Vágólapra másolva!
Zsinórban negyedszer kerül majd a Williams név az amerikai nyílt teniszbajnokságon a női egyes győztesének járó trófeára, miután az elődöntőben előbb Venus (2. a világranglistán) kerekedett felül nagy csatában Amelie Mauresmón (9.), majd a világelső Serena győzte le a vártnál kicsit nehezebben Lindsay Davenportot (10.). Az idei négy Grand Slam-finálé közül ez lesz a harmadik alkalom, hogy a két testvér egymás között dönti el az első hely sorsát.

Amit a Williams-nővérek a tenisz világában művelnek, arra lassan már nem találni szavakat. Ha ők ketten valahol elindulnak, isteni csodának kell ahhoz történnie, hogy ne ők játsszák a finálét. Akkora erőfölénnyel rendelkeznek a mezőny többi tagjához képest, hogy már az is meglepetésnek számít, ha valaki képes megszorítani őket. Vegyük például a fiatalabbik Williamst, Serenát: idei Grand Slam-mérlege egészen imponáló, egyetlen mérkőzést sem bukott el. Nyerni tudott a Roland Garroson és Wimbledonban, s erre immáron minden esélye megvan a US Openen is. Az összkép akár még parádésabb lehetne, ha az év első Grand Slam-viadalától, az Australian Opentől nem marad távol. Panaszra persze így sincs szemernyi oka sem.

Megszorítani eleddig kizárólag 22 esztendős nővére, Venus tudta, aki zsinórban harmadszor került be az amerikai nyílt bajnokság döntőjébe, nem mellesleg pedig a legutóbbi két versenyt is ő nyerte. Az idei viadalnak is úgy vágott neki, hogy kettejük közül ő számított esélyesebbnek, húga ugyanis apróbb sérüléssel bajlódott, a montreali tornán (két héttel a US Open előtt) az első labdamenet lejátszása előtt be is jelentette visszalépését. A publikum kifütyülte, de utólag biztosan nem bánja döntését: ellenállhatatlan játékkal menetelt az elődöntőig, nem hogy játszmát, játékot is alig veszített. Egészen pontosan 14-et, ami öt mérkőzésen egészen parádés teljesítménynek számít.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A tegnapi elődöntőkben előbb Venus lépett pályára, akit a negyeddöntőben Jennifer Capriatit elkalapáló, francia Amelie Mauresmo kísérelt meg legyűrni. Pályafutása során először, az elődöntőig ugyanis négy alkalommal találkoztak, s mindannyiszor az idősebbik Williams diadalmaskodott. Most is, de azért ez korántsem volt sétagalopp.

Mauresmo már a mérkőzés első játékában bréklabdához jutott Venus adogatásánál, meglepően agresszíven kezdett. Az első adandó alkalommal felnyomult a hálóhoz, látszott, hogy erre próbálja majd játékát építeni. Venus aztán bevágott egy-két bombaerős első adogatást, a brékből így nem lett semmi. 3:3-ig semmi különös nem történt, Mauresmo tartotta a lépést Venusszal, aki a megszokottnál kicsit többet hibázott, csakúgy, mint a nyolc közé jutásért Chanda Rubin ellen. Akkor alaposan meglegyintette a kiesés szele, tanult is hibájából: Monica Seles ellen egyetlen labdamenetben sem kegyelmezett. Mauresmo ellen újra előkerültek a hibák, újabb bréklabdákat kellett hárítania. Szám szerint kettőt, ismét szervái segítettek rajta.

Ki a legszebb teniszezőnő?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29744

Ahogy az lenni szokott, az elszalasztott lehetőségek megbosszulták magukat, Mauresmo semmi negyvennel kezdte következő adogatójátékát. Egyenlőre még valahogy visszatornázta magát, ezt követően azonban kettős hibával bukta el szerváját, Venus pedig van akkora klasszis, hogy az ilyen szituációkat jól oldja meg: simán hozta adogatását, s besöpörte 6:3-mal a szettet. Játéka ugyan kissé bizonytalannak tűnt, de francia ellenfele segítségére sietett hibáival a fontos szituációkban.

A második játszmában 2:2-ig békésen csordogáltak az események, majd Venus egy parádés ritörnnel bréklabdához jutott. Egy, még az előzőnél is lenyűgözőbb adogatásfogadással vette el végül Mauresmo adogatását, az előnnyel azonban nem tudott élni. Két kettőshiba és egy gyatra fonák után a francia visszajött a szettbe, ettől kedve is megjött a játékhoz, remekül kezdett teniszezni. Egy újabb brékkel már 5:3-ra vezetett, mikor megremegett a keze, s hagyta Venust kiegyenlíteni. Az amerikait ekkor ápolni is kellett, tenyerén egy vízhólyag éktelenkedett. A játékban különösebben nem zavarta, inkább gondolatait kívánta kicsit összeszedni.

Dokic nem lesz brit állampolgár/sport/egyeni/tenisz/20020827dokic.html

A pihenőből Mauresmo jött ki jobban, 5:5 után zsinórban két játékot nyert, Venus vonalon túl landoló tenyerese után elkönyvelhette, hogy harmadik szett következhet. Ebben rögtön hullámvölgybe került, 0:2-vel kezdett, igaz, ebben szerepet játszott két kritikus vonalbírói ítélet is. Hamar összekapta magát, kiegyenlített, ezt követően azonban megint szétesett: három bréklabdához jutott Venus, kettőt ásszal hárított, majd a harmadiknál kettőshibát vétett. 5:4-nél a mérkőzés megnyeréséért adogathatott az idősebbik Williams, de megremegett a keze neki is. Ezúttal a francia jutott három bréklabdához, egyikkel sem tudott azonban élni. Venus bevágott három első szervát (egy ász), így kiegyenlített, majd két újabbal a győzelmet is bekasszírozta. Játéka azonban korántsem volt meggyőző, akár fordított eredmény is születhetett volna. Ezt mi sem példázza jobban, mint hogy mindkét játékos 92 labdamenetet nyert meg.

"Boldog vagyok, hogy újra döntőt játszhatok" - préselte ki magából a szavakat Venus, majd a továbbiakban is igen szűkszavúnak bizonyult. "Biztos vagyok benne, hogy a döntőben jobban játszom majd, ma valahogy nem igazán sikerült semmi."

Serena Williams valamivel jobb játékkal jutott a fináléba, de neki is meggyűlt a baja Lindsay Davenporttal. No nem az első játszmában, az végtelenül sima volt. Pazar tenyeresekkel villámgyorsan 3:0-ás előnyt harcolt ki magának, úgy tűnt, nem ismétlődnek meg a tavalyi elődöntőben történtek. Akkor igen szoros kis derbit vívtak ők ketten, döntő szett 7:5-re tudott csak nyerni az ifjabbik Williams-lány.

Az első játszma derekára kiegyenlítetté vált a játék, de Davenportnak esélye sem volt rá, hogy elvegye Serena adogatását, 6:3-mas Williams-győzelemmel zárult a szett. Hihetetlen adat, de Davenport egyetlen nyerő ütést sem tudott a meccs ezen fázisában ütni.

Becker bekerülhet a Davis-kupa csapatba/sport/egyeni/tenisz/20020904becker.html

A másodikat aztán mindjárt így kezdte, mégis első két adogatójátékában is bréklabdát kellett hárítania. Sikerrel tette, így 3:2-es vezetéséig minden úgy ment, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva. Ekkor a találkozó során először neki nyílt lehetősége arra, hogy elvegye Serena szerváját, harmadik próbálkozásra sikerrel is járt. Nem játszott jól Williams, 5:2-re lépett meg Davenport.

Innentől azonban nem termett babér számára, Serena ritmust váltott, s keményen koncentrált minden labdamenetre, felzárkózott 5:4-re. Sorsdöntő játékot játszottak ekkor, Serena adogatásánál három szettlabdája is volt Davenportnak, egyiket sem tudta azonban értékesíteni: három bivalyerős első szervát kapott. Nem tudta feldolgozni, hogy óriási lehetőséget szalasztott el, a következő két játékban szinte pályán sem volt. Serena tulajdonképpen megérdemelten nyert 7:5-re, mert a fontos szituációkban nem hibázott.

"Mindennél jobban akartam ezt a győzelmet" - jelentette ki Serena az interjúszobában. "Három éve volt már, hogy utoljára nyertem itt, most ismételni szeretnék. Imádom a New York-i hangulatot, a közönséget, mindent. De legfőbbképpen nyerni szeretek. Tavaly megmondtam, meg kell nyernem a Roland Garrost, Wimbledont és a US Opent. Kettő már megvan, meglátjuk, összejön-e a harmadik is."

Canas helyett Chela az argentin DK-csapatban/sport/egyeni/tenisz/20020906canas.htmlCsere a francia Davis-kupa csapatban/sport/egyeni/tenisz/20020905csere.html

A látottak és az idei Grand Slam-döntők eredményei alapján mindenképpen őt tekinthetjük a döntő esélyesének, de ne feledkezzünk el arról, hogy Richard apuka még megkeverheti a lapokat... Kettejük csatájának nyertese lesz egyébként a jövő heti világranglista vezetője, ez nagy erőt ad Venusnak: "Remek érzés lenne újra a ranglista élén állni, mindent megteszek majd, hogy így is legyen" - mondta.

Pályafutásuk során tizedszer fognak egyébként összecsapni, Venus minimális előnnyel, 5-4-re vezet eddig. Serena most egyenlíthet. A Flushing Meadows-i finálé lesz az ötödik női Grand Slam-végjáték, amelyet testvérek vívnak, a Williams-nővéreket csak az angol Maud és Lillian Watson előzte meg. Több mint egy évszázaddal...

Venus és Serena Williams korábbi mérkőzései:
1998: Australian Open (kemény pálya, 2. forduló), 7:6, 6:1, Venus-győzelem
1998: Róma (salak, negyeddöntő), 6:4, 6:2, Venus
1999: Key Biscayne (kemény, döntő), 6:1, 4:6, 6:4, Venus
1999: Grand Slam Kupa (kemény, döntő), 6:1, 3:6, 6:3, Serena
2000: Wimbledon (fű, elődöntő), 6:2, 7:6, Venus
2001: US Open (kemény, döntő), 6:2, 6:4, Venus
2002: Miami (kemény, elődöntő), 6:2, 6:2, Serena
2002: Párizs (salak, döntő), 7:5, 6:3, Serena
2002: Wimbledon (fű, döntő), 7:6, 6:3, Serena

Testvérek által lejátszott Grand Slam-döntők:
1884: Wimbledon, Maud Watson - Lillian Watson (angolok) 6:8, 6:3, 6:3
2001: US Open, Venus Williams - Serena Williams (amerikaiak) 6:2, 6:4
2002: Párizs, Serena - Venus 7:5, 6:3
2002: Wimbledon, Serena - Venus 7:6, 6:3