Vágólapra másolva!
Két hónappal elhalasztották a világranglista-vezető, ex-világbajnok Garri Kaszparov és a Deep Junior számítógépes program közötti hatjátszmás páros mérkőzést. Az egymillió dolláros díjalappal megrendezendő meccs október 1-én kezdődött volna Jeruzsálemben. Kaszparov nem örült a megváltozott időpontnak, már befejezte a felkészülését a nagy érdeklődéssel várt összecsapásra, legközelebb a bledi sakkolimpián szerepel az orosz válogatott éltábláján.

A világranglista-vezető Garri Kaszparov korántsem örült a halasztásnak, míg a Deep Junior program fejlesztői nem bánják a kéthónapos késlekedést. A Junior Hollandiában ismét győzött a számítógépes programok világbajnokságán, több idejük lesz a tanulságok levonására, a még alaposabb készülésre. Kaszparov 1997 májusa óta vár a lehetőségre, hogy a Deep Blue program elleni vesztése után megvédje az emberi elme nagyságát. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov a halasztást azzal magyarázta, hogy túlságosan rövid idő állt rendelkezésre, hogy a mérkőzés jelentőségének megfelelően felkészüljenek a rendezők. A sakkrajongók aligha bánják az új dátumot, így nyugodtan koncentrálhatnak Vlagyimir Kramnyik és a Deep Fritz program nyolcjátszmás mérkőzésére Bahrainban, október 4. és 19. között. Kramnyik nem vesz részt a bledi sakkolimpián.

Garri Kaszparov szép summát, 500 ezer dollárt kap a részvételért, míg győzelem esetén 300 ezret is kasszírozhat, illetve a vesztes 200 ezerrel vigasztalódhat. Döntetlen esetén osztják a díjat, a vesztes 14 hónapon belül visszavágót kérhet. A partikat a hagyományos időbeosztás szerint játsszák, két óra alatt negyven lépést kell tenni, majd egy óra alatt 20-at, végül a játszma befejezéséig fél-fél óra áll még rendelkezésükre.

Verőci Zsuzsa