Vágólapra másolva!
Az atlétikai idény zárásaként pénteken és szombaton Madridban rendezik meg a Világkupa-döntőt, amely a 3 millió dollárt meghaladó összdíjazásával veri a múlt szombati párizsi Grand Prix-finálét is. Montgomery 100-on futott 9,78 másodperces világcsúcsát azonban nehéz lesz verni.

A madridi La Comunidad stadionban a férfiaknál és a nőknél is kilenc válogatott mérkőzik meg egymással, mépedig öt kontinens és négy ország csapata: Európa, Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália-Óceánia, Egyesült Államok, Németország, valamint a rendező jogán résztvevő Spanyolország mellett a férfiaknál Nagy-Britannia, a nőknél Oroszország állíthatott ki együttest. S hogy rögtön a házunk tájánál maradjunk, az Európa-válogatottban három magyar is indul: két Eb-győztesünk, a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert "alanyi jogon", s a 4x400-as férfi váltóba az Eb-5. Szeglet Zsolt is befért. A női távolugrásban Eb-3. Vaszi Tünde tartalékként utazik Madridba.

Fazekas 71,70 méterrel vezeti a világranglistát, s idei egészen elképesztő formáját jelzi, hogy néhány napja edzésen kedvező szélben 74,40-et dobott, ami jobb, mint a német Jürgen Schult 16 éve fennálló, 74,08-as világcsúcsa! Az idei világranglista tíz legjobb eredményéből hetet a Haladás versenyzője jegyez, aki ebben az évben egy kivételével valamennyi versenyét megnyerte. Csupán a dél-afrikai Krugertől kapott ki egy alkalommal, vele Madridban is összecsap. Annus pedig többek között a japán Murofusival meccsel, akitől a GP-döntőben úgy kapott ki, hogy a tavalyi edmontoni vb ezüstérmese az utolsó dobásával előzte meg.

Múlt szombaton Párizsban 2,456 millió dollár volt az összdíjazás, most Madridban viszont ezt is felülmúló, valamivel több mint 3 millió dollár lesz. Igaz, a GP-döntőben a győzteseknek 50, a Vk-fináléban "csak" 30 ezer dollárt ér az első hely, s most a helyezettek is arányosan kevesebbet kapnak. Ám amíg múlt szombaton csak 18 versenyszámot rendeztek, ezúttal 39-re (20 férfi és 19 nő) kerül sor. Tim Montgomery, a 100 méter új világcsúcstartója csütörtökön dönti el, hogy részt vesz-e a Világkupán. "A combom és a térdem kicsit fáj, egy kis pihenőre lenne szükségem, de nagyon szeretnék indulni" - fogalmazott kedden a Párizsban 9,78 másodperces világrekordot repesztett sprinter.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29233

Az idei Világkupa-döntő egyébként a 9. lesz, s a viadal éppen a negyedszázados születésnapjához érkezik, hiszen ez első ilyen jellegű, kontinensek közötti csapatversenyt 1977-ben rendezték, Düsseldorfban. Az eddigi utolsót pedig 1998-ban Johannesburgban, ahol a férfiaknál Afrika, Európa, Németország, a nőknél Egyesült Államok, Európa, Afrika sorrend alakult ki. S azt se feledjük, hogy négy évvel ezelőtt a férfi kalapácsvetésben Európa vitte el a pálmát, egészen pontosan Gécsek Tibor. Akinek a hét végén hazánkból ketten is a nyomába léphetnek.

Fábik Tibor