Vágólapra másolva!
Az evezősszövetség elnöksége ma tárgyal arról, hogy milyen kártérítést kérjen a sportág. A sevillai vb előtt a csapat tagjai szalmonellafertőzést kaptak a dunavarsányi edzőtáborban, és kilencen nem tudtak részt venni a versenyen. Ott volt viszont a Haller Ákos, Pető Tibor pár, és megvédte világbajnoki címét.

Felemás érzésekkel fogadták az evezősszövetség vezetői a sevillai világbajnokság eredményeit: ünnepelték a Haller, Pető pár újabb aranyérmét, de bánkódtak amiatt, hogy a szalmonellafertőzés megakadályozta a csapat nagyobbik részének kiutazását. A dunavarsányi edzőtábor konyhájának madárteje - és mint az ÁNTSZ vizsgálata később kimutatta: sós burgonyája - olyan tüneteket okozott, amelyek miatt a tervezett hét egységből három indulhatott a vb-n, és a tizennégy benevezett evezős közül csak öten utazhattak el.

Megbetegedett a szövetségi kapitány, Melis Zoltán is, a megszokott súlyából még mindig hiányzik néhány kiló. A dunavarsányi edzőtábort a kezdetektől ismeri, versenyzőként az 1968-as mexikói olimpia ezüstnégyesének tagjaként maga is sokat járt oda. Azt mondja, az edzésmunkához megfelelő a létesítmény, bár az evezősök nem rajonganak érte. A világbajnoki címet védő Haller, Pető párosnak - a korábbi eredmények elismeréseként - lehetővé tették, hogy Szegeden készüljön fel, a többieknek azonban maradt Dunavarsány. A Magyar Olimpiai Bizottság támogatásának egy részét ugyanis természetben kapja a szövetség, és a kedvezmény Dunavarsányra érvényes. Nem arról van szó, hogy büntetés lenne az ottani felkészülés, de a pálya csak ezerméteres, inkább a kajakosoknak felel meg, Szegeden viszont kétezer méteres, kimért pályán evezhetnek.

Evezős vb: aranyérmes a Haller, Pető páros/sport/egyeni/20020921evezosvb.html

Dunavarsány azonban az elmúlt két hétben veszített igazán népszerűségéből. Dávid Imre elnök elmondta, hogy a szövetség mai elnökségi ülésén egyetlen napirendi pontjaként arról tárgyalnak, milyen lépéseket tegyenek. A Sportfólió Kht., a sportminisztérium és a MOB vezetői egyöntetűen segítőkészségükről biztosították a sportág irányítóit, így ők is a békés rendezésre hajlanak. Az elnök szerint a Világkupa-versenyek alapján kijelenthető: éremre, döntőre esélyes versenyzők voltak kénytelenek távol maradni a világbajnokságtól. A felkészülésben a versenyzők pénze is benne van, és csak az eredmények alapján, utólag kaphatott volna költségtérítést. Igaz, a MOB vezetői ígéretet tettek arra, hogy a hiányzók eredményeit a szövetség tervei szerint veszik figyelembe a vb-pontok elszámolásakor.

Azt már nem is irigykedve, inkább csak érdekességként említették a tegnapi sajtóbeszélgetésen, hogy a brit szövetség 4,3 milliárd forintnyi pénzből gazdálkodik, a németek és a franciák költségvetése is jóval milliárd fölötti, miközben a hazai szövetségnek évi 28 milliója van. Megpróbálták felmérni, hogy a harminc-egynéhány magyar evezősklubban mennyi pénz forog, az összeg kétszázmilliónál kevesebb lett. A világbajnokok hajója több mint négymilliót ér, egy pár evezőlapát ára 180 ezer forint; szóval, matematikai alapon sohasem lenne vb-aranyérmesünk.

Lépesfalvi Zoltán