Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután kettőtől rendezik Zolderben az országúti világbajnokság férfi időfutamát, melyben két magyar versenyző is rajthoz áll. Mégpedig nem is akármilyen esélyekkel, Bodrogi Lászlót, a Mapei kerekesét a szakemberek az elsőszámú esélyesek között tartják számon.
Fotó: EPA
Világbajnoki címért hajt a Mapei magyar kerekese Fotó: EPA

Bodrogi László már két évvel ezelőtt berobbant a köztudatba, akkor csodálatos versenyzéssel bronzérmet szerzett a világbajnokságon. Egy évvel később ugyan nem tudott ismét dobogóra kerülni, az ötödik helyen végzett, de egyöntetű vélemények szerint komoly szerepe volt abban, hogy a német Jan Ullrich megszerezhette az aranyérmet: kölcsönösen sarkallták óriási erőbedobásra egymást.

Bodrogi idén már odáig lépegetett a szamárlétrán, hogy csapata elindította a Tour de France-on, a világ legrangosabb körversenyén is, ahol újonc létére egyáltalán nem okozott csalódást: kiállta az erőpróbát, teljesítette a verseny távját. Sőt, az utolsó előtti szakaszon rendezett időfutamon a dobogóra is fel tudott furakodni, harmadik lett. Szintén harmadik lett a Dán Körversenyen, majd nem is olyan régen második helyen végzett a Nemzetek Nagydíján, a német Peschel előzte csak meg. Sikerei világranglistás helyezését is alapvetően befolyásolták, az idei év során közel hetven helyet osont előre. Jelenleg a 32. helyen jegyzik, de a világbajnokság után még előrébb léphet.

Zolderben ugyanis egyértelműen számolni kell a magyar kerékpárossal, többször bizonyította már, hogy mestere az időfutamversenyzésnek. Belgiumban ráadásul nem indul két legkomolyabb riválisa, a Tour-győztes amerikai Armstrong, aki jelenleg pihenőjét tölti, valamint a német Ullrich, aki doppingvétség miatt kénytelen pihenni. Tovább növeli Bodrogi esélyeit, hogy a 43,5 km-es pálya alapvetően sík, egy komolyabb kaptató emelkedik csak rajta, s a hasonló vonalvezetésű szakaszokon szokott a nagy versenyeken jó eredményeket elérni.

Kerékpár & Bodrogi László Clubhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=34087Orosz sikerek a kerékpáros vb-n/sport/egyeni/20021009orosz.html

A viadal délután két órakor kezdődik, Bodrogi utolsó előttiként rajtol 15.50-kor. Legnagyobb ellenfelei a brit David Millar (ő indul utolsónak), a német különítmény (Jens Voigt, Uwe Peschel, Michael Rich) a spanyol Aitor Gonzalez és a kolumbiai Santiago Botero lehetnek, bár volt róla szó, hogy utóbbi fáradtság miatt szintén kihagyja a vb-t, az utolsó pillanatban mégis nevezték. Figyelemreméltó, hogy a kerékpárkedvelők Bodrogi győzelmére tippelnek, az Eurosport honlapjának látogatói a magyar versenyzőt tartják legesélyesebbnek (23%). A rangsor második helyezettje Gonzalez, a harmadik Botero.

A magyar csapat másik indulója a szintén profi csapatban tekerő Szekeres Csaba, részéről már az is jó eredménynek számítana, ha a legjobb húsz között végezne. Az [origo] szerkesztősége telefonon megkereste Bodrogi Lászlót esélylatolgatás céljából, ő azonban egyéb elfoglaltságai miatt elhárította érdeklődésünket.

Koncz Dávid