Vágólapra másolva!
Nagy zakót kapott a madridi férfitenisz-tornán a nem hivatalos füves pályás világbajnokság második helyezettje, az argentin David Nalbandian. A gall Fabrice Santoro mindösszesen két játék megnyerését engedélyezte számára, miközben a thaiföldi Paradorn Srichaphan továbbra is megállíthatatlan.

Globális meghökkenést keltett az argentin Nalbandian júliusban azzal, hogy beverekedte magát a wimbledoni Grand Slam-torna fináléjába, ahol különösebben nem tudta megnehezíteni a világelső Lleyton Hewitt dolgát. Nem győztek csodálkozni a szakemberek, teljességgel érthetetlen volt, hogy az addig csak salakon tündöklő Nalbandian hogyan volt képes játékát a csúszós fűre "átültetni".

Akadtak szép számmal olyanok, akik azt hangoztatták, az argentintól ez csak egy kicsúszott siker, soha többé nem ér el ilyen kiváló eredményt. Felettébb úgy tűnik, hogy nekik lesz igazuk, Nalbandian ugyanis Wimbledon óta szinte semmit nem csinált. Illetve dehogyisnem, gyűjtötte a kínosnál kínosabb kudarcokat, nem tévedés, a londoni döntő óta csupán három mérkőzést tudott megnyerni, azt is tömbösítve, a torontói versenyen. Igaz ugyan, hogy Madridban előbb a spanyol Clavetet, majd esélyesebb honfitársát, Canast is megverte, ötre emelve Wimbledon óta számított sikerei számát, a francia Santoro ellen csúnyán leégett.

Az első játszmában valósággal földbe döngölték, értékelhető megmozdulása sem akadt, nem is lehetett más a vége, mint 6:0-s blama. A másodikban 3:0-ig nem sikerült feliratkoznia az eredményjelzőre, akkor nagy nehezen összekapart egy játékot. Később sikerült elvennie ellenfele adogatását, ezzel sem tudott azonban csodát tenni, csak az eredményt kozmetikázta kissé: a vége 6:0, 6:2 lett Santorónak.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Két év börtön és pénzbírság Beckernek/sport/egyeni/tenisz/20021016ketev.htmlMathieu újabb tornagyőzelme/sport/egyeni/tenisz/20021013mathieu.htmlMathieu újabb nagy ugrásai/sport/egyeni/tenisz/20021014mathieu.html

Már fel sem kapjuk a fejünket arra, ha Jevgenyij Kafelnyikov sikerélmény nélkül távozik egy versenyről, ezúttal Alex Corretja jelentette számára a végállomást. Az orosz játékos így nyugodtan készülődhet tovább a Davis-kupa döntőre, ahol a franciák állnak majd a háló túloldalán. Ha nyernek, a Zsenya becenévre hallgató teniszező visszavonul, ha nem, vélhetően akkor is. Régi álma azonban, hogy magasba emelhesse a salátástálat. Corretja sem vitte egyébként sokra, a spanyol házirangadón furcsa vereséget szenvedett Juan Carlos Ferrerótól: az első szettet 6:3-ra megnyerte, majd összeomlott, ellenfele 6:0, 6:1-gyel fordított.

Újfent érdemes szólni a thaiföldi Paradorn Srichaphanról, aki újabb meccsen van túl, ezúttal a jugoszláv Ljubicicet tüntette el a mezőnyből. Amit a cseh Jiri Novak művel, az sem akármi, előbb a spanyol Robredót verte félholtra (6:1, 6:1), majd végzett honfitársával, Moyával is. Pedig a 8. helyen kiemelt hispán 5:2-re is vezetett a döntő játszmában, mi több, meccslabdája is volt. Elpackázta, így ő ballaghatott le vesztesen a pályáról. Az argentin Calleri továbbra sem fér a bőrébe, Szafin után az Australian Open győztes Johanssont is leverte, egyelőre játszmát sem veszített a spanyol fővárosban. Oda kell figyelni rá.

A hölgyek zürichi vetélkedésétől az utolsó pillanatban visszalépett a francia Amélie Mauresmo, térdsérülése hátráltatta a játékban. Kijelentette azonban, hogy az év végi világbajnokságon biztosan indul, addigra rendbe jön sérült testrésze. Az idény 16 legjobb egyéni és páros játékosa november 4-től csatázik az egyesült államokbeli Los Angelesben.

A Bariban tornagyőztes, Galatinában elődöntős Bardóczky Kornél nem jutott be a legjobb négy közé a 25 ezer dollár összdíjazású olaszországi szatellit körverseny harmadik, foggiai állomásán, 6:3, 7:6-ra ugyanis alulmaradt az olasz Stoppini ellenében.

ATP-torna, Madrid (2,95 millió dollár, fedett, kemény pálya), 2. forduló:
Corretja (spanyol) - Kafelnyikov (orosz, 9. kiemelt) 3:6, 6:3, 6:4
Novak (cseh, 11.) - Robredo (spanyol) 6:1, 6:1
Lopez (spanyol) - el-Ajnaui (marokkói, 16.) 6:7, 6:4, 6:2
Lapentti (ecuadori) - Acasuso (argentin) 6:3, 6:2

Nyolcaddöntő:
Santoro (francia) - Nalbandian (argentin) 6:0, 6:2
Srichaphan (thaiföldi) - Ljubicic (horvát) 6:4, 6:2
Grosjean (francia, 7.) - Juzsnyij (orosz) 7:6, 6:1
Novak - Moya (spanyol, 8.) 6:7, 6:4, 7:5
Calleri (argentin) - Johansson (svéd, 15.) 6:4, 6:4
Ferrero (spanyol, 5.) - Corretja 3:6, 6:0, 6:1

WTA-torna, Zürich (1,224 millió dollár, fedett, kemény pálya), 2. forduló:
Davenport (amerikai, 2.) - Panova (orosz) 6:2, 6:2
Mikaelian (svájci) - Miskina (orosz, 8.) 0:6, 6:4, 7:5
Hantuchova (szlovák, 7.) - Gyementyijeva (orosz) 3:6, 7:6, 7:6
Clijsters (belga, 6.) - Coetzer (dél-afrikai) 6:1, 6:1

WTA-torna, Pozsony (110 ezer dollár, fedett, kemény pálya), 2. forduló:
Fislova (szlovák) - Lihovceva (orosz, 4.) 6:3, 6:4
Benesova (cseh) - Granville (amerikai, 8.) 6:3, 6:4
de los Rios (paraguayi) - Schiavone (olasz, 5.) 6:4, 7:5
Matevzic (szlovén) - Shaughnessy (amerikai, 2.) játék nélkül

-k.d.-