Vágólapra másolva!
Kisujját sem kellett megmozdítania az amerikai Andre Agassinak azért, hogy övé legyen a madridi Mester-verseny első helye, döntőbeli ellenfele, a cseh Jiri Novak ugyanis percekkel a finálé kezdete előtt bejelentette, képtelen a játékra. Tim Henman mindeközben apa lett, Zürichben pedig meglepetésre a svájci Patty Schnyder legyőzte az amerikai Lindsay Davenportot.

Szépen gyülekeztek a nézők a madridi férfitenisz-torna végjátékára, a publikum lázasan latolgatta az esélyeket. Mégpedig, hogy a cseh Jiri Novak meglepheti-e a US Open óta első versenyén jeleskedő jenki Agassit, aki ellen korábban négyszer lépett pályára, s még szettet sem tudott nyerni. A felfokozott várakozás teljességgel érthető volt, amit ugyanis a cseh legény a spanyol fővárosban művelt, az több mint elismerésre méltó volt. A közönség persze nem zárta a szívébe, hiszen a fináléig vezető úton két spanyolt is eltüntetett az útjából, Carlos Moyát nem mellékesen meccslabdáról fordítva.

Ha azt mondtuk, a döntőig nem zárták szívükbe a spanyolok Novakot, akkor néhány perccel délután egy óra előtt egyenesen megutálták a cseh teniszezőt. Ekkor ugyanis Novak kicammogott a pályára, s a teniszre éhes tömegnek bejelentette, hogy sérülés miatt nem tud megmérkőzni a Las Vegas-i fenoménnal. Mi más is lehetett erre a válasz, mint hangos füttykoncert, a cseh azonban magyarázkodni kezdett.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Kiütötték a wimbledoni finalistát/sport/egyeni/tenisz/20021017kiutottek.htmlMathieu újabb tornagyőzelme/sport/egyeni/tenisz/20021013mathieu.htmlHingis nagy zakót kapott/sport/egyeni/tenisz/20021010hingis.html

"A szombati elődöntő vége felé sérültem meg, jobb vádlimban elszakadt egy izomrost - vázolta a helyzetet. - Azt hittem, az éjszaka kiheverem a dolgot, de nem így történt: felébredtem, s irtózatos fájdalmat éreztem. Elnézést kérek a torna szervezőitől, az itt megjelentektől, de egyszerűen képtelen vagyok a játékra, meg aztán egy súlyosabb sérülést sem akarok megkockáztatni. A tenisz ilyen sport, hasonló eset bármikor előfordulhat."

Azt azért csendben jegyezzük meg, hogy Novak döntése mögött egy kis taktikázás is lehet a háttérben, betonbiztos helye ugyanis még nincs az évvégi, sanghaji világbajnokságon, s feltehetően jól jön neki ez a kis pihenő az elkövetkezendő hetek hajtása előtt.

Agassi a furcsa diadallal 15. Mester-versenyét nyerte meg, s a világranglistán alaposan felzárkózott Lleyton Hewitt mögé. "Kiábrándító így versenyt nyerni - mondta Agassi, aki a trófea mellé egy 402 ezer dollárról szóló csekket is kapott. - Remélhetőleg nem súlyos Novak sérülése, s nem kényszerül majd hosszabb kihagyásra. Jó kis hét van a hátam mögött - kár, hogy így lett vége."

Ez volt az első alkalom, hogy egy Mester-verseny játék nélkül dőlt el, visszalépés is mindösszesen egyszer történt. Érdekes, hogy Agassi akkor is "ott volt", az 1996-os miami viadalon Goran Ivanisevic az amerikai 3:0 (40-0)-s előnyénél érezte úgy, hogy nem kellene tovább erőltetni a játékot. A szervezők a lelátón felpaprikázódott hangulatot egy bemutató mérkőzéssel próbálták lehűteni, Carlos Moyát és Francisco Clavetet küldték pályára.

Tim Henman időközben apa lett, a britek elsőszámú játékosa nagy örömmel jelentette be internetes honlapján, hogy kislánya született. Az ATP Race és a hagyományos világranglista ötödik helyezettje jelen volt a 3750 grammos Rose Elizabeth világra jövetelekor, a baba és édesanyja jól vannak. Henman a történtek ellenére is meg szeretné védeni címét a jövő heti, baseli versenyen, mint mondta, a csöppség megérkezése extra motivációt ad neki.

Zürichben meglepetésre a hazai Patty Schnyder nyerte az 1,2 millió dollár összdíjazású nőitenisz-tornát, három játszmában ugyanis legyőzte a második helyen kiemelt Lindsay Davenportot. A svájci idei első tornagyőzelmét aratta.

ATP-torna, Madrid (2,95 millió dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Agassi (amerikai, 2. kiemelt) - Novak (cseh, 11.) játék nélkül

WTA-torna, Zürich (1,224 millió dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Schnyder (svájci) - Davenport (amerikai, 2.) 6:7, 7:6, 6:3

WTA-torna, Pozsony (110 ezer dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Matevzic (szlovén) - Benesova (cseh) 6:0, 6:1

-kd-