Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette az október 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján összeállított ranglistát. Első számú sakkozónk, Lékó Péter a hatodik helyre küzdötte fel magát. A dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerésével 21 pontot szerzett. A 2 pontot vesztő bolgár Veszelin Topalov csak magasabb játszmaszámával előzi meg. Az éllovas trió, Garri Kaszparov ex-világbajnok, az Einstein csoport világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik és az indiai ex-világbajnok, Viswanathan Anand egyetlen értékelhető játszmát sem játszott az elmúlt időszakban. Az angol Michael Adams vesztett hét pontot, de még mindig a negyedik. Ruszlan Ponomarjov FIDE világbajnok a hetedik, Polgár Judit a 18., Almási Zoltán a 25. a legjobbak listáján.

Az októberi FIDE Élő-lista legnagyobb győztese Lékó Péter. A magyar sakkozás első számú diplomatája fantasztikus dortmundi sikerével kivívta a jogot, hogy az Einstein csoport világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal megmérkőzhet a világbajnoki címért, 21 Élő-pontot kasszírozott, jelenleg a világranglistán hatodik. A dortmundi döntőben Veszelin Topalov ellen nyert, a hivatalos listán a bolgár sakkozó pontszámban nem, de játszmaszámban megelőzi nagymesterünket. Topalov Dortmundban 14 partit játszott, sőt kétszer "túlóráznia" kellett, a rapid partikat azonban más listán számolják.

A tekintélyes holland sakklap, a New in Chess legfrissebb számának címlapján Lékó Péter mosolygós fotója. A főszerkesztő, Jan Timman írta a dortmundi világbajnok-jelölti versenyről a beszámolót, nagy elismeréssel dicséri remek teljesítményét. Az alapos játszmaelemzésekben Péter is kivette a részét, jó érzés saját elemzéseivel felidézni diadalmenetének állomásait, a csoportmérkőzések hajrájában elért Barejev és Adams elleni győzelmeit. Shirovval játszott elődöntőjét, a Szvesnyikov-változatban bevetett nagyszerű újítását, amely a német kancellár, Gerhard Schröder különdíját is megkapta. A New in Chess Yearbook 64-es kötetének borítóján látható fényképen is Lékó Péter bűvöli a sakkbábukat.

Az Élő-listát változatlan pontszámmal vezeti az ex-világbajnok Garri Kaszparov, 31 ponttal előzi meg londoni legyőzőjét, az Einstein csoport világbajnokát, Vlagyimir Kramnyikot. Egyetlen értékelhető partit sem játszottak az elmúlt időszakban, Kaszparov februárban Linaresben játszotta utolsó versenyét, míg Kramnyik tavaly december óta nem vívott klasszikus időbeosztással partit. A moszkvai Oroszország - Világválogatott rapid mérkőzésen elért pocsék eredményük nem járt pontlevonással, csak súlyos presztízsvereséggel. Őrzi harmadik helyét Viswanathan Anand, az indiai ex-világbajnoknak sem volt igazi megmérettetési lehetősége, csak rapid meccseken szerepelt.

Lékó Péter mellett a 2700 pontosok klubjában az orosz Jevgenyij Barejev könyvelhetett el pontnyerést, az angol Michael Adams, orosz Alekszander Morozevics és Borisz Gelfand is vesztettek pontokat dortmundi eredményükkel. Egy helyet lépett előre Polgár Judit + 4 ponttal. A női világranglistát nagy fölénnyel vezető nagymesternőnek természetesen még nem könyvelték el az Európa-kupán elért remek eredményét. Almási Zoltán változatlan pontszámmal a 25., több magyar sakkozó már nincs az első százban. Az olimpia csapatba jelöltek közül Ács Péter szerepelt sikeresen, 2591-nél tart, Gyimesi Zoltánnak 2596, Ruck Róbertnek 2572 pontja van. Változatlanul menetel az indiai Sasikiran, nyert 20 pontot és a 42. helyről a 26.-ra lépett előre. Elégedett lehet a holland Van Wely, a féléves bukdácsolásának vége, 36 pontot szerzett. Kikerült az első százból Timman, az örökifjú Viktor Korcsnoj nyert 14 pontot és az 52.

Az élcsoportban változatlan az orosz fölény, 10 sakkozójuk szerepel a legjobb huszonötben. Természetesen az egykori szovjet sakkiskola képviselői jóval többen vannak, három magyar, két-két angol és holland, egy-egy indiai és bolgár "veszélyezteti" fölényüket. A rangidős az 51 éves ex-világbajnok, Anatolij Karpov, a legfiatalabb a 19 éves Alekszander Griscsuk.