Társoldalunk:

Nem sikerült a bravúr Manduláéknak

Az utolsó akadályban botlott meg a Mandula Petra, Patricia Wartusch egység a tokiói, 585 ezer dollár összdíjazású nőitenisz-tornán, a fináléban ugyanis kétjátszmás, a hírügynökségi jelentések szerint egyoldalú csatában alulmaradtak a Sanchez-Vicario, Kuznyecova spanyol, orosz duóval szemben. Az egyéni küzdelmeket Serena Williams nyerte, hetedik tornagyőzelmét aratta az idei év során. 

Állandó párospartnerével, az osztrák Patricia Wartuschsal az oldalán szépen menetelt a Toyota Princess Cup páros vetélkedésében Mandula Petra, az első fordulóban például a második helyen kiemelt, Clijsters, Dokic belga, jogoszláv kettőst győzték le. A tenisz szerelmeseinek nem kell bemutatni ezt a két játékost, de annyit azért jegyezzünk meg, hogy egyéniben ők ketten vívták az egyik elődöntőt a japán fővárosban (Clijsters nyert).

A fináléban az Arantxa Sanchez-Vicario és Szvetlana Kuznyecova alkotta egység ellen próbálták meg kiharcolni a tornagyőzelmet, de sajnos nem jártak sikerrel. Az első játszmában sehogyan sem találták a ritmust, ellenfeleik szinte tetszés szerint csinálták a pontokat. Nem is lehetett ennek más a vége, mint sima, 6:2-es vereség, valahogy sejteni lehetett, hogy ez nem Petráék napja lesz. A második szettben még úgy, ahogy tartották magukat, de ez sem volt többre elegendő, mint egy tisztes, 6:4-es játszmavesztéshez. Elkeseredésre így sincs szemernyi okuk sem, szép sikert értek el Tokióban.

Ott, ahol cseppet sem meglepő módon Serena Williams nyerte az egyéni versenyt, bár hosszú idő óta először meg kellett szenvednie a sikerért. A 21. életévét csütörtökön betöltő, színesbőrű klasszisról egyébként kiderült, hogy ellenállhatatlan vonzalmat érez a szumóbirkózók iránt, az elődöntőt követően kilátogatott az Uralkodó-kupára, s autogramot próbált szerezni a két nagy bajnoktól, Muszasimarutól és Takanohanától. "Nagyon izgalmas volt a verseny, megérte meglesni ezeket az óriásokat - lelkendezett Serena. - Teljesen eltörpültem mellettük, s végül nem mertem őket zavarni a koncentrálásban."

Az összpontosítással neki gondjai voltak a döntő első játszmájában, számtalan ki nem kényszerített hibát vétett a belga Clijsters ellen, aki köszönte szépen ezeket, s 6:2-re megnyerte a szettet. Meglehetősen régen történt, mikor Serenával utoljára ilyesmi megesett, az amerikai nyílt teniszbajnokságot például úgy nyerte meg két hete, hogy közben egyetlen játszmát sem hullajtott el. A tisztesség kedvéért azért jegyezzük meg, hogy a mérkőzés eső miatt eleve késve kezdődött, majd a világítótestek meghibásodása miatt 20 percre félbe is kellett szakítani az első játszmát, így Tokióban éppenséggel nem a teniszhez ideális körülmények uralkodtak.

Felpaprikázta magát Serena az elveszített szett miatt, rögvest magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Clijstersnek nem volt ellenszere a fiatalabbik Williams-nővér bombaerős szerváira és alapvonalütéseire, így nem ért senkit meglepetésként, hogy két 6:3-as játszmával Serena fordítani tudott, s bekasszírozta idei hetedik tornagyőzelmét.

"A US Open után nem edzettem szinte semmit, ezért ment kicsit döcögősebben a játék. Ma az első szettben olyan 90 ki nem kényszerített hibát vétettem, nem meglepő, hogy elveszítettem - viccelődött Serena, aki pályafutása során még egyszer sem kapott ki Clijsterstől. - Erre fel erőből kezdtem játszani, nem gondoltam arra, hogy erre rá is fázhatok. Nyertem, s a mérkőzés vége felé már úgy éreztem magam, mintha a US Openen lennék."

Serena a győztesnek járó serleg mellett 93 ezer dollárt is átvehetett.

WTA-torna, Tokió (585 ezer dollár, kemény borítás), döntő:
S. Williams (amerikai, 1. kiemelt) - Clijsters (belga, 3.) 2:6, 6:3, 6:3

Páros, döntő:
Sanchez-Vicario, Kuznyecova (spanyol, orosz) - Mandula Petra, Patricia Wartusch (magyar, osztrák) 6:2, 6:4

WTA-torna, Quebec (170 ezer dollár, kemény borítás), elődöntő:
Bovina (orosz, 7.) - Rodjonova (orosz) 6:1, 6:0
Mikaelian (svájci) - Farina Elia (olasz, 1.) 7:6, 6:1

KAPCSOLÓDÓ CIKK