Vágólapra másolva!
Vasárnap délután négy magyar bokszoló lépett a kötelek közé a a 12. junior ökölvívó világbajnokságon, Kubában, ám közülük csupán egyetlen sikert könyvelhettünk el, Bedák Pálét, aki a 48 kg-osok között leiskolázta ír ellenfelét.

Ch. Gall Andras jelenti Santiago de Cubabol

Örök szabály, hogy egy olyan sportágban, mint az ökölvívás, a sorsolást egyfajta adottságként kell elfogadni, a sors olyan csapását - vagy ajándékát -, amin nem tudunk változtatni: éppen ezért nem is érdemes berzenkedni ellene. Ettől függetlenül mégsem öröm, hogy a 12. junior ökölvívó világbajnokság vasárnap déli sorshúzásán három sportolónk (Kovács József, 67 kg, Zsalek Ferenc, 75 kg és Székesvári Tamás, 91 kg) is orosz ellenfelet kapott, de a 81 kilós Kóczián Józsefnek sem derült fel az ábrázata, amikor megtudta: ukrán ellenfele lesz az első körben. Igaz, Kóczián legalább erőnyerő, s már egyetlen győzelemmel is éremhez jutna.

A szombat esti technikai értekezlet forgatókönyvét Alfred Hitchcock is zokszó nélkül elfogadta volna. Másfél órán át ragozták az AIBA - jobbára bőven nyugdíjas korú - korifeusai a semmit, a Teresa Heredia "színház" leginkább vidéki kultúrházra emlékeztető konferenciatermében mar a 47 résztvevő ország valamennyi csapatvezetője, edzője a
közelgő vacsorára készült, amikor este nyolc tájban Anwar Chowdry professzor, a világszövetség pakisztáni elnöke ragadta magához a mikrofont. Ahogy lágy hangon nekifogott, senki sem gyanakodott semmi izgalmasra

"Elnézést kérek önöktől, kedves barátaim, a kezdés zökkenőiért, s amiért négy nyelvre is le kellett fordítani a beszédeket." Ezen a ponton hatásszünetet tartott, majd mennydörgő hangon, szikrázó szemekkel folytatta: "Úgy látom, nincsenek tudatában annak, mekkora veszélybe került szeretett sportágunk! Nincs kedvem ahhoz, hogy meg egyszer a szőnyeg szélén állva hallgassam végig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezérkarának szemrehányásait az amatőr ökölvívásban uralkodó áldatlan állapotok miatt! Ezért szeretnem hangsúlyozni: ha meg egyszer olyan ostobaságot tapasztalok, mint a houstoni vébén vagy a közelmúltban a lvivi
kadett Európa-bajnokságon, amikor a kubai, illetve az orosz csapat vélt vagy valós sérelmei miatt kivonult a viadalról, annak roppant súlyos következménye lesz. Ha pedig bármelyik pontozóbírónál trükközést, csalást veszek észre, az illetőt négy évre minden pontozói tevékenységtől eltiltom!"

Chowdrynak lángot lövellt a tekintete, a teremben ülők pedig úgy lapítottak, mint megannyi riadt nyuszi. Aztán a pakisztáni nagyfőnök - immár nyugodt, szinte kedélyes hangon - jó versenyzést kívánt a csapatoknak. Vagy remek színész, vagy hihetetlenül gyorsan tud váltani.

Ez volt szombat este, vasárnap délelőtt pedig nekifogtunk a sorsolásnak - természetesen jó másfél óra késéssel. Éppen hogy sikerült befejezni a műveletet a délután két órai megnyitó ünnepségre, amit a sorsolás színhelyétől két kilométerre tartottak, a versenyeknek otthont adó Alejandro Urgelles sportcsarnokban.

Ne szaporítsuk a szót: a "kis Bedáknak (48 kg), a Pimpa becenévre hallgató Pálnak olyan pechje volt, hogy bekerült az egyetlen olyan párba, amelynek selejtezőt kell vívnia a 16-ba jutásért. Ráth Miklós (51) dominikaival kezd, a 16 között az ukrán-walesi párharc győztesével kerülhet szembe. A "nagy" Bedák, Zsolt kolumbiait húzott a nyolcaddöntőbe jutásért, ott a trinidadi-svéd meccs nyertese várja - ez nem rossz. Szabó Ferenc (57) riválisa egy francia, ha győz, valószínűleg kubaival bokszol.

Dudás Tibor (60) kolumbiaival verekszik, győzelem esetén a 16 között egy angol vagy egy finn várja. 63,5 kilóban Kállai Tibor mázlista volt, erőnyerő az első körben, de a 16 között amerikaival hozta össze a balszerencséje. 67 kg-ban Kovács József oroszt húzott a 32 között, 71-ben Nyári Gergely ellenfele egy török, ami szinten nem leányálom. 75-ben Zsalek orosszal verekszik a 16 között, ha győzne, egy kubait kap felüdülésképpen. A 81 kilós Kóczian József kapásból ott van a negyeddöntőben, de az éremhez egy ukránt kellene megvernie. A nagy ütő Székesvári Tamás (nehézsúly) az orosz Fajzulinnal bokszol a 16 között, végül a legnehezebb magyarnak, a plusz 91 kilós Fazekas Ottónak egy üzbég ökölvívót kellene megvernie a nyolcba jutasert - igaz, utána könnyen már érmes is lehet.