Vágólapra másolva!
Nincs akadálya az új debreceni sportcsarnok szeptember végi átadásának, s így nem kell a Nemzetközi Tornaszövetségnek (FIG) egymillió dolláros kötbért fizetni. A létesítmény ad otthont november 20. és 24. között a tornász-világbajnokságnak.

Eredetileg a főváros kapta az idei szerenkénti tornász-világbajnokság rendezési jogát, de a Budapest Sportcsarnok leégése nyomán új helyszínt kellett keresni. Magyarországon nem volt másik, a vb megrendezésére alkalmas létesítmény, de a FIG végrehajtó bizottsága tavaly novemberben mégis Debrecent jelölte házigazdának. A csak a távlati tervekben szereplő csarnok felépítésére tíz hónap maradt, hiszen a FIG előírásai szerint október második hetében már próbaversenyt kell rendezniük a házigazdáknak.

Sztárok a próbaversenyen

Az októberi tesztversenyen három olimpiai bajnok indul: Csollány Szilveszter, a román Marius Urzica és Andrea Raducan, a világ- és Európa-bajnokok közül pedig a finn Jani Tanskanen, a görög Vassziliosz Colakdisz és Vlasziosz Marasz, valamint a szlovén Alajz Pegan. A vb-re a helyszínen már vásárolhatók belépők, az országos értékesítés hétfőn kezdődik.



A pénz azonban marad a kasszában, mert mint Orendi Mihálytól, a Debreceni Sportcentrum Kht. igazgatójától megtudtuk, az utolsó simításokat végzik a csarnokban, a legtöbb feladat már a takarítókra hárul. "Még a parkolókban maradt a legtöbb munka, de a határidőre, szeptember harmincadikára minden készen áll majd, nem lesz akadálya a műszaki átadásnak" - mondta az igazgató.

Erdei Zsolt Debrecenben lehet kisvilágbajnok/sport/aplus/erdei/20020827erdei.html

Október 4-én egy városi kulturális eseménnyel nyit a csarnok, s másnap az Universum Box Promotion profi ökölvívógáláján Erdei Zsolt első címmérkőzését vívja, egy nappal később pedig kispályás futballtorna lesz a teremben. A FIG által előírt tornász próbaversenyt október 12-én és 13-án rendezik, majd a jégpályát kell ideiglenesen beüzemelni és átadni november elejéig, negyedikétől ugyanis már a magyar tornászválogatott készül a 20-án kezdődő vb-re.

Orendi Mihály elmondta, a Debreceni Vadkakasok férfikosárlabda-csapata és a DVSC nőikézilabda-együttese is szívesen játszaná bajnoki meccseit az új teremben, csakhogy ehhez jól kellene szerepelni, mert a kluboknak csak 2500 belépő eladása felett érné meg az átköltözés. Megszépült a régi terem is, az új létesítményhez alagúttal kapcsolódó Hódos Imre sportcsarnok felújítására háromszázmillió forintot költöttek. A teljes beruházás 4,1 milliárd forintba került.

Erdei Tamás