Kongresszusi Palotájában vasárnap indulnak a sakkórák az Oroszország-Világválogatott tíztáblás, schveningeni rendszerű rapid viadalon. A világválogatottban első számú nagymesterünk, Lékó Péter, és a női világranglistát vezető Polgár Judit is szerepel. Korábban a szovjet sakkozás kitűnőségei kétszer viaskodtak a világválogatott legjobbjaival. Belgrád 1970-ben rendezte meg az "évszázad mérkőzését", a szovjet együttes 20,5-19,5-re nyert. A visszavágóra 14 évet kellett várni, Londonban kétpontos szovjet siker született. A moszkvai mérkőzés esélyese a Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik vezette orosz csapat, de a világválogatott Viswanathan Anand, Ruszlan Ponomarjov és Lékó Péter vezérletével okozhat meglepetést is.

Nagyszerű sakkcsemegének ígérkezik a centenáriumi rapid, tíztáblás csapattalálkozó, ahol a Garri Kaszparov vezette orosz együttes a világválogatottal méri össze erejét. A jelenlegi világranglistán előkelő helyet elfoglaló nagymesterek közül csak a negyedik angol Michael Adams, és az ötödik bolgár Veszelin Topalov marad távol. Sajnálatos, hogy velük a rendezők nem találták meg a közös nevezőt, Adams inkább a pihenést választotta, míg Topalov anyagi követeléseit nem teljesítették.

Vasárnaptól négy napon keresztül a Kreml Kongresszusi Palotájában igazi szupersztárok viadalát láthatjuk. A szerencsés moszkvaiak a helyszínen csodálhatják a világ legjobbjainak mérkőzését, amelyet rapid tempóban vívnak. A sakkrajongók népes tábora pedig az interneten keresztül élőben izgulhatnak kedvenceikért. Két világbajnok is a "küzdőtéren", az Einstein csoport rangelsője, Vlagyimir Kramnyik, és a FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov. A két csapatban négyen viselték korábban a világbajnoki koronát, Anatolij Karpov, Garri Kaszparov, Alekszander Halifman és Viswanathan Anand. A világválogatottban a rangsorban Élő-pontszámát tekintve a harmadik Lékó Péter, aki jövőre játssza világbajnoki döntőjét Kramnyikkal szemben.

A londoni 1984-es, kétpontos szovjet győzelmet hozó mérkőzés résztvevői közül csak Garri Kaszparov és Anatolij Karpov tagja az orosz válogatottnak. Az élmezőny sokat fiatalodott, a belgrádi "évszázad mérkőzésén" a szovjet csapat átlagéletkora 43 év volt, míg a világválogatotté 38,1. Londonban már egy nagy generáció nem ülhetett sakkasztalhoz, az örök második Paul Keresz 1975-ben meghalt, Tigran Petroszjan már súlyos beteg volt. A második meccsen a szovjet együttes átlagéletkora 36,1, míg a világválogatotté 34,2 év. Az Élő-pontszámok észrevehető inflálódását jól mutatja, hogy Londonban a szovjet együttes tagjainak Élő-pontjainak átlaga 2594,6, míg a világválogatotté 2593,3 pont volt, Moszkvában a szovjet tízfős csapaté 2716,6, a világválogatotté 2699,5 pont. A csapatok sokat fiatalodtak, a szovjet együttes átlagéletkora 31,5, a világválogatotté 28,3 év.

A moszkvai mérkőzés doyenje az 51 éves Anatolij Karpov, a világválogatottban a legidősebb a tartalék grúz Zurab Azmaiparasvili 42 évével. A viadal legfiatalabb résztvevője az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, 15 évesen kapott bizalmat. A FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az orosz Alekszander Griscsuk októberben tölti be 19. életévét. Griscsuk két éve olimpiai aranyéremmel ünnepelhetett. Lékó Péter Moszkvában az összecsapás első napján ünnepli 23. születésnapját, meglephetné magát egy jó kezdéssel.

Az Élő-pontszámok sorrendjében a válogatottak összeállítása:
Oroszország:
Garri Kaszparov (2838, 1, 1963)
Vlagyimir Kramnyik (2807, 2, 1975)
Jevgenyij Barejev (2726, 7, 1966)
Alekszander Morozevics (2716, 9, 1977)
Alekszander Griscsuk (2702, 12, 1983)
Peter Szvidler (2690, 14, 1976)
Alekszander Halifman (2690, 15, 1966)
Anatolij Karpov (2687, 17, 1951)
Alekszej Drejev (2676, 22, 1969)
Alekszander Motyilev (2634, 53, 1979)

Vadim Zvjagincev (2673, 25, 1976)
Szergej Rublevszkij (2658, 34, 1974)

Világválogatott:
Viswanathan Anand (indiai, 2755, 3, 1969)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2743, 6, 1983)
Lékó Péter (magyar, 2722, 8, 1979)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2711, 10, 1969)
Borisz Gelfand (izraeli, 2710, 11, 1968)
Alekszej Shirov (spanyol, 2697, 13, 1972)
Nigel Short (angol, 2682, 18, 1965)
Polgár Judit (magyar, 2681, 19, 1976)
Ilia Szmirin (izraeli, 2676, 21, 1968)
Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2618, 74, 1987)

Vlagyimir Akopjan (örmény, 2689, 16, 1971)
Zurab Azmaiparasvili (grúz, 2676, 23, 1960)

A szupernagymesterek számtalan rapid tornán összemérték már erejüket. A monacói Amber versenyeken, a frankfurti viadalokon rengeteget csatáztak egymással. A tavalyi cannes-i Grand Prix-et Garri Kaszparov nyerte, a dubai FIDE Grand Prix tornán Lékó Péter győzött, a moszkvai versenyen Kaszparov a döntőben Radzsabovot győzte le. A kieséses rendszerű világbajnokságokon a döntetlennel végződött mini páros mérkőzéseken a továbbjutást rapid meccseken döntötték el, igazán drámai összecsapásokat láttunk, amikor az idő szorításában még a legnagyobbak is hibáztak. Az orosz válogatottban a három nagy sztár, Kaszparov, Kramnyik és Karpov mellett olimpiai bajnokok játszanak. Kisebb meglepetést csak az okozott, hogy az alapcsapat tagja Motyilev, míg a tapasztaltabb Zvjagincev és Rublevszkij csak a cserepadon ül. A moszkvai mérkőzésre a csapat edzőtáborban készült, nem maradhatott ki a focizás sem, Szvidler lábát törte. A hírek szerint azonban a kétszeres olimpiai bajnok, a legutolsó világbajnokság elődöntőse gipszben is játszani fog. A bledi sakkolimpián Kaszparov két kihagyott olimpia után ismét első táblás lesz, Barejev, Morozevics, Halifman, Szvidler és Griscsuk alkotja még a címvédő együttest. Kaszparov szeptember 1-én Elisztába, a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosába látogatott, ahol többek között tárgyalt Kirszan Iljumzsnovval, a FIDE és a köztársaság elnökével. Oly sok viharos esztendő után teljes a béke Kaszparov és az elnök között.

A világválogatottban az indiai Anand kulcsember lehet, ha a "villámkezű" Vishy jó formában szerepel, az jótékony hatással lehet a társakra is. Anand hosszas hullámvölgyből már kifelé bandukol, Prágában megnyerte az Eurotel tornát. Az indiai nagymester Kaszparovval szemben korántsem játszott eddig eredményesen, a 27 rapid partiból tizet vesztett el, négyet nyert. Kramnyikkal már kedvező a mérlege, a 33 partiból ötöt megnyert, hármat elvesztett. A csapat tagjai rutinos, sok nagy csatában edződött szupernagymesterek. Az ukrán Ivancsuk, az izraeli Gelfand korábban tagja volt olimpiai aranyérmes szovjet csapatnak. Ponomarjov minden idők legfiatalabb világbajnoka, Short 1993-ban Kaszparovval világbajnoki döntőt játszhatott.

Lékó Péter dortmundi nagy sikere után egyhónapos pihenést engedélyezett magának, sakkra éhesen már megkezdte a felkészülést a bledi sakkolimpiára, s természetesen optimistán várjuk moszkvai szereplését. Érdekes, hogy első számú nagymesterünk Kaszparovval csak két rapid partiban viaskodott, egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhetett el. Kramnyikkal 17 játszmában csapott össze, az orosz világbajnok 4-3-ra vezet 10 döntetlen mellett. A női ranglistát vezető Polgár Judit az esztendő első felében alig szerepelt versenyen, a moszkvai rapid Grand Prix tornán balszerencsésen kapott ki Griscsuktól. Aligha kell attól félnie, hogy a szovjet csapat tagjai olyan passzív megnyitásokat játszanak majd, mint ezt tette a lengyel Macieja. A szicíliai védelmű állásokban sokkal jobban érzi magát, a bonyodalmak bátor vállalása miatt mindenki számára veszélyes ellenfél. Judit az ex-világbajnok Kaszparovval szemben eddig három rapid partit vívott, kettőt vesztett, egyet elremizett. Kramnyikkal tízszer találkozott, öt vereséget szenvedett, ötször remizett.

Szombaton este tartják meg a kapitányi értekezletet és a sorsolást. A mérkőzés főbírója, a holland Geurt Gijssen minden részletre kiterjedően kidolgozta a viadal szabályait. A rapid tempójú játszmákban a nagymesterek 25-25 perc gondolkodási időt kapnak és + 10 másodpercet lépésenként. A játszmákat a versenybírók írják, a sakkozók döntetlen igény esetén (lépésismétlés, háromszori tükörkép) igénybe vehetik a játszmalapot. Az esetleges időtúllépést a bíróknak kell megállapítani. Gijssen úr a schveningeni rendszerű viadalra tízféle beosztást készített elő, az egyes fordulók sorrendjét a szombati sorsolás dönti el, illetve a színelosztást is eldönti, hogy melyik csapat kapja az A, melyik a B megjelölést. Vasárnap az ünnepélyes megnyitó után két fordulót rendeznek, majd hétfőn és kedden három-három játszmát kell lejátszani, szerdán a két utolsó fordulóval fejeződik be a centenáriumi csapattalálkozó. Mindkét csapat három legeredményesebb játékosát is jutalmazzák, minimum hét partit játszani kell, a magasabb százalék dönt. Holtverseny esetén a játszmaszámot veszik figyelembe, újabb egyenlőség esetén az ellenfelek Élő-pontszámának átlagát számolják.

Verőci Zsuzsa