Vágólapra másolva!
A hollandiai kisvárosban, Hoogovenben hatodszor rendezik meg a négy résztvevős, kétfordulós Essent tornát. A rangos mezőnyben ezúttal is játszik a női világranglistát vezető Polgár Judit, aki 1998-ban egyedül, egy év múlva és tavaly holtversenyben végzett az élen. Ács Péter junior világbajnokként debütál a nagyok társaságában. A FIDE ex-világbajnoka, Halifman két éve a hat partiból 5,5 ponttal lett első, és idén is győzelemmel kezdte szereplését. A hollandok első számú sakkozója, Van Wely Polgár Judittal remizett a nyitó fordulóban.

A hagyományos Essent tornán először játszik két magyar résztvevő. Polgár Judit már otthonosan érzi magát a hollandiai kisvárosban, hiszen hatodszor kapott meghívást, egyszer egyedül, kétszer holtversenyben végzett az élen. Polgár Judit idei szereplését a hollandok első számú sakkozójával, Loek Van Welyvel játszott érdekes partival kezdte meg. Kettőjük korábbi csatározásai is mindig nagy küzdelmeket hoztak, s a sakkozás rajongói ezúttal sem csalódtak. A szicíliai védelem Szvesnyikov változatában vívtak meg, s végül a nagy kézitusa pontosztozkodással végződött.

Ács Péter a nyitó fordulóban az orosz ex-világbajnokkal, Alekszander Halifmannal mérkőzött meg. A spanyol négyes huszárjáték egyik ismert, s alaposan elemzett változatában az orosz nagymester ritkább ösvényt választott, és a 15. lépésben újítást tálalt fel. A tábla mellett Ács Péter nem tudta sikeresen megoldani a problémákat. A meggyengült királyállása, a nagyátlón fenyegető veszélyek nem értek fel a gyalogelőnnyel, s a két évvel korábbi győztes, Halifman idei szereplését is nyeréssel kezdte.